MY KTEO

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του πολυτεχνείου


Συγκέντρωση Παρασκευή 17 Νοέμβρη - 18:30 - ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας τιμά τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και καλεί όλα τα

Σωματεία, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να πάρουν μέρος στον αγωνιστικό εορτασμό.

Η εξέγερση του λαού και της νεολαίας τον Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην στηριζόμενη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απριλιανή δικτατορία, η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στις εξορίες και στα βασανιστήρια,  άφησαν αγωνιστική παρακαταθήκη, αποδεικνύοντας ότι ο λαός έχει τεράστια δύναμη που μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Αυτή η παρακαταθήκη εμπνέει τη σημερινή μας δράση, τις διεκδικήσεις μας για τη ζωή που μας αξίζει. Τα οράματα, οι στόχοι και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα για ριζικές ανατροπές, αποτελούν σήμερα πολύτιμα διδάγματα για κάθε νέο, για κάθε εργαζόμενο. Μας διδάσκουν ότι μόνο με τον αγώνα μπορούμε να ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο και δυσκολία. Με πίστη στο δίκιο μας, κόντρα στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία.

Τα συνθήματα «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ» - «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» που ήταν γραμμένα στην πύλη του Πολυτεχνείου είναι τραγικά επίκαιρα και σήμερα, με τη συνεχιζόμενη σφαγή που διαπράττει το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ενάντια στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης που ματώνει ξανά αυτές τις μέρες αγωνιζόμενος με κάθε μέσο ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Το εργατικό κίνημα στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του σε όλο τον παλαιστινιακό λαό, που διεκδικεί νόμιμα και δίκαια το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα, το δικό του κράτος, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δίπλα στο Ισραήλ, στα όρια του 1967 και με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ.

Το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα μόνο πόνο, δυστυχία και εξαθλίωση φέρνει. Την ώρα που αιματοκυλιέται ο πλανήτης και επαναχαράσσονται σύνορα, που δημιουργούνται νέα κύματα φτώχειας και προσφυγιάς, την ίδια στιγμή το εργατικό-λαϊκό εισόδημα θερίζεται από την ακρίβεια, ο λαός μας βρίσκεται ανυπεράσπιστος σε κάθε φυσική καταστροφή, η ζωή μας συμπιέζεται στις μηχανές των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, τα νοσοκομεία είναι στα όρια της κατάρρευσης.

Το σύνθημα «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που ακουγόταν στα χρόνια της μαύρης επταετίας δεν ξεθώριασε ποτέ! Δε μας αξίζει η φτώχεια και η εξαθλίωση. Τώρα χρειάζεται οργάνωση του αγώνα για την αύξηση του εισοδήματος, ενάντια στη φοροληστεία και την ακρίβεια που λεηλατεί το εισόδημα.

Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά. Χωρίς αυταπάτες για καλύτερη διαχείριση του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος, ο δρόμος της σύγκρουσης με όσους μας θέλουν στη γωνία με σκυμμένο το κεφάλι είναι η μοναδική επιλογή. Τα οράματα και η πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να μπορέσουμε να οργανώσουμε τους σημερινούς αγώνες, να δυναμώσουν οι φλόγες σε κάθε χώρο δουλειάς. Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας και σε αυτή τη ρότα συνεχίζουμε τους αγώνες τους. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στα 50 χρόνια από τον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ