MY KTEO

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Διασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων των κινητών κλιμακίων των φορέων/ ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης των πυρόπληκτων πληθυσμών της Β. Εύβοιας


Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης βρίσκονται οι εργαζόμενοι των κινητών κλιμακίων των φορέων/ ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης των πυρόπληκτων πληθυσμών της Β. Εύβοιας. Συγκεκριμένα στις 28 Αυγούστου 2023 ειδοποιήθηκαν ότι  η σύμβαση που έχουν υπογράψει και είχε αρχικά ημερομηνία λήξης την 31η  Αυγούστου 2024, λήγει την 31η Αυγούστου 2023, ενώ με κόπο κατάφεραν να πάρουν παράταση 1 μήνα μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη 2023 ώστε να κλείσουν πιο ομαλά τις παρεμβάσεις τους με τους ωφελούμενους των προγραμμάτων.

 

Τα κινητά κλιμάκια των φορέων, οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από παντελή έλλειψη δημόσιων δομών ψυχικής υγείας, καλύπτοντας τόσο έκτακτες ανάγκες του πληθυσμού που προέκυψαν μετά τις φονικές πυρκαγιές στην περιοχή της Β. Εύβοιας όσο και πάγιες ανάγκες του πληθυσμού. Με το κλείσιμο των προγραμμάτων ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων (ενήλικων και παιδιών) θα σταματήσουν να δέχονται την απαραίτητη στήριξη και μάλιστα χωρίς τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις ομαλά.

 

Φυσικά όλη αυτή η κατάσταση δεν προκύπτει σαν κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ψυχική Υγεία 2021 – 2030, η ελαχιστοποίηση των κρατικών δαπανών και η παράδοση όλο και μεγαλύτερου μέρους των αναγκών του πληθυσμού σε διάφορες ΜΚΟ, ΑμΚΕ κλπ, με χρηματοδότηση προγραμμάτων για 18μήνες από το ταμείο ανάκαμψης. Έτσι, φροντίζει το αστικό κράτος την ψυχική υγεία του λαού, για την οποία κατά τα άλλα κλείνει σε όλες τις πτώσεις, ότι αποτελεί προτεραιότητά του.

 

Από όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ότι η παροχή ψυχικής φροντίδας του λαού και συνολικά η παροχή αναγκαίων υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να εξασφαλισθεί με προγράμματα με ημερομηνία λήξης και με διαρκή εργασιακή ομηρία των εργαζομένων που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός  τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση:

 

- Με τους εργαζόμενους των προγραμμάτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα απολυθούν αλλά θα ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας σε όλους με τη μορφή αορίστου χρόνου και με ευθύνη του Υπουργείου, στην προοπτική ένταξής τους στις δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας που πρέπει να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν στην περιοχή.

 

- Για την ουσιαστική ψυχολογική στήριξη των κατοίκων της Β. Εύβοιας και την παροχή σύγχρονων δωρεάν υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας από αποκλειστικά κρατικές δομές με επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση.