MY KTEO

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

«Βροχή» διαγραφών στον ΣΥΡΙΖΑ

 


Tην πόρτα της εξόδου άνοιξε ο Στέφανος Κασσελάκης σε Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνο Σκουρλέτη ανακοινώνοντας από την Αμερική και μέσω μιας ανάρτησης στα social media την διαγραφή τους από το κόμμα. «Οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τα στελέχη εκτός παράταξης.

 Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

 «Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

 Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή.

 Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους.

Αντ’ αυτού, κάποιοι μας «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους.

 Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ.

 

Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 

Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη.

 

Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν την διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση:

 

Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας».

Υπενθυμίζουμε πως είχε προηγηθεί η διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα αλλά και η παραίτηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του κόμματος. Ωστόσο, σημειώνεται πως η αποπομπή των τεσσάρων στελεχών από το κόμμα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς πρώτα θα πρέπει να γνωμοδοτήσει η Πολιτική Γραμματεία, ενώ ήδη η πλειοψηφία υπέρ της πλευράς της ηγεσίας ήταν οριακή στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης. Αλλά και στην ίδια την Επιτροπή δεν φαίνεται να υπάρχει η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3.

 

Σε διάσπαση προχωρά η «Ομπρέλα»

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Ομπρέλα» ετοιμάζεται να προχωρήσει σε διάσπαση δίνοντας στην δημοσιότητα ένα κείμενο υπογραφών το οποίο έχει ήδη σταλεί από την Παρασκευή το βράδυ σε μέλη του κόμματος. Στο κείμενο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Πεπεισμένοι/-ες για την ιστορική σημασία της ιδρυτικής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων της ευρύτατης Αριστεράς, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ως τη ριζοσπαστική αριστερά, δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της».

 Σημειώνεται πως στελέχη όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Ξανθός Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός κ.α. έχουν αναλάβει τις κινήσεις της επόμενης ημέρας.

 Σήμερα πανελλαδική συνδιάσκεψη των 6+6

Παράλληλα, οι νέες εξελίξεις έχουν προκαλέσει αναταραχή στο σύνολο των στελεχών του κόμματος με πληροφορίες να αναφέρουν ότι την Τετάρτη θα γίνει πανελλαδική συνδιάσκεψη της πλευράς των 6+6 που εκφράζεται από την Έφη Αχτσιόγλου, ενώ σήμερα θα υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των κομματικών στελεχών που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά για αποτίμηση της κατάστασης.

 «Οι διαφωνούντες ετοιμάζουν νέο κόμμα»

Ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας και έπειτα από τις δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα ο οποίος ανέφερε πως «ή θα φύγουμε κατά μόνας ή ομαδικά», πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι στελέχη του κόμματος «μαρτυρούν -ακόμη και δημοσίως πια- ότι έχουν στα σκαριά ένα νέο κόμμα».

 

Υποστήριξαν, δε, ότι «οι επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο τυχαίες δεν είναι». Επισημαίνουν ότι «υπάρχει σχέδιο από τα εν λόγω στελέχη που ετοιμάζουν νέο κόμμα και ότι γι’ αυτό επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και στον νέο πρόεδρό του».

 

Το σχέδιο αυτό, όπως υπογραμμίζουν, έχει ήδη δρομολογηθεί. Επικαλέστηκαν, μάλιστα, και τις δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος είπε και ποιο αναμένεται να είναι το όνομα του νέου κόμματος: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά».

 

Φίλης: «Ο Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ»

Ευθεία επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης, μετά την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής.

 Ο κ. Φίλης, μιλώντας στο OPEN, σημείωσε πως «αυτά που υποστηρίζει ο κ. Κασσελάκης δεν είναι Αριστερά, αλλά Μητσοτάκης», ενώ κατήγγειλε πως «ο κ. Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες».

 

«Την ιδιότητά μου δεν μπορεί να την αφαιρέσει ο Κασσελάκης» υπογράμμισε. Παράλληλα, ο Νίκος Φίλης εκτίμησε πως θα υπάρξει σοβαρή αντίδραση και ζήτησε να γίνει Πολιτική Γραμματεία. «Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα προκαλούν έναν περαιτέρω εκφυλισμό και μια γελοιοποίηση του κόμματος. Ακούω από πολύ κόσμο “ντρέπομαι να πω τι γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Ένα κόμμα που προσέφερε και μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία οδηγείται σε διάλυση. Είναι λυπηρό ότι αυτό το ρόλο ανέλαβε ο κ. Κασσελάκης, ένα πρόσωπο άγνωστο στο κοινό και μόλις ένα μήνα μέλος στο κόμμα. Θα έπρεπε να σέβεται το καταστατικό γιατί δεν βγήκε εν λευκώ πρόεδρος, βγήκε με ένα συνέδριο που είχε αποφάσεις και με αυτές πορευόμαστε. Και με ένα καταστατικό που διαμορφώνει όρους λειτουργίας».

 

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «δεν είναι λειτουργία κόμματος αυτή, είναι λειτουργία πολυεθνικής να απολύει από την Αμερική με Twitter».

 

«Είναι προφανές ότι η επιλογή του κ. Κασσελάκη είναι επιλογή μετακόμισης του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους πολιτικούς χώρους. Ο κόσμος δεν αποφάσισε αυτό αλλά ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία του κόμματος. Ο Κασσελάκης δεν πήρε εντολή να διαλύσει το κόμμα. Το κάνει επειδή αυτές είναι οι απόψεις του και εδώ υπάρχει ένα στοιχείο εξαπάτησης γιατί ο κόσμος δεν γνώριζε τις θέσεις του». «Πάει να γίνει μπαλαντέρ κόμμα σαν τον Γκένσερ της Γερμανίας και το περιγράφω με βάση τις απόψεις του ότι θέλει ένα κόμμα του κεφαλαίου» είπε για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ειδικά για τη διαδικασία μέσα από την οποία ανακοινώθηκε η διαγραφή του ιδίου, του Πάνου Σκουρλέτη και του Δημήτρη Βίτσα, ο κ. Φίλης σχολίασε ότι «υπάρχει παλαιά εμπειρία στο κόμμα να διαγράφονται πρόσωπα με απλή εκφώνηση ονόματος» ενώ στην παρατήρηση ότι το έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου ο πρώην υπουργός είπε «ο Ανδρέας είχε φτιάξει προσωπικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης δεν έχει κάνει το ίδιο».

 

«Δεν λύνονται οι πολιτικές διαφωνίες σε ένα κόμμα με διαγραφές και προγραφές. Ο Κασσελάκης ψηφίστηκε από 70.000 ανθρώπους. Ψηφίστηκε για να διαγράφει; Σε 2-3 μήνες θα είχαμε Συνέδριο και αρχίζει με διαγραφές στελεχών που διαφωνούν;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Φίλης

 

Ερωτηθείς για το κείμενο της «Ομπρέλας» υποστήριξε ότι «είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επικαιροποιημένες. Άλλος λέει άλλα πράγματα στον ΣΕΒ». Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε για τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία Κασσελάκη ότι «αυτό που θα γίνει είναι ένας μικρό κόμμα χωρίς κύρος, μια σκιά του κόμματος που προσέφερε στην χώρα».

 

«Όταν δημιουργείται μια ρωγμή στη φέρουσα ικανότητα του κόμματος όλοι σκέφτονται τι θα κάνουν. Δεν εξαγγέλλουμε ίδρυση κόμματος, το τι θα κάνουμε είναι θέμα συλλογικής απόφασης» συμπλήρωσε ο Νίκος Φίλης ο οποίος, όμως, παρατήρησε ότι «αυτές (σ.σ. οι διαγραφές) είναι νέες εξελίξεις, επιταχύνουν τα πράγματα, κόβουν την πιθανότητα δεύτερων σκέψεων και δείχνουν ότι η αναστολή του Συνεδρίου δεν ήταν για λόγους τεχνικούς αλλά για λόγους εκκαθάρισης του κόμματος και αυτο διώχνει τον κόσμο».

 

«Το κείμενο της «Ομπρέλας» δεν προαναγγέλλει αλλά οι εξελίξεις σπρώχνουν. Ήταν ένα κείμενο αγωνίας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαγραφές επιταχύνουν, τι κάνουν; Αν το κλίμα είναι ασφυκτικό ενός αρρωστημένου αρχηγισμού που διαμορφώνει στο τέλος ένα μικρό κόμμα κεντροδεξιού προσανατολισμού;» επέμεινε στους προβληματισμούς του ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Δεν ψήφισα Μητσοτάκη για πρόεδρο της ΝΔ, ο Κασσελάκης τον ψήφισε κατά δήλωσή του το 2015 και έχει αρθρογραφήσει γι’ αυτό. Εγώ έδωσα μια συλλογική μάχη για να γίνει κυβέρνηση η αριστερά και με πονάει αυτό το κατάντημα. Πιστεύω ότι αυτή η ιστορία των διαγραφών δεν μαζεύεται και δημιουργεί μεγάλα ρήγματα και μια εικόνα έλλειψης σοβαρότητας» πρόσθεσε ο κ. Φίλης στο ίδιο πλαίσιο

 

«Στο κόμμα μας δεν διαγράφουμε τις διαφορετικές απόψεις. Γι’ αυτό είχαμε ένα συνέδριο μπροστά που συνεχώς το αναβάλει ο κ. Κασσελάκης που θα γίνει χωρίς τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις αφού τους διαγράφει και τους διασύρει. Πού ακούστηκε να τους διαγράφει μέσω Twitter από τις ΗΠΑ;» είπε ακόμα ο Νίκος Φίλης.

 

«Να δεχθώ ότι είναι ένα λαμπερό πρόσωπο και εμείς έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο μας. Αλλά δεν βγήκε εν λευκώ και τώρα εμφανίζεται να θέλει να φτιάξει ένα κόμμα Κασσελάκη» πρόσθεσε ενώ για όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για την υπερέκθεση σχολίασε «αν έχει βαρεθεί την υερέκθεση το κόβεις και μιλάς για άλλα πράγματα».

 

Βίτσας: «Μην δίνετε σημασία, δεν αξίζει τον κόπο»

Μία ανάρτηση μίας γραμμής ήταν η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Βίτσα μετά την ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη.

 

«Μην δίνετε σημασία, δεν αξίζει τον κόπο. Η αριστερά θα συνεχίσει με ή χωρίς αυτούς/ες…», γράφει ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

Σκουρλέτης: «Λυπάμαι, ο χώρος κινδυνεύει από απαξίωση»

«Λυπάμαι, αυτός ο χώρος κινδυνεύει από απαξίωση και γελοιοποίηση» σχολίασε στο Kontra ο κ. Σκουρλέτης αμέσως μετά την ανακοίνωση.

 

«Οι διαδικασίες είναι προβλεπόμενες στο καταστατικό» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης σχετικά με την παραπομπή του στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι έμαθε τη διαγραφή του από την τηλεόραση.

 

«Φαντάζομαι ότι αυτή είναι μία πρόταση προς την επιτροπή δεοντολογίας, που έχει δικαίωμα ο πρόεδρος να κάνει. Αλλά, να σου πω την αλήθεια, παρακολουθώντας τη σημερινή αντίδραση, αλλά και την τοποθέτηση το τελευταίο διάστημα, ειλικρινά λυπάμαι. Λυπάμαι, γιατί αυτός ο χώρος απαξιώνεται και φοβάμαι ότι τελικά κινδυνεύει από την απαξίωση και τη γελοιοποίηση» είπε.

 

«Από χθες έχουμε ένα γεγονός που πραγματικά συνιστά κοσμογονία και δεν νιώθει ανάγκη να απαντήσει» τόνισε, αναφορικά με τα δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τον κ. Κασσελάκη, συμπληρώνοντας ότι «στα 24 έχουμε διαμορφώσει μια άποψη».

 

«Ο κ. Κασσελάκης γελοιοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και συνέχισε: «Απορώ τι άποψη έχει ο κ. Κασσελάκης για τα τελευταία πέντε χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι μόλις ένα μήνα μέλος του κόμματος. Δεν ξέρω αν έχει καταλάβει πού βρίσκεται και αν έχει καταλάβει πού έχει εκλεγεί».

 

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, όπως είπε, «θα αντισταθούμε και θα διεκδικήσουμε αυτήν την ιστορική διαδρομή», καθώς «οι 65.000 που τον ψήφισαν (σ.σ. τον κ. Κασσελάκη) δεν ήξεραν ότι είναι υπέρ της καθήλωσης των μισθών».

 

Τέλος, κληθείς ο κ. Σκουρλέτης να σχολιάσει πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, που έκαναν λόγο για πολιτική καταδίκη και όχι διαγραφή του, είπε: «Προφανώς τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος να διαγράψει».

 

Πολάκης: «Προχωράμε πρόεδρε»

Άμεσα προχώρησε σε ανάρτηση ο Παύλος Πολάκης, παραθέτοντας την αντίστοιχη του Στέφανου Κασσελάκη, και γράφοντας στην προσωπική του σελίδα στο Facebook:

 

«Προχωράμε πρόεδρε. ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ (ΞΑΝΑ) ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!».