Η μέση πληρότητα για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, δηλαδή τα καλοκαιρινά, διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 90% και για το σύνολο των ελληνικών ξενοδοχείων που ήταν ανοιχτά αυτόν τον μήνα, δηλαδή και τα συνεχούς λειτουργίας και τα καλοκαιρινά στο 86,1%. Σαφώς καλύτερες ήταν οι επιδόσεις των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων και ειδικά των μεγαλύτερων συγκροτημάτων.
Ανάλογες ωστόσο επιδόσεις παρουσίασαν και πέρυσι τον Αύγουστο τα ελληνικά ξενοδοχεία. Όμως φέτος η μέση τιμή ήταν σαφώς αυξημένη και συγκεκριμένα κατά 15%. Ειδικότερα τον Αύγουστο, οπότε και το αποκορύφωμα της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 153 ευρώ, από τα 133 ευρώ. Οι τιμές αυτές αφορούν τον μέσο όρο του συνόλου των ελληνικών ξενοδοχείων 1 έως 5 αστέρων τόσο εποχικής λειτουργίας όσο και διαρκούς. Είναι όμως δεδομένο πως τα πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων σε περιζήτητους προορισμούς πέτυχαν τιμές ακόμη και υπερδεκαπλάσιες από αυτές, εξηγούν οικονομολόγοι που ασχολούνται ε τον κλάδο.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα πεδίου που διενεργεί τακτικά το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Μια προσεκτικότερη ανάγνωση των ευρημάτων αυτών επιβεβαιώνει τις τάσεις που έχουν καταγραφεί και από άλλες μελέτες: τα χαμηλότερων κατηγοριών ξενοδοχεία και ειδικά αυτά που δεν λειτουργούν σε καλοκαιρινούς προορισμούς, αλλά σε αστικά κυρίως κέντρα ολόκληρο τον χρόνο, εμφανίζουν χαμηλότερη πληρότητα και χαμηλότερες τιμές. Αντιθέτως, τα μεγάλα συγκροτήματα των υψηλότερων κατηγοριών σε θερινούς προορισμούς πετυχαίνουν τις υψηλότερες επιδόσεις.
Ωστόσο, πηγές της αγοράς εξηγούν πως αυτό δεν σημαίνει πως έχουν και την υψηλότερη κερδοφορία, καθώς εξαιτίας των πρόσθετων παροχών και υπηρεσιών, που συχνά τα ξενοδοχεία 5 αστέρων προσφέρουν προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό της κατηγορίας, αυξάνουν σημαντικά το κόστος. Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως πιο εύρωστα περιθώρια κερδοφορίας καταγράφονται στα ξενοδοχεία 4 αστέρων και ειδικά αυτά που έχουν μεγάλη δυναμικότητα, πολλά δωμάτια δηλαδή, καθώς μπορούν να πετύχουν αξιόλογες συνέργειες στον περιορισμό του κόστους, χωρίς να θυσιάζουν μεγάλο μέρος των προσφερόμενων υπηρεσιών παροχών και υποδομών.
Σημειώνεται πως μετά και τη φετινή άνοδο των τιμών στα ξενοδοχεία, αυξήσεις –αν και σαφώς ηπιότερες– αναμένονται και για το 2024. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο διάστημα υπογράφηκαν συμβόλαια για τα πακέτα διακοπών του 2024 μεταξύ Ελλήνων ξενοδόχων και μεγάλων ξένων τουριστικών γραφείων, που προβλέπουν χαμηλές, μονοψήφιες αυξήσεις τιμών. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, οι αυξήσεις κυμαίνονται γύρω στο 5%, επίπεδο ανάλογο ε τον πληθωρισμό στην Ευρώπη.
moneyrewie.gr