MY KTEO

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Παρουσία του Μαύρου ακανθώδη αλευρώδη σε ιδιωτικό κήπο στην Χαλκίδα ΠΕ Εύβοιας


Σε επίσημο δείγμα βλαστών πορτοκαλιάς που λήφθηκε από την υπηρεσία μας κατά το πρόγραμμα επισκοπήσεων(surveys) από ιδιωτικό κήπο στην Χαλκίδα διαπιστώθηκε έπειτα από εργαστηριακή εξέταση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Εργαστήριο εντομολογίας) η παρουσία του 

Μαύρου ακανθώδη αλευρώδη(Aleurocanthus spiniferus). 

Στην Ελλάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα το 2016 σε εσπεριδοειδή αμπέλια και τριανταφυλλιές και στα επόμενα χρόνια εντοπίστηκε και σε αλλά σημεία της χώρας. Πρόκειται για έναν έντομο καραντίνας εξαιρετικά επικίνδυνο αφού προσβάλει καλλιέργειες(εσπεριδοειδή, αμπέλια, μηλοειδή κ.α) και πολλά καλλωπιστικά. Εκτός από αγρούς μπορούμε να το εντοπίσουμε σε φυσική βλάστηση και στο αστικό πράσινο( ιδιωτικούς κήπους, πάρκα κτλ).

Συμπτώματα - προκαλούμενη ζημιά 

Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εντοπίζονται πυκνές αποικίες των προνυμφών του εντόμου, μαύρου χρώματος με αγκαθωτές απολήξεις που περιβάλλονται από λευκή ζώνη . Τα ενήλικα πτερωτά άτομα έχουν μεταλλικό γκρι- μπλε χρώμα εναποθέτουν τα αυγά τους στο κάτω μέρος των φύλλων και μόνο όταν ενοχληθούν πετάνε .Στα μελιτώματα του αλευρώδη αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς με αποτέλεσμα να μαυρίζουν οι κλάδοι και τα φρούτα .  Αυτό έχει ως συνέπεια την μείωση της παραγωγής, την ποιοτική υποβάθμιση των φρούτων και την εξασθένιση των δέντρων.

Τρόποι μετάδοσης

H μετάδοση του εντόμου σε κοντινές αποστάσεις γίνεται με τα τέλεια έντομα τα οποία πετούν με την βοήθεια του ανέμου και μόνο όταν ενοχληθούν. Σε μεγάλες αποστάσεις η διασπορά γίνεται με την μεταφορά προσβεβλημένου φυτικού υλικού (φυτά προς φύτευση ,καρπούς με κλαδίσκους και φύλλα) μέσων μεταφοράς κτλ

Μέτρα αντιμετώπισης

Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό εχθρό με πολλούς ξενιστές για αυτό χρειάζεται πρόληψη και προσεκτική διαχείριση , διότι δεν έχουν βρεθεί ακόμα αποτελεσματικά ιθαγενή ωφέλιμα έντομα και η μη σωστή χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων μπορεί να διαταράξει την βιολογική ισορροπία στο περιβάλλον της καλλιέργειας.

Για την αντιμετώπισή του συστήνονται τα παρακάτω μέτρα: ∙ Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού  (Τα φυτά προς φύτευση θα πρέπει πάντα να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο)

∙ Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού(φυτωριακό υλικό, καρποί από μολυσμένα δέντρα κτλ)

∙ Κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλάδων.

∙ Επέμβαση με ήπια και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊοντα (Φ.Π) στα αρχικά στάδια της προσβολής καθώς και κατά την χειμερινή περίοδο έως την άνοιξη πριν την εμφάνιση των ενηλίκων.

∙ Συνεχής παρακολούθηση των καλλιεργειών για την διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση της ΔΑΟΚ ΠΕ Ευβοίας σε περίπτωση εντοπισμού τους.

Μ.Ε.Α

 Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης 

 Αγροτικής Οικονομίας &  Κτηνιατρικής α/α 

ΤΣΙΟΥΤΣΙΟΥΛΑ ΠΑΣΧΑΛΙΑ  ΓΕΩΠΟΝΟΣ με Α’ βαθμό  

ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΚΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ