MY KTEO

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

65 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από Long Covid - Οι ειδικοί λένε ότι τα νέα εμβόλια είναι η καλύτερη άμυνα


Tαχυπαλμία. Άγχος. Κόπωση. Ζάλη. Δυσκολία στην αναπνοή. Ένας στους πέντε Αμερικανούς ενήλικες και περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν περάσει μήνες ή ακόμη και χρόνια υποφέροντας από τα επίμονα, εξουθενωτικά συμπτώματα του Long Covid και 155 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε μέρα από καταστάσεις που σχετίζονται με το Covid-19.

Γράφει η Melissa Delaney

"Ο μόνος τρόπος για να προλάβεις το Long Covid είναι να μην κολλήσεις", δήλωσε ο Matthew Binnicker, διευθυντής του τμήματος κλινικής ιολογίας στην Κλινική Mayo και συνεργάτης του Forbes. Συνεπώς, μια νέα σειρά επικαιροποιημένων εμβολίων "αποτελεί βασικό εργαλείο στη συνεχιζόμενη μάχη μας κατά του Covid-19", σημείωσε. Μειώνουν την πιθανότητα να κολλήσει κανείς Covid-19 και Long Covid και μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο και των δύο. Μάλιστα, τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σημαντικά ενόψει των χειμερινών μηνών, όταν τα ποσοστά Covid-19, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) εκτοξεύονται.

Καθώς η μετάδοση, οι νοσηλείες και οι θάνατοι από τον ιό σημείωσαν αύξηση αυτό το φθινόπωρο, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τον Σεπτέμβριο δύο επικαιροποιημένα εμβόλια για επείγουσα χρήση και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τη χορήγησή τους σε όλους τους άνω των 6 μηνών.

Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τις εταιρείες Moderna και Pfizer-BioNTech, βασίζονται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA των προηγούμενων εκδόσεων, αλλά το mRNA έχει τροποποιηθεί ώστε να ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων που προστατεύουν από τις τελευταίες υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron, εξήγησε ο Dave Wessner, καθηγητής βιολογίας στο Davidson College στη Βόρεια Καρολίνα, σε άρθρο του Forbes.
"Για το προσεχές μέλλον", έγραψε ο Wessner, "μπορούμε πιθανώς να αναμένουμε να κυκλοφορούν περιοδικά ενημερωμένες δόσεις για το Covid-19".

Αυτά τα νέα εμβόλια, μαζί με το εμβόλιο Novavax που έχει βάση την πρωτεΐνη, το οποίο έλαβε έγκριση νωρίτερα αυτό το μήνα, θα πρέπει να στοχεύουν τις υποπαραλλαγές Omicron που αυξάνονται συνεχώς και θεωρούνται πως μπορούν να είναι αποτελεσματικά ως προς τον περιορισμό της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας, δήλωσε ο Dr. Omer Awan, συνεργάτης του Forbes.

Τα εμβόλια Covid-19 έχουν αλλάξει τα δεδομένα της πανδημίας που έκλεισε επιχειρήσεις και σχολεία, χώρισε οικογένειες και φίλους, κατέκλυσε τα νοσοκομεία και προκάλεσε το θάνατο σχεδόν 7 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν μείνει πίσω - λιγότερο από το 70% του πληθυσμού των ΗΠΑ ήταν πλήρως εμβολιασμένο και μόνο το 17% είχε λάβει ενημερωμένα αναμνηστικά εμβόλια κατά την τελική ενημέρωση του CDC τον Μάιο - παρά τα μνημειώδη επιτεύγματα της ανάπτυξης, έγκρισης και διάθεσης των πρωτοποριακών εμβολίων, δήλωσε ο Δρ Stephen Thomas, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας και Μεταφραστικών Επιστημών στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο SUNY Upstate.

Η ανάπτυξη των εμβολίων mRNA ήταν το αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας της Dr. Katalin Karikó και του Dr. Drew Weissman, παρά τις αντιδράσεις επιφυλακτικότητας ορισμένων που πίστευαν ότι δεν αποτελούσε ένα εφικτό τρόπο για την κατασκευή εμβολίου. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τους απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής για την επί δεκαετίες έρευνά τους, η οποία αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη εμβολίων Covid-19. Η προσπάθειά τους προσέφερε ελπίδα για ανοσία σε ασθενείς χωρίς την ανάγκη ενέσιμης χορήγησης ενός ενεργού ιού.

"Οι επίμονες προσπάθειες δεκαετιών των Δρ Karikó και Weissman άνοιξαν το δρόμο για την τεχνολογία που απαιτείται για την καταπολέμηση και την απαλλαγή του κόσμου από την πανδημία Covid-19", δήλωσε ο Δρ Mill Etienne, επικεφαλής της νευρολογίας στο νοσοκομείο Good Samaritan του WMCHealth και αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και ιατρικής στο New York Medical College.

Απόδοση - Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλουcapital.gr