MY KTEO

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Έρχονται δημοσκοπήσεις με πολύ ενδιαφέρον - Αν το πρόβλημα δεν είναι (μόνο) στον ΣΥΡΙΖΑ;


Αν υπάρχει πτώση στη «δεξιά πολυκατοικία» και μη άνοδος σε κόμματα που το περιμέναμε;
    
Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Πολύ μα πολύ ενδιαφέρον, πληροφορούμαστε, θα έχουν οι δημοσκοπήσεις που αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας σήμερα και αύριο.

Γίνονται αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ ταλανίζεται από τη μεγαλύτερη κρίση από την εποχή Τσίπρα και μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέστη στο Β΄ Γύρο της κάλπης για την αυτοδιοίκηση την πρώτη του ήττα από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ θριαμβολογεί για το αποτέλεσμα και το ΚΚΕ είναι αναμφισβήτητα ο κερδισμένος αφού για μία ακόμα φορά αύξησε τις δυνάμεις του. Ταυτόχρονα, η αποχή έσπασε όλα τα ρεκόρ της μετεκλογικής περιόδου.

Τα αποτελέσματα που θα δείξουν οι πρώτες μετρήσεις -και κυρίως οι επόμενες, καθώς θα δούμε αν αυτά οφείλονται στη συγκυρία ή αποτελούν σταθερότερες τάσεις της κοινής γνώμης- θα επηρεάσουν προφανώς το πολιτικό τοπίο, ίσως δε, υπό προϋποθέσεις, αποτελέσουν και καταλύτη εξελίξεων.

Το κύριο ερώτημα ίσως είναι τι συμβαίνει στο λεγόμενο «μικρό τελικό» όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου. Αν δηλαδή παραμένει η σειρά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρά τη μείζονα κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ποια είναι πλέον η μεταξύ τους διαφορά. Οι πληροφορίες επιμένουν πως απαιτείται πλέον φώτο φίνις για να κριθεί η διαφορά, πλην όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον στη μια εξ αυτών προηγείται, παραμένοντας δεύτερος. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί ότι αν η διαφορά αυτή διαμορφώνεται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει αρκετά, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν ανεβαίνει. Η Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, δεν «ξεκολλά» ούτε μετά τη μεγάλη ανατροπή και τη νίκη του Χάρη Δούκα στο Δήμο Αθηναίων, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα θέσει την ηγεσία του τρίτου κόμματος της χώρας ενόψει αποφάσεων ή μη για την αναπροσαρμογή της τακτικής της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν και οι πληροφορίες ότι οι νέες μετρήσεις φέρνουν μια αναδιάταξη στο εσωτερικό της λεγόμενης «δεξιάς πολυκατοικίας». Η ΝΔ φέρεται να έχει μια μικρή πτώση μετά και το αποτέλεσμα του Β΄ Γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό βέβαια, σύμφωνα με τις μετρήσεις, να μην έχει παρά ελάχιστες «γρατσουνιές» στο προφίλ του.

Σημαντικά, ωστόσο, φέρεται να είναι τα στοιχεία στο άκρο-δεξιό μέρος της «δεξιάς πολυκατοικίας». Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου δείχνει να ενισχύεται, κερδίζοντας τόσο από «Σπαρτιάτες» και «Νίκη», όσο και να αποτελεί τον βασικό υποδοχέα ψήφων από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ας περιμένουμε, ωστόσο, τις δημοσκοπήσεις σήμερα και αύριο, ώστε να δούμε αν αληθεύουν οι πληροφορίες μας, αλλά και την ακρίβεια των αριθμών...

ΥΓ: Δεν καταφέραμε να μάθουμε αν οι μετρήσεις περιλαμβάνουν ερώτηση και για τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε αν αυτή, εφόσον υπάρχει, θα δημοσιοποιηθεί.iEidiseis.gr