MY KTEO

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Να στηριχθούν οι κάτοικοι στο Καβοντόρο Καρύστου που υπέστησαν ζημιές από τις φωτιές

 


Τη στήριξη  των αγροτοκτηνοτρόφων και των κατοίκων στην περιοχή του Καβοντόρου Καρύστου ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρίνος Γιώργος, Λαμπρούλης Γιώργος, Μανωλάκου Διαμάντω και Μεταξάς Βασίλης με Ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Υποδομών & Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

 «Για ακόμα μια φορά οι κάτοικοι του Πλατανιστού της Νότιας Εύβοιας μετρούν τις πληγές τους από τις μεγάλες καταστροφές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά του Ιουλίου.

 

Συγκεκριμένα, κάηκαν ολοσχερώς δύο οικίες ενώ άλλες δύο υπέστησαν μερική καταστροφή, τέσσερις στάβλοι και μαντριά κάηκαν ολοσχερώς. Σύμφωνα με τον έλεγχο του ΕΛΓΑ σε ζωικό επίπεδο οι απώλειες είναι 50 πρόβατα και 335 μελίσσια και στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η απώλεια μεγάλων εκτάσεων στην πολύπαθη περιοχή: 7900 στρέμματα βοσκότοπων, 7500 ελαιόδεντρα, 650 καρποφόρα δέντρα και 10 στρέμματα αμπέλια. Ενώ σημαντική είναι και η απώλεια υποδομών (λάστιχα, περιφράξεις δεξαμενές κλπ). Πρέπει να τονιστεί ότι στις προαναφερόμενες καταστροφές δεν περιλαμβάνονται όσα δεν είναι δηλωμένα στον ΕΛΓΑ.

 

Οι ζημιές, υλικές και περιβαλλοντικές, προστίθενται στην εικόνα της χρόνιας εγκατάλειψης και υποβάθμισης που έχουν τα χωριά του Καβοντόρου με ευθύνη των κυβερνήσεων.

 

Σε μια περιοχή όπου γίνονται γιγάντιες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια (πρώτος δήμος πανελλαδικά σε εγκατεστημένη ισχύ), που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας στα αιγοπρόβατα, που αποτελεί σημαντική μελισσοκομική περιοχή, τα χωριά ρημάζουν στην κυριολεξία από την ανυπαρξία έργων υποδομής, κρατικών δομών και από το χτύπημα του εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων.

 

Το κακό οδικό δίκτυο, οι ασυντήρητοι αγροτικοί δρόμοι, η έλλειψη προληπτικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας, το ασυντήρητο δίκτυο ρεύματος, η απουσία αγροτικών γιατρών, η ανάγκη για τη μεταφορά μαθητών πολλά χιλιόμετρα καθημερινά, η έλλειψη δημόσιου κτηνίατρου στην Κάρυστο, το κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές πώλησης, τα προβλήματα κατά τις εργασίες εγκατάστασης αιολικών είναι μόνο ορισμένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των χωριών, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι.

 

Ο χειμώνας είναι μπροστά μας και όπως αποδείχτηκε στις πρόσφατες πλημμύρες της Θεσσαλίας και της Εύβοιας δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη να παρθούν μέτρα απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής.

 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

 

Την άμεση παροχή ζωοτροφών με ευθύνη του κράτους σε όσους κτηνοτρόφους δε μπορούν να βοσκήσουν τα ζώα τους λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς και για όσο διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης.

 

Να προχωρήσει άμεσα η αποζημίωση του ζωικού, φυτικού και σταθερού κεφαλαίου στο 100% των απωλειών.

 

Να εκτελεσθούν τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μην κινδυνεύσει ο οικισμός Ποτάμι στον Πλατανιστό.

 

Να υπογειοποιηθούν όλα τα δίκτυα μέσης τάσης στην περιοχή που οφείλονται για μεγάλο αριθμό πυρκαγιών.

 

Να προσληφθεί τουλάχιστον ένας μόνιμος δημόσιος κτηνίατρος στην Κάρυστο».