MY KTEO

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Χαλκίδα - Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πέντε ειδικοί μίλησαν για τη νόσο μάστιγα που πλήττει αρκετά όργανα (ΦΩΤΟ)



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη ο Σύλλογος Διαβητικών Εύβοιας «Η Γνώση Σώζει», διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, στο παλιό Δημαρχείο επί της οδού Αβάντων στη Χαλκίδα, ενημερωτική ημερίδα με ομιλητές γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν και έδωσαν το «παρών» γιατροί και ασθενείς, αλλά και απλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, που θέλησα να ενημερωθούν για την «μάστιγα» που πλήττει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Εύβοιας Κατερίνα Κούρνη, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τόνισε την αξία της ενημέρωσης για τούς κινδύνους του ζαχαρώδη διαβήτη και της έγκαιρης διάγνωσης.

Η 14η Νοεμβρίου είναι μία παγκόσμια ημέρα υγείας που αφορά το 12% του γενικού πληθυσμού της Ελλάδας και δεν μπορεί παρά να ελκύει το ενδιαφέρον τόσο της ιατρικής κοινότητας, όσο και των πολιτών.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι εδώ και μάς αφορά όλους, καθώς είναι μία ασθένεια που μπορεί να καταστρέψει το σύνολο των αγγείων του οργανισμού και μπορεί να πλήξει ανάμεσα σε άλλα όργανα τα μάτια, τα δόντια, τα άκρα των ποδιών και τα γεννητικά όργανα.

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Ιωάννης Γιαννάκης, παθολόγος-διαβητολόγος, ο οποίος μεταξύ άλλων συνέστησε την 6μηνη προληπτική εξέταση, ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και να αποφεύγονται οι μόνιμες βλάβες στα αγγεία, καθώς και την διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, την καθημερινή άσκηση και την υιοθέτηση μια ισορροπημένης διατροφής.

Ακολούθησε οι ομιλίες της Ιωάννας Κατσούλη, χειρουργού οδοντιάτρου, η οποία αναφέρθηκε στις στοματικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο σακχαρώδης διαβήτης και της Κέλλυς Μπίμπαση, χειρουργού οφθαλμιάτρου, η οποία μίλησε για την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκαν ο Γεώργιος Σάρλης, χειρουργός γυναικολόγος, ο οποίος μίλησε για την λειτουργική αποκατάσταση των αιδοιοκολπικών παθήσεων που προκαλούνται από τον διαβήτη και ο Κωνσταντίνος Μάζης, ειδικός παθολόγος, που αναφέρθηκε στη χρησιμότητα της ποδολογίας στο διαβητικό πόδι.

Η ημερίδα έκλεισε με τους εκπαιδευτές τεχνολογίας διαβήτη Δημήτρη Ιντζόγλου και Δέσποινα Παπανδρέου, οι οποίοι μίλησαν για την χρήση των αντλιών ινσουλίνης και του συστήματος συνεχούς καταγραφής.

Εδώ να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιούνταν μέτρηση σακχάρου, σε όσους το επιθυμούσαν, από τις εθελόντριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ μετά το πέρας της ημερίδας γινόταν και μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.