MY KTEO

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Ανεργία τριβής 10%: Γιατί οι νέοι «δεν θέλουν να χαλάσουν την κάρτα ανεργίας»


«Πάγωσαν» οι 3ετίες και προβλέπεται να μην δοθεί το επίδομα ωρίμανσης 10% το 2027, εάν η ανεργία δεν πέσει, τελικά, κάτω του 10%.
    
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Ένα χάσμα ανεργίας άνω του 10% φαίνεται ότι υπάρχει στην ελληνική αγορά εργασίας. Το οποίο δεν γεφυρώνεται με αποτέλεσμα η «ανεργία τριβής», που είναι κάτω του 5% στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να είναι υπερδιπλάσια στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή οι επιχείρησης δηλώνουν ότι πλήττονται από έλλειψη εργατικών χεριών, απαιτώντας μάλιστα την μετάκληση αλλοδαπών εργαζομένων, την χορήγηση άδειας εργασίες στου μετανάστες που ζουν εδώ σε Δομές -θέμα για το οποίο αντιδρά η πιο συντηρητική πτέρυγα της ΝΔ-, αλλά και την ανάκληση στη δράση των συνταξιούχων (μείωση των αντικινήτρων απασχόλησης των «απόμαχων»)

Και γι’ αυτό το 10% που δεν εργάζεται υπάρχουν 10 λόγοι:

1. Το μεγάλο κόστος μετακίνησης από και προς την εργασία (καύσιμα, απουσία οργανωμένων αστικών συγκοινωνιών, μικρών επιχειρήσεων που δεν δρομολογούν λεωφορεία), αλλά και υψηλών ενοικίων που αποτρέπουν τη γεωγραφική κινητικότητα.

2. Απουσία προοπτικός καθώς δεν λειτουργούν οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις), ενώ όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας το 2011 σήμερα, μετά από 13 έτη, λαμβάνουν μόλις 29 ευρώ περισσότερα. Από 751 που προέβλεπε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση (ΕΓΣΣΕ) του 2010 ο βασικός μισθός, με κρατική διατίμηση πλέον, έφθασε στα 780 ευρώ (αφού προηγουμένως έκανε και μια βουτιά στα 586). Και αυτό καθώς «πάγωσαν» οι 3ετίες και προβλέπεται να μην δοθεί το επίδομα ωρίμανσης 10% το 2027 εάν η ανεργία δεν πέσει, τελικά, κάτω του 10%.

3. Οι απόφοιτοι στη Ελλάδα έχουν υψηλά τυπικά προσόντα, ενώ οι επιχείρησης αναζητούν εργατικό προσωπικό χαμηλής εξειδίκευσης. Μάλιστα, εν μέσω πανδημίας, πολλοί νέοι έσπευσαν να αποκτήσουν και άλλους τίτλους, ακόμη και με τηλεκπαίδευση…

4. Οι περισσότερες κενές θέσεις προσφέρονται σε εργασίες που δεν τυγχάνουν κοινωνικής καταξίωσης, κάτι που φαίνεται ότι παίζεις σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα, ενόσω αυτές οι θέσεις δεν αμείβονται επαρκώς. Για παράδειγμα, οι εργάτες γης και οι τεχνίτες των πτηνοτροφείων ή θερμοκηπίων, που κάνουν ακόμη και λεπτές εργασίες κτηνιατρικής ή γεωπονίας, παίρνουν σαφώς λιγότερα από τον κλητήρα του υπουργείου…

5. Στις μικρές και πολύ μικρές επιχείρησης μάνατζερ ή προσωπάρχης είναι το «αφεντικό», με αποτέλεσα να μην τηρούνται τα εργατικά δικαιώματα, ενώ όχι σπάνια υπάρχουν αυθαιρεσίες, ακόμη και σεξουαλική παρενόχληση.

6. Το ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τα λοιπά επιδόματα αποδίδονται με μόνο όρο την απουσία εισοδήματος και δεν συνδυάζονται με την ανάγκη επιμόρφωσης των νεότερων ηλικιών ή της υποχρέωσης ανάληψης εργασίας που θα υποδείξει, για παραδείγματα, ο ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ). Εξάλλου, η παρέμβαση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην αγορά εργασίας κινείται κοντά στο μηδέν, εάν δεν είναι απολύτως μηδενική (εκτός ίσως από τα επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία πιστώνεται η ΔΥΠΑ σαν δήθεν διαμεσολαβούσα υπηρεσία μεταξύ ανέργων και επιχειρήσεων…)

7. Αποτελεί συνήθεια χρόνων η τακτική για 4ωρη ασφάλιση, 6ωρη αμοιβή και 8ωρη ή 10ωρη εργασία. Και αυτή η αυθαιρεσία καταστρέφει κάθε οικογενειακή ή κοινωνική ζωή, ενώ στερεί εισόδημα από τους εργαζόμενους.

8. Οι χαμηλότερες αμοιβές την τρέχουσα περίοδο, εν σχέσει με μια δεκαετία πριν, ουσιαστικά φαλκιδεύουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Και αυτό από την στιγμή που η σύνταξη «βγαίνει» με βάση το μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά, αλλά όσο ένας μισθωτός παραμένει στην εργασία του με χαμηλότερο μισθό (μερική απασχόληση κ.λπ.), μειώνεται ο συντάξιμος μισθός.

9. Τα υψηλά ποσοστά αυτοαπασχολουμένων και η «μαύρη εργασία» αποτελούν ευκαιριακή διέξοδο για βελτίωση του εισοδήματος χωρίς μια τυπική σύμβαση εργασίας.

10. Στην Ελλάδα όσο περισσότερα χρόνια μένει κανείς άνεργος, είναι ουσιαστικά ένας «αποσυρμένος»… άεργος, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να τακτοποιηθεί στο δημόσιο με τη διαδικασία των μορίων... Γι αυτό και ακούγεται συχνά η φράσει: «αν πιάσω δουλειά θα χαλάσω την κάρτα ανεργίας…».



iEidiseis.gr