MY KTEO

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

«Προσωπικός γιατρός»: Ένα επικίνδυνο για την Υγεία σχέδιο που είναι καταδικασμένο να αποτύχει


Έντονες αντιδράσεις προκαλεί – για ακόμη μια φορά- η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αυτή τη φορά, όχι για τα εμβόλια κατά της γρίπης, αλλά για τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού».

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαρρηκώστας

Η κα Αγαπηδάκη που έχει βαλθεί να ισοπεδώσει εκ των έσω την δημόσια Υγεία, χωρίς φυσικά να ενημερώνει τον πολιτικό της προϊστάμενο, μετατρέπει τους αγροτικούς γιατρούς σε «προσωπικούς» θέτοντας την Δημόσια Υγεία σε συναγερμό.

Σύμφωνα με το σχέδιό της, που έως σήμερα δεν έχουμε δει την παραμικρή αντίδραση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, βαφτίζει «προσωπικούς γιατρούς» ανειδίκευτους νέους γιατρούς και δημιουργεί μισθολογική ανισορροπία, αφού όσοι επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές (3 φορές μεγαλύτερο μισθό) από τους Διευθυντές, τους Επιμελητές και τους συνειδικευόμενους.

Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται και με τον μισθό (100-150.000 €) όσων επαναπατριστούν από Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο. Και εδώ υπάρχει και το άλλο ερώτημα αν έχει πράγματι γίνει κοστολόγηση του μέτρου;

Θα έχουμε δηλαδή τους ειδικευμένους και τους ανειδίκευτους «προσωπικούς γιατρούς» με τεράστιες μισθολογικές ανισότητες.

Επίσης ο νέος «προσωπικός γιατρός» θα είναι απόφοιτος ιατρικής σχολής χωρίς καμία εκπαίδευση, θα μετονομάζονται σε «προσωπικός γιατρός», ενώ αυτοί οι γιατροί θα είναι και σε αστικά κέντρα και θα κληθούν χωρίς εμπειρία να χειρίζονται κρίσιμες καταστάσεις υγείας.

Την ίδια στιγμή η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας με μια σκληρή ανακοίνωση ζητά την άμεση απόσυρση των όλων των προτάσεων καθώς πρόκειται για «πυροτέχνημα».

Ειδικότερα οι Παθολόγοι σημειώνουν:
«Για ακόμη μία φορά η αρμόδια για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού υφυπουργός ξεκινάει με ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πυροτέχνημα την δήθεν διαβούλευση για τον Προσωπικό Ιατρό. Ποιοι λαμπροί νόες επιχειρούν να τοποθετήσουν Ιατρούς με μηδενική κλινική εμπειρία ως προσωπικούς στην θέση αγροτικών Ιατρών, ενώ οι Παθολόγοι έχουνε πέντε χρόνια κλινική άσκηση στην Παθολογία, όπως και οι Παιδίατροι στην Παιδιατρική και οι Γενικοί Ιατροί πλέον ένα χρόνο στην Παθολογία και τρεις μήνες στην Παιδιατρική και συνολικά πέντε χρόνια με τα υπόλοιπα γνωστικά τους αντικείμενα. Με την κατάληψη αυτών των θέσεων από ανειδίκευτους Ιατρούς θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, η οποία κατά τη γνώμη μας θα βρίσκεται σε συνεχή απειλή.

Και όλα αυτά μετά μία περίοδο αδράνειας και εν αναμονή νέων συζητήσεων ημών και άλλων φορέων με το Υπουργείο Υγείας για την επίλυση επιτέλους των σοβαρών προβλημάτων τα οποία εμποδίζουν την πλήρη ανάπτυξη των μέτρων για την εφαρμογή του θεσμού, η οποία όμως απαιτεί συζήτηση, στρατηγική και τακτικές που να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες της χώρας μας, αλλά και να εκμεταλλεύονται τις χιλιάδες των ειδικών γιατρών, οι οποίοι παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζουν να εξασκούν το λειτούργημα τους καθημερινά. Το ευφυολόγημα της εφάπαξ χορήγησης 40 – 50.000 € για την επιλογή της ειδικότητάς του Παθολόγου είναι ένα κακής έμπνευσης κίνητρο.

Προτιμότερο είναι να βρεθεί λύση για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ανθρώπινες συνθήκες για γιατρούς και ασθενείς και αντί υποσχέσεων για ποσά, που δεν πρόκειται ποτέ να δώσει για τον επαναπατρισμό Ιατρών, ας φροντίσει για τις σωστές αμοιβές σε όλες τις βαθμίδες υγείας. Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων δηλώνει για άλλη μία φορά παρούσα σε οποιοδήποτε συζήτηση με το Υπουργείο για την λύση όλων αυτών των προβλημάτων, απαιτεί όμως την απόσυρση όλων αυτών των προτάσεων οι οποίες εκ των προτέρων δυναμιτίζουν το κλίμα, Αναμένουμε και την αντίδραση άλλων φορέων αλλά και οργανώσεων ασθενών».

Παράλληλα, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ εστιάζει στα νέα μισθολογικά και τις προνομιακές αμοιβές για τους ανειδίκευτους γιατρούς και σημειώνει:

«Ο πλουραλισμός της ΠΦΥ, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρικού δυναμικού της, είχαν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της πανδημίας COVID-19. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μία μονοθεματική προσέγγιση της ΠΦΥ, ενώ τα μαθήματα της πανδημίας δεν έγιναν αντιληπτά με σαφήνεια στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικών δημόσιας υγείας. Με τις νέες εξαγγελίες προστίθεται και η ανειδίκευτη προσέγγιση στην ΠΦΥ. Προφανώς η στοχοθεσία έχει να κάνει με την ποσοτική κάλυψη του πληθυσμού, με την ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας να μένει ως ύστατη σκέψη.

Ένδεκα χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, έχουν ξεθωριάσει στο χρόνο οι συμβάσεις των ειδικών ιατρών (πλην προσωπικού Ιατρού), με αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις και θανάτους συναδέλφων που έχουν αποδυναμώσει το δίκτυο, γεγονός ιδιαίτερα φανερό σε ακριτικές και απομονωμένες περιοχές. Και ενώ έφτασε η αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας μέσω της επενδυτικής βαθμίδας, ακόμη εφαρμόζονται μνημονιακοί προϋπολογισμοί στην υγεία και ιδίως στην ΠΦΥ, όπου η μοναδική μισθολογική αναβάθμιση αφορά αποκλειστικά τους προσωπικούς παθολόγους και γενικούς ιατρούς, ενώ οι υπόλοιπες ειδικότητες της ΠΦΥ εξακολουθούν να αμείβονται με το απαξιωτικό 10€ ανά επίσκεψη. Αυτό επιφυλάσσει η πολιτεία για τους έμπειρους ιατρούς της γειτονιάς που ήταν από τους μοναδικούς πυλώνες δημόσιας υγείας κατά την περίοδο των lockdowns. Με την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις να έχουν ανεβάσει όλα τα κόστη λειτουργίας των ιατρείων (αυξήσεις βασικών τιμολογιων ενέργειας, ανάγκες για αναβάθμιση εξοπλισμού, ενοίκια, αυξησεις βασικού μισθού προσωπικού ιατρείων κλπ).

Παγωμένος στο χρόνο είναι και ο οικογενειακός παιδίατρος, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να εγγράψει τα άλλα παιδιά της ίδιας οικογένειας ή να κάνει νέες εγγραφές, καθώς το σύστημα δεν του το επιτρέπει. Επισημαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στην παιδιατρική κάλυψη, σε πολλούς νομούς της χώρας. Εάν επιθυμεί η πολιτεία να ανακόψει το braindrain, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, θα πρέπει να θεσμοθετήσει:
  • την επαναφορά των αμοιβών των επισκέψεων του ιατρικού δυναμικού του ΕΟΠΥΥ στο κρατικό τιμολόγιο(του 2011)των 20€ ανά ασθενή,
  • την προκήρυξη των 800 συμβάσεων ειδικών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ που είχαν προαναγγελθεί απο τον πρωθυπουργό στο παρελθόν με χαρτογράφηση των αναγκών ανά περιοχή και
  • την αναβάθμιση των προϋπολογισμών για την ΠΦΥ με άρση όλων των μνημονιακών περικοπών (clawback) και διαγραφή των ληστρικών καταλογισμών του.
Για να αποφύγουμε τη μαζική φυγή του ιατρικού δυναμικού στο εξωτερικό και να πετύχουμε τον επαναπατρισμό του, το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να αποδειχθεί καλός και συνεπής εργοδότης, με στόχο να κτίσει ένα σοβαρό πλαίσιο εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, με απώτερα ωφελημένο τον Έλληνα ασφαλισμένο που δικαιούται αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας σε κάθε επίπεδο».

Αίσθηση επίσης προκαλεί και η παρέμβαση του καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ο οποίος σημειώνει: Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ τη λέξη «απόσυρση» σε οποιαδήποτε πρόταση κυβέρνησης. Η πρόταση όμως της κας Αγαπηδακη που αφορά ρυθμίσεις για τον «προσωπικό γιατρό» δεν θα έπρεπε να είχε εμφανιστεί! Είναι αντιεπιστημονική, αναχρονιστική και ως εκ τούτου ατελέσφορη. Δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις της εποχής και είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Δεν αντιλαμβάνεται πως στη χώρα μας, μοναδική ίσως στην ΕΕ, η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ταυτίζεται με το πτυχίο Ιατρικης. Επιβαρύνει ασκόπως τον προϋπολογισμό αφαιρώντας πόρους από το ήδη υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας! Δημιουργεί παράλογες μισθολογικές ανισότητες σε βάρος των νοσοκομειακων γιατρων. Κρίμα!».

H χθεσινη παρουσίαση της Ειρήνης Αγαπηδάκη στους Προέδρους των Ιατρικών Σχολών
Σημειώνεται τέλος ότι η κα Αγαπηδάκη σε συνάντηση που είχε σήμερα Τρίτη με τους Προέδρους των Ιατρικών Σχολών της χώρας αναφέρθηκε:

α) στην αναβάθμιση του μοντέλου της θητείας των νέων ιατρών από «ιατροί υπαίθρου» ως «προσωπικοί ιατροί», στην εκπαίδευση όλων των Προσωπικών Ιατρών και την περαιτέρω υποστήριξη τους ώστε να διευκολύνονται στον ρόλο τους καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών,

β) στη δημιουργία οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων για την αύξηση του αριθμού των Γενικών Ιατρών και Παθολόγων στη χώρα μας, καθώς και

γ) στη δημιουργία Πανεπιστημιακών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αποστολή τόσο την εκπαίδευση όσο και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, όπως συμβαίνει με τις πανεπιστημιακές κλινικές που υπάρχουν ήδη στη χώρα, επισημαίνοντας ότι στο κέντρο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες των πολιτών και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία.iEidiseis.gr