MY KTEO

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Μαίρη Χρονοπούλου: Αίτημα στο Ειρηνοδικείο για να σφραγιστεί το σπίτι στην Παιανία - Οι λόγοι


Η κινητή περιουσία που άφησε η Μαίρη Χρονοπούλου μέσα στο σπίτι της στην Παιανία και η χρήση αυτής είναι στο αίτημα που κατέθεσε ο δικηγόρος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών.
    
Γράφει η Δήμητρα Νικολάου

Όπως είναι γνωστό από καιρό, η Μαίρη Χρονοπούλου άφησε την ακίνητη περιουσία της στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ είχε δηλώσει σε συνέντευξή της χαρακτηριστικά πως «έμενε φιλοξενούμενη στο σπίτι της». Εκτός όμως από την ακίνητη περιουσία της ηθοποιού υπάρχει και η κινητή και δη το περιεχόμενο του σπιτιού της στην Παιανία για την τύχη του οποίου επικρατεί ασάφεια, καθώς η μεγάλη πρωταγωνίστρια δεν είχε στενούς συγγενείς που αυτοδικαίως να μπορούν να διεκδικήσουν τα υπάρχοντά της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γιάννη Αρμουτίδη στην εφημερίδα Espresso, η Μαίρη Χρονοπούλου δεν φαίνεται να έχει συντάξει επίσημα κάποια διαθήκη ή άλλο επίσημο έγγραφο στο οποίο να επισημαίνεται με σαφήνεια η παραχώρηση της κινητής της περιουσίας. Αν και σύμφωνα με βίντεο που προβλήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, μεταδόθηκε απόσπασμα στο οποίο η ηθοποιός φέρεται να συναινεί στην χρήση του περιεχομένου του σπιτιού της από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο νομικός σύμβουλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Δημήτρης Χατζημιχάλης, τόνισε πως υπάρχει η προϋπόθεση να μετατραπεί το σπίτι σε μουσείο. Κάτι το οποίο σύμφωνα πάντα με δηλώσεις του δικηγόρου, είχε γίνει δημόσια αποδεκτό από τον πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλο.

Η έλλειψη αντίστοιχης δήλωσης ή δέσμευσης του Κώστα Γιαννόπουλου, μετά από τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου εγείρει θέμα διεκδίκησης των αντικειμένων που εμπεριέχονται σε σπίτι, τα οποία είναι πολύ υψηλής αξίας – καλλιτεχνικής, συναισθηματικής, αλλά και εμπορικής. Ποιοι διεκδικούν τα αντικείμενα αυτά και τι ορίζει ο νόμος σε μια τέτοια περίπτωση, που δεν υπάρχουν εγγύτεροι συγγενείς και κληρονόμοι;

Εδώ το όλο θέμα περιπλέκεται και για τον λόγο αυτό ο δικηγόρος Δημήτρης Χατζημιχάλης συνέταξε αίτημα και το υπέβαλε στο Ειρηνοδικείο, ζητώντας τη σφράγιση του σπιτιού όπου διέμενε η Μαίρη Χρονοπούλου, προκειμένου να καταμετρηθούν ένα προς ένα τα αντικείμενα που εμπεριέχονται σε αυτό. Καθώς υπάρχει πάντα και η ανησυχία να μην αφαιρεθούν ή κλαπούν, λόγω της απομονωμένης περιοχής στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Η εφημερίδα έφερε στο φως της δημοσιότητας σήμερα το έγγραφο αίτησης προς το Ειρηνοδικείο και το Αστυνομικό Τμήμα Παιανίας, βάσει του οποίου ζητείται να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες σφράγισης του περιεχομένου του εν λόγω ακινήτου. Αναμένεται η αποδοχή ή όχι του αιτήματος από το Ειρηνοδικείο. Αν προχωρήσει το αίτημα, το αστυνομικό τμήμα, παρουσία δικαστικού αντιπρόσωπου και συμβολαιογράφου θα προχωρήσουν το σφράγισμα και η καταγραφή των αντικειμένων.

Παράλληλα στην περίπτωση όμως που ο Κώστας Γιαννόπουλος δεν επιθυμεί να μετατραπεί το σπίτι της αείμνηστης ηθοποιού σε μουσείο, τότε πρέπει να προβλεφθεί η διαδικασία αποθήκευσης των πολύτιμων αυτών αντικειμένων. Έτσι ώστε μεταγενέστερα να ιδρυθεί, σε άλλο σημείο, μουσείο, το οποίο θα επιτρέπει στους θαυμαστές της να τη θυμούνται για πάντα.

Στην εφημερίδα Espresso μίλησε αποκλειστικά ο φίλος της Μαίρης Χρονοπούλου και νομικός σύμβουλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Δημήτρης Χατζημιχάλης: «Κατέθεσα σήμερα, 24/10/2023, αιτήσεις προς το ειρηνοδικείο Κρωπίας και το Α.Τ. Παιανίας, προκειμένου να διαταχθεί αυτεπαγγέλτως η σφράγιση της οικίας της αείμνηστης Μαίρης Χρονοπούλου, ώστε να διασφαλιστούν τα κινητά πράγματα, αντικείμενα, έγγραφα κ.λπ. που υπάρχουν σε αυτή, και δη προσωπικά της αντικείμενα που έχουν μεγάλη εκ διαθέσεως αξία, όσο και ένα πλήθος κινητών πραγμάτων και αντικειμένων ιδιαίτερης πολιτιστικής και συναισθηματικής αξίας, όπως εικόνες, πίνακες, αντίκες, βιβλία κ.λπ., ώστε να γίνει λεπτομερής απογραφή τους.

Σύμφωνα με τα σχετικά συμβόλαια που είχε υπογράψει η Μαίρη Χρονοπούλου, τα ακίνητά της εδόθησαν ως δωρεά στο Χαμόγελο του Παιδιού, τα δε κινητά που βρίσκονται στην οικία της δεν είχαν περιληφθεί στη δωρεά αυτή, καθώς η αείμνηστη Μαίρη Χρονοπούλου είχε εκφράσει την πρόθεση, η οποία βεβαίως ουδέποτε υλοποιήθηκε τυπικώς, να παραχωρήσει στο Χαμόγελο του Παιδιού τα κινητά της πράγματα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μουσείο εις μνήμην της.

Τη δήλωση, μάλιστα, αυτή περί δημιουργίας σχετικού μουσείου για τη Μαίρη Χρονοπούλου την είχε κάνει κατ’ επανάληψη και ο ίδιος ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος είχε “γυρίσει” και σχετικό βίντεο το οποίο έχει παρουσιαστεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς, πλην όμως από τον χρόνο του θανάτου της και μέχρι σήμερα -και παρότι όλοι θα θέλαμε η επιθυμία αυτή της Μαίρης Χρονοπούλου να γίνει σεβαστή και να υλοποιηθεί σύντομα- διαπιστώνουμε ότι ο κ. Γιαννόπουλος δεν έχει προβεί ακόμα σε εκ νέου δήλωση-δέσμευσή του για τη δημιουργία του μουσείου αυτού, όπως θα ήταν αναμενόμενο να πράξει λόγω και του μεγάλου ενδιαφέροντος του Τύπου και της κοινής γνώμης για την πολυαγαπημένη ηθοποιό, που ήταν ένας τόσο ταλαντούχος άνθρωπος και μια τόσο λαμπερή προσωπικότητα», είπε σχετικά.
iEidiseis.gr