MY KTEO

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Τα ζητήματα που έθεσε ο Γιάννης Γεροντίτης στην Εσπερίδα διοργανώθηκε από το 9ο Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Στερεάς του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας


Η επαναλειτουργία του «Δημόκριτου», η εκπαίδευση των επιχειρήσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό και η ανάδυση ενός νέου χάρτη χρηματοδότησης και υποστήριξης της μικρής και της μεσαίας επιχειρηματικότητας, τέθηκαν ως προτεραιότητες από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας, κ. Γιάννη Γεροντίτη στην Εσπερίδα που διοργανώθηκε με θέμα: "ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ - ΕΛΛΑΔΑ 2.0".

Η Εσπερίδα διοργανώθηκε από το 9ο Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Στερεάς του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στις 1 Νοεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο της Π.Ε. Ευβοίας, με κεντρικό ομιλητή τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Ο κ. Γιάννης Γεροντίτης κατά την τοποθέτηση του έθεσε ως βασική και πολύ ώριμη πρόταση την ένταξη στο ταμείο ανάκαμψης την Ίδρυση του «Δημόκριτος Growth Hub στη Χαλκίδα», που έγκειται στη διαμόρφωση ενός πολυδύναμου κέντρου πολλαπλών λειτουργιών για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της τοπικής ανάπτυξης, ένα έργο για το οποίο ο κ. Νίκος Παπαθανάσης δεσμεύτηκε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας, έθεσε επίσης στον Υπουργό, ως πρωταρχικές ανάγκες για την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα τις εξής :

•           Την εκπαίδευση των επιχειρήσεων στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού ως απαρατήρητη προϋπόθεση της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού τους

           Την ένταξη τους στα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς επίσης και την ευρύτερη και δυναμικότερη στήριξη τους μέσω Τραπεζικού δανεισμού.

Κατά την διάρκεια των εργασιών της Εσπερίδας :

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσίασε – δίνοντας και τις όποιες διευκρινήσεις χρειάστηκαν - το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ως ένα σύνολο συνεκτικό μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή. Να δημιουργήσει μια αλλαγή οικονομικού υποδείγματος προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο παραγωγικό μοντέλο, με πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό, με μειωμένη παραοικονομία, με πιο φιλικό φορολογικό σύστημα. Παράλληλα ανέπτυξε τους τέσσερις πυλώνες που διαρθρώνεται το Σχέδιο (Πράσινη μετάβαση – Ψηφιακή μετάβαση – Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή – Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας).

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, παρουσίασε τα αναπτυξιακά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» μέσω των πόρων του, για την δημιουργία επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι αποτελεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με απαιτήσεις για γρήγορους ρυθμούς υλοποίησης.

O Πρόεδρος του 9ου Περ. Τμ. Αν. Στ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Κοτρογιάννης, ως οικοδεσπότης, τόνισε τη σημαντικότητα της συμμετοχής στην εκδήλωση εκπρόσωπων των εμπλεκομένων παραγωγικών Φορέων στις προσπάθειες οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης του Νομού και υπογράμμισε την συμβολή που μπορεί να έχει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στη δημιουργία ενός ισχυρού αναπτυξιακού οικονομικού – κοινωνικού μετασχηματισμού.  

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου, κ. Ορέστης Καβαλάκης, παρουσίασε τα ενταγμένα έργα της ΠΕ Εύβοιας στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στις εργασίες της Εσπερίδας – για την επιτυχή διοργάνωση της οποίας ο κ. Γιάννης Γεροντίτης συνεχάρη τον κ. Γιάννη Κοτρογιάννη - συμμετείχαν επίσης από πλευράς Επιμελητηρίου Εύβοιας, ο  Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Μώρος, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιάννης Μαραγκός, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Σπύρος Κουτσαύτης, ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κ. Βασίλης Βαρελάς, ο Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών κ. Αντώνης Νταβαρίας και η κα Παρασκευή Αγιοστρατίτη εκπρόσωπος στην ΚΕΕΕ.