MY KTEO

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Ασφαλιστικό: Γιατί δεν επιτρέπεται να εργάζονται οι χήρες


Διατηρείται η πρόβλεψη για μείωση της σύνταξης στο 35% σε περίπτωση εργασίας της/του χήρας/ου συζύγου.
    
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Μπορεί ένα δημόσιος υπάλληλος να συνταξιοδοτηθεί και να συνεχίσει να εργάζεται στο Δημόσιο σαν μετακλητός υπάλληλος (της κυβέρνησης ή του κόμματος), χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση στις αποδοχές του από τον ΕΦΚΑ (κύρια και επικουρική σύνταξη), αλλά το ίδιο δικαίωμα δεν έχει η χήρα των 40 ή 50 ετών που, ενδεχομένως, μεγαλώνει και παιδιά…

Η κυβέρνηση τροποποιεί το σύστημα της εργασίας των συνταξιούχων και καταργεί το πέναλτι 30% στις αποδοχές.

Αν και επίσημα η κίνηση αυτή γίνεται για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην αναζήτηση εξειδικευμένων στελεχών, ωστόσο μεγάλος χαμένος είναι ο ΕΦΚΑ καθώς έχει εισέλθει σε περίοδο λειτουργικών ελλειμμάτων (έσοδα-έξοδα). Και από την εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει «απώλειες» άνω των 350 εκ. ευρώ (μη παρακράτηση του 30%).

Ταυτόχρονα, η εν λόγω… κινητροδότηση στην απασχόληση των συνταξιούχων μοιάζει να ωφελεί σκανδαλωδώς του κομματικούς ημέτερους και τους χιλιάδες (νεοεκλεγέντες) Δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους Δημοτικών Συμβουλίων και Προέδρους Τοπικών Συμβουλίων (Κοινοτήτων) οι οποίο αναμένεται να αναλάβουν… έμμισθα πόστα από τις αρχές του χρόνου.

Ως γνωστόν μέχρι σήμερα, οι μετακλητοί των κομμάτων καθώς και όσοι αναλάμβαναν πόστα στους Δήμους (σ.σ. ένα σημαντικό ποσοστό των εκλεγέντων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι συνταξιούχοι), είτε είχαν περικοπή του 30% της σύνταξης τους, είτε απαρνούνταν την αποζημίωση του αιρετού αξιώματος. Όχι σπανίως για συνταξιούχους κάτω των 62 ετών, δε η απασχόληση στο Δημόσιο και στους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα (όπου το κράτος συμμετέχει άνω του 50%), συνεπαγόταν την αναστολή καταβολής της σύνταξης.

Συνταξιούχοι στο Δημόσιο
Σε αυτά το περιβάλλον δεν είναι αμελητέο το γεγονός ότι σε φορέα του δημοσίου οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι ανέρχονται στο 10% του προσωπικού! Χωρίς αξιολόγηση, με ασυλία των ημετέρων και διπλές αποδοχές (μισθό και σύνταξη!)

Αντιθέτως, με τις προωθούμενες διατάξεις από τις ρυθμίσεις για την εργασία των συνταξιούχων (με παρακρατήσει 10% επί του μισθού ή προσαύξηση 50% στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες), εξαίρουνται οι συνταξιούχοι χηρείας. Ακόμη και εάν έχουν ανήλικα τέκνα ή ορφανά-φοιτητές (σ.σ. με τους οποίους μοιράζονται τη σύνταξη λόγω θανάτου).

Έτσι, διατηρείται η πρόβλεψη για μείωση της σύνταξης στο 35% σε περίπτωση εργασίας της/του χήρας/ου συζύγου.

Μόνοι στις χήρες/ου θα περικόπτεται η σύνταξη (λόγω θάνατοι) αν αποφασίσουν να εργαστούν…

Αντίθετα, θα επιτρέπεται στο εξής ακόμη και η απασχόληση όσων εξήλθαν του εργασιακού βίου με αναπηρική σύνταξη (μέσω ΚΕΠΑ) ως αδυνατούντες να εργαστούν και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους….


iEidiseis.gr