MY KTEO

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Απεργία 2/11 στα νοσοκομεία: 24ωρη από την ΠΟΕΔΗΝ


Σε 24ωρη Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση προχωρούν οι Υγειονομικοί την Πέμπτη 2/11/2023, με στάση εργασίας 8πμ-3μμ στην Αττική και 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια, σύμφωνα με απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ. Θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 8.30πμ και θα ακολουθήσει «πορεία σωτηρίας του ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, Πρόνοιας, στο Υπουργείο Υγείας», όπως αναφέρει η ομοσπονδία των Υγειονομικών.

Η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε τη στήριξή της στην κινητοποίηση και καλεί σε συμμετοχή.

Επίσης, η Ε.Γ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει την απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ με την οποία μετακινούνται ιατροί των ΜΕΘ των 2 Νοσοκομείων των Ιωαννίνων στη ΜΕΘ του Γ.Ν Αγρινίου για 10 ημέρες το μήνα».

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για την απεργία
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Έρχεται δύσκολη περίοδος για την Δημόσια Υγεία, Πρόνοια, ΕΚΑΒ. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις και τις άλλες παθογένειες του συστήματος με 3.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το Ε.Σ.Υ. λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας, λόγω των χαμηλών αμοιβών.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ δεν είναι πια ελκυστικό στους επαγγελματίες. Προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως το εξωτερικό.

Δεν μπορείς να προσελκύσεις υγειονομικό προσωπικό με μισθούς 1.850 ευρώ στους γιατρούς και 800 ευρώ στους Νοσηλευτές, διασώστες και τους άλλους υγειονομικούς. Μισθοί που δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης.

Σε χιλιάδες περιπτώσεις υγειονομικών, ο μισθός είναι χαμηλότερος του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

Ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση προγραμματισμός των προσλήψεων για το έτος 2024. Στη Δημόσια Υγεία αναλογούν 6.500 προσλήψεις. Δεν υποτιμάμε και την μια πρόσληψη στην Υγεία που μπορεί να σώσει ζωές.

Όμως επισημαίνουμε ότι με τους ρυθμούς που εκδίδει αποτελέσματα το ΑΣΕΠ οι προσλήψεις των 6.500 υπαλλήλων θα γίνουν σε τέσσερα- πέντε χρόνια. Όπως συνέβη με την προκήρυξη των 4.000 που ανακοινώθηκε το 2019 και ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο των προσωρινών αποτελεσμάτων. Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες στην ΤΕ κατηγορία Νοσηλευτών στην προκήρυξη του 2019.

Τα Νοσοκομεία δεν θα ενισχυθούν με νέους Νοσηλευτές καθότι συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται είναι επιτυχόντες του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν με αυξημένη μοριοδότηση. Μάλιστα το ισοζύγιο σε πολλά Νοσοκομεία είναι αρνητικό, γιατί εργαζόμενοι Νοσηλευτές βρίσκονται στους πίνακες επιτυχόντων του διαγωνισμού σε άλλα Νοσοκομεία.

Έχουμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού και το ίδιο αναμένεται και στην νέα προκήρυξη των 6.500 θέσεων που είναι ο προγραμματισμός για το 2024.

Εν τω μεταξύ στα Νοσοκομεία αποχωρούν 200 με 300 υπάλληλοι κάθε μήνα. Πώς θα καλυφθούν τα κενά με δεδομένο ότι δεν προσλαμβάνονται πια Συμβασιούχοι εργαζόμενοι λόγω δημοσιονομικών περιορισμών;

Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη μονιμοποίησης των 20.000 Συμβασιούχων με Νομοθετική ρύθμιση καθ’ ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπάρχει σχετική δέσμευση από τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Το Νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,2 δις ευρώ. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι στο 5% του ΑΕΠ με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι 7%. Με τέτοιες Δημόσιες δαπάνες δεν φτιάχνει η Δημόσια Υγεία.

Θα υποβαθμίζεται ημέρα με την ημέρα η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα είναι άνιση η πρόσβαση των πολιτών στο Σύστημα και ο πολίτης θα καλείται να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη να αγοράζει υπηρεσίες.

Στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας θα δημιουργούνται συνεχή κενά και αυτά θα τα καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας με μεγάλους χαμένους τους ασθενείς. Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ η ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε μορφής, της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ, η κατάργηση Υγειονομικών και Προνοιακών Μονάδων.

Τα κενά από Διασώστες στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας δεν μπορούμε να δεχθούμε να καλύπτονται από Ένστολους και το πάσης φύσεως προσωπικό των Κέντρων Υγείας θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. Το προσωπικό που αναλαμβάνει τις διακομιδές με εντέλλεσθε είναι εκτεθειμένο σε Ποινικά Δικαστήρια με μηνύσεις συγγενών ή ασθενών.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης σε εργολάβους.

Σταδιακά απολύονται 6.000 εργαζόμενοι ΣΟΧ που υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των Συμβάσεων στις Υπηρεσίες στήριξης παρ’ ότι έχουν ενεργείς Συμβάσεις και στη θέση τους έρχονται εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ ακριβότερα για το Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Να σταματήσουν τώρα οι εργολαβίες και να εκδιωχθούν οι εργολάβοι, να δοθεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες Συμβάσεις ΣΟΧ.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την εκχώρηση των δευτερογενών διακομιδών σε ιδιωτικά ασθενοφόρα που λειτουργούν παράνομα. Διεκδικούμε την άμεση σύσταση οργανικών θέσεων και προσλήψεις οδηγών στα Νοσοκομεία που θα αναλαμβάνουν τις δευτερογενής διακομιδές. Προσλήψεις μονίμων Διασωστών για την πλήρη κάλυψη του ΕΚΑΒ.

Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού έχουν μετατρέψει πολλά Νοσοκομεία της Περιφέρειας σε κέντρα διακομιδών. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με τις λίστες αναμονής για χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα δύο έτη.

Έχουμε τον υψηλότερο δείκτη Νοσοκομειακών λοιμώξεων, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζουν να εμφανίζονται ράντζα στα Νοσοκομεία.

Στην χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 5.3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.

Ομολογία αποτυχίας του Προσωπικού Γιατρού είναι οι εξαγγελίες για ένταξη των αγροτικών γιατρών που δεν είναι ειδικευμένοι γιατροί.

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην στελέχωση.

Έχουν δηλώσει συμμετοχή 3.500 προσωπικοί γιατροί μεταξύ αυτών μόνο 1.200 από τον ιδιωτικό τομέα. Οι 2.300 είναι από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που δεν προλαβαίνουν να κάνουν τον προσωπικό γιατρό (εφημερίες στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, επισκέψεις κατ’ οικον κλπ). Πώς να πετύχει ο θεσμός του Οικογενειακού γιατρού. Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ευθύνεται για τις πολύωρες αναμονής στα Επείγοντα των εφημερευόντων Νοσοκομείων.
Οι μισθολογικές ανισότητες που εξαγγέλθηκαν μεταξύ των γιατρών θα οδηγήσει σε μαζικές παραιτήσεις γιατρών που δουλεύουν πολλά χρόνια στο ΕΣΥ.

Οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας υποφέρουν από την υποστελέχωση και η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση βάλτωσε.

Οι Μονάδες Πρόνοιας έχουν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση και στις κτιριακές υποδομές.

Απολύονται Συμβασιούχοι εν αντιθέσει με τους συμβασιούχους του Υπουργείου Υγείας που ανανεώνονται οι Συμβάσεις.

Τα εγκαταλελειμμένα παιδιά με Εισαγγελική εντολή στα Νοσοκομεία το επιβεβαιώνουν.

Για να ανακόψουμε το κύμα φυγής των υγειονομικών και για να καταστήσουμε ελκυστικό το ΕΣΥ χρειάζονται αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και του ωρομισθίου, κανένας αποκλεισμός εργαζόμενων από το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, Ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων, Ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων μονίμων εργαζομένων, εκδίωξη των εργολάβων, χρηματοδότηση.

Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε.

Επιβάλλεται να σωθεί το ΕΣΥ
24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Πανελλαδική Συγκέντρωση 8:30πμ στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία Μέγαρο Μαξίμου – Βουλή – Υπουργείο Οικονομικών (Γ.Λ.Κ.) – Υπουργείο Υγείας.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ - Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
iEidiseis.gr