MY KTEO

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Αυτά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν σε μια σχέση


Όλες οι σχέσεις, ανεξαρτήτως φύσης, πρέπει να χαρακτηρίζονται από αγάπη και αφοσίωση. Θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές, αλλά το να ξεπεραστούν δεν είναι θέμα ατομικής προσπάθειας.

Ενώ νιώθεις ότι η αγάπη που έχετε ο ένας για τον άλλο είναι αρκετή για να υπερνικήσετε την όποια δυσκολία, υπάρχουν αρκετές άλλες σημαντικές ιδιότητες που πρέπει να χαρακτηρίζουν εσάς και τη σχέση σας.

Με τη βοήθεια της Fran Walfish, ψυχολόγου-relationship therapist αλλά και ηθοποιού, η οποία ζει στο Beverly Hills και έχει βοηθήσει πολλά ζευγάρια να διατηρήσουν υγιή τη σχέση τους, το My Domaine δημιούργησε τη λίστα με τα σημαντικότερα γνωρίσματα που πρέπει να χαρακτηρίζουν μια σχέση.

Ειλικρίνεια: Το να είσαι ειλικρινής δεν είναι εύκολο ειδικά όταν η αλήθεια σου μπορεί να αντιμετωπιστεί με θυμό. Αλλά καλά θα κάνεις να υπερνικήσεις το φόβο των συνεπειών μιας και η ειλικρίνεια είναι αυτή που θα σε κάνει να νιώσεις ασφαλής. Φρόντισε να εκφράζεις αυτά που νιώθεις και μην τα κρατάς μέσα σου.

Ευελιξία: Το να μην είσαι ευέλικτος είναι σημάδι αδυναμίας και η ρίζα του προβλήματος πολλές φορές. Η ευελιξία σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχέδια και τις απόψεις ο ένας του άλλου είναι σημαντικό στοιχείο για επιτυχή επικοινωνία.

Χιούμορ: Αυτή είναι η ιδανική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν σε μια σχέση. Το χιούμορ μπορεί να κάνει μια δύσκολη κατάσταση λιγότερο ζόρικη, να ελαφρύνει την ένταση της στιγμής και κάπως έτσι να λυθεί πιο εύκολα η όποια παρεξήγηση.

Χαλαρότητα: Και με αυτό εννοούμε να μην προσπαθείς (εσύ ή ο σύντροφός σου) να έχεις τον έλεγχο των πάντων. Μην προσπαθείς να κοντρολάρεις τη συμπεριφορά του άλλου γιατί αυτό θα σε κουράσει. Όταν χαλαρώσεις θα δεις ότι όλα γίνονται κάποια στιγμή και το νόημα είναι να νιώθεις εσύ καλά.

Αισιοδοξία: Να έχεις καλή διάθεση απέναντι στα πράγματα και στους ανθρώπους μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Αν δεν πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη σε μια κατάσταση, αργά ή γρήγορα θα φανεί. Οπότε μη βάζεις τον εαυτό σου σε αρνητικό mood από την αρχή και προσπάθησε να είσαι αισιόδοξη.

Υποστήριξη: Από παιδί ξέρεις ότι η υποστήριξη που λαμβάνεις από το περιβάλλον σου είναι δύναμη για εσένα. Οπότε αν και οι δυο είστε υποστηρικτικοί ο ένας με τον άλλο, έχετε εξασφαλίσει μια ισορροπία στη σχέση που δύσκολα διαταράσσεται. Ιδιαίτερη σημασία έχει όταν αυτό γίνεται και δημόσια.

Προσωπικός χρόνος: Ο προσωπικός χρόνος σε μια σχέση, ότι είδους σχέση και αν είναι αυτή, είναι πολύ σημαντικός και απαραίτητος. Λίγος ή πολύς ανάλογα με τις συνθήκες είναι αρκετός για να σου δώσει την ανανέωση που χρειάζεσαι.

Διαφορετικότητα: Οι διαφορές είναι πιο σημαντικές από τις ομοιότητες σε μια σχέση και ειδικά ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Τα υγιή ζευγάρια χτίζουν τις σχέσεις τους επάνω στις διαφορές τους. Κάπως έτσι, αξιοποιείται η δύναμη του καθενός και εκμηδενίζονται οι αδυναμίες.

Όχι μνησικακία: Μην εστιάζεις και κυρίως μη θυμάσαι ό,τι κακό έχει γίνει στο παρελθόν. Οτιδήποτε άσχημο ανήκει στο παρελθόν και εκεί πρέπει να μένει. Το να το επαναφέρεις στη μνήμη μόνο να κακό μπορεί να σου κάνει.

Όχι σύγκριση: Μη συγκρίνεις γενικά (τη ζωή σου, τους φίλους σου, τον/τη σύντροφό). Με αυτό, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να νιώσεις και εσύ άσχημα, αλλά και ο άλλος. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, όπως και κάθε κατάσταση. Γι’ αυτό δες πώς μπορείς να βελτιώνεσαι μέρα με την ημέρα εσύ και οι σχέσεις σου. Άφησε τις ζωές των άλλων να εξελίσσονται.

Κατανόηση: Με αυτό εννοούμε να μη δίνεις και τόση σημασία σε πράγματα που κάνει ο άλλος και μπορεί να σε ενοχλούν. Μπορείς να τα αφήσεις να περάσουν έτσι. Και εσύ δε θα χαλιέσαι και ο άλλος δεν θα νιώθει άσχημα. Και αν το συζητήσεις ήρεμα μαζί του κάποια άλλη στιγμή, ίσως και να το σταματήσει.

Σεβασμός: Τα ευτυχισμένα ζευγάρια ή οι δυνατές φιλίες χαρακτηρίζονται από τον αλληλοσεβασμό. Αυτό σημαίνει να σέβεσαι το χρόνο και τον χώρο του άλλου, χωρίς αυτό να σε κάνει να νιώθεις ενόχληση. Κάνε πράγματα για τον άλλο και νιώσε καλά με τον εαυτό σου για αυτή σου την κίνηση. Ιδανικά θα σου το ανταποδώσει και η άλλη πλευρά.Πηγή: Savoir Ville