MY KTEO

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Χαλκίδα - Σωματείο Ρετσινάδων Εύβοιας: Κατήγγειλαν "ψαλίδι" 50% στην τιμή της ρητίνης και απαίτησαν κατώτερη τιμή πώλησης


"Ψαλίδι" κατά 50% στην τιμή αγοράς της ρητίνης από τον έμπορο, καταγγέλλουν οι ρετσινάδες της Εύβοιας και το Σωματείο τους, οι οποίοι την Δευτέρα 27 Νοέμβρη προχώρησαν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, θέτοντας τόσο το ζήτημα της διασφάλισης της τιμής του προϊόντος τους όσο και συνολικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στο πλευρό των ρετσινάδων της Εύβοιας βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας. Επίσης αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Αντώνη Κούκουρα.

Οι ρετσινάδες βρέθηκαν έξω από το κτίριο της περιφέρειας στη Χαλκίδα, ζητώντας την παρέμβαση του περιφερειάρχη για συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα έθεσαν και ζητήματα που αφορούν την περιφέρεια όπως ο καθαρισμός των δασικών δρόμων.

Όπως ανέφερε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας, κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης αλλά και στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, η ελληνική βιομηχανία που απορροφά το 80 με 90% της παραγωγής προσφέρει φέτος μόλις 0,32 ευρώ το κιλό ρητίνης, ποσό μειωμένο κατά 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Προσδιόρισε ότι με βάση αυτή την τιμή οι 400 περίπου οικογένειες ρετσιναδων που έχουν απομείνει κυρίως στην κεντρική Εύβοια θα ξεκληριστουν, έχοντας την τύχη των συναδέλφων τους στη βόρεια Εύβοια που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά του 2021. Σημείωσε επίσης ότι η παραγωγή ρητίνης έχει μειωθεί κατά 65% σε σχέση με πριν την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, ενώ τη φετινή χρονιά αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Όπως ανέφερε, φέτος, τα πεύκα, λόγω των συχνών βροχοπτώσεων την άνοιξη και των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι σταμάτησαν να δίνουν ρητίνη αυτό το διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή το φθινόπωρο και εξαιτίας των πλημμυρών οι ρετσιναδες αδυνατούσαν να μπουν στο δάσος.

Στο πλαίσιο αυτό ο Βαγγέλης Γεωργαντζής τόνισε ότι η ρετσινάδες δεν δέχονται να «λυμαίνεται τον κόπο τους ο έμπορος και να εκμεταλλεύεται την ανέχεια τους για να αγοράσει το προϊόν τους σε εξευτελιστική τιμή» και σημείωσε ότι απαιτούν τη θέσπιση κατώτατης εγγυημένης τιμής στην πώληση της ρετσίνας που να διασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα και την κρατική παρέμβαση για τη θεμελίωση της.

Οι ρετσινάδες απαίτησαν τη διάνοιξη και αποκατάσταση των δασικών δρόμων, καθώς όπως σημείωσε οι δρόμοι δεν έχουν καθαριστεί μετά την τελευταία κακοκαιρία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσεγγίσουν το δάσος, ενώ παράλληλα προσδιόρισαν ότι οι παρεμβάσεις στους δασικούς δρόμους γίνονται σε λάθος εποχή αποτέλεσμα όχι μόνο να μην δίνεται λύση αλλά να δημιουργούνται και επιπλέον προβλήματα.

Επίσης το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας διεκδικεί να δοθούν αυξήσεις στις απολαβές των συναδέλφων τους που εργάζονται στο πρόγραμμα αποκατάστασης του δάσους στη Βόρεια Εύβοια, με βάση τις αυξήσεις που θα δοθούν στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και την αύξηση των συνταξιοδοτικών τους αποδοχών.