Οι ευκαιρίες και οι προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στη Χαλκίδα, στο Αμφιθέατρο της Π.Ε. Εύβοιας, η Τοπική Διοίκηση του 9ου Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση.
Στόχος της ημερίδας, που είχε θέμα: «Ευκαιρίες και προοπτικές του Ελλάδα 2.0. Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ;», ήταν η ενημέρωση των οικονομολόγων, αλλά και των παραγωγικών φορέων της Εύβοιας, για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του 9ου Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του Ο.Ε.Ε. Γιάννης Κοτρογιάννης και επεσήμανε ότι το «Ελλάδα 2.0» είναι ένας θεμελιώδης οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός, που επιδρά στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο χαιρετισμός του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων και την καλή συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Ενώ αναφέρθηκε και στην σπουδαιότητα και στα οφέλη του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».
Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τις προοπτικές που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων, που θα αναβαθμίσουν την εικόνα και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Αλλά και στους άξονες του Σχεδίου, τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες χρηματοδότησης, από τις οποίες μπορεί να ωφεληθεί και να αξιοποιήσει κάθε ενδιαφερόμενος. Δεν παρέλειψε βέβαια να επισημάνει τους αυστηρούς όρους και τις παγίδες που κρύβει το Σχέδιο και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Για τα ενταγμένα έργα της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στο Ταμείο Ανάκαμψης μίλησε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης. Και αυτά είναι συστήματα και εφαρμογές στο πλαίσιο της Έξυπνης Πόλης στο Δήμο Χαλκιδέων, η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας σε σημεία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και προσβασιμότητας των πεζών σε δημοτικές ενότητες του Δήμου Καρύστου, η αποχέτευση στα Λουτρά Αιδηψού, η προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών υδρομετρητών στη Δημοτική Ενότητα Χαλκίδας και η ανακαίνιση του κτιρίου ΕΠΑΣ Χαλκίδας.
Τον κύκλο των ερωτήσεων-τοποθετήσεων των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του Νομού άνοιξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννης Γεροντίτης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε ότι πολλές από τις επιχειρήσεις του Νομού είναι ψηφιακά αναλφάβητες και δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή τεχνολογία και τις εφαρμογές της και ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση τους στον τομέα αυτό.
Ο πρόεδρος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στον μεγάλο του καημό, όπως ο ίδιος επεσήμανε, την επαναλειτουργία του Δημόκριτου και απευθυνόμενος στον αν. υπουργό ρώτησε αν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί αν μπορεί να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί το έργο αυτό από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η απάντηση του κ. Παπαθανάση ήταν ξεκάθαρη: «Δεν υπάρχει περίπτωση». Βέβαια τόνισε ότι θα γίνουν προσπάθειες να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και άλλων εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του Νομού, που αφορούσαν κυρίως στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Χρήσιμα ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις ομιλίες, αλλά και τις απαντήσεις των κ.κ. Παπαθανάση και Καβαλάκη, που όμως δεν λύνουν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και που οι εκπρόσωποί τους επεσήμαναν σε όλους τους τόνους, όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος και το τεκμαρτό εισόδημα.