MY KTEO

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Ακρίβεια: Πώς «αμύνονται» οι καταναλωτές – Η απόγνωση οδηγεί σε… μικρότερες ποσότητες


Οι καταναλωτές μειώνουν τις ποσότητες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον συνεχιζόμενο πληθωρισμό.

Τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένουν στη… δίνη της ακρίβειας, αφού το συνεχές «κύμα» ανατιμήσεων σε πληθώρα βασικών αγαθών οδηγούν σε απόγνωση και… λύσεις απελπισίας, όπως περικοπές στην αγορά και κατ’ επέκταση την κατανάλωση. Παράλληλα, στρέφονται στις προσφορές, οι οποίες κρύβουν «παγίδες», τις περισσότερες φορές.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες λιγοστεύουν τις ποσότητες ακόμη και στις λαϊκές αγορές ώστε να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος πολλών προϊόντων. Ακόμη, συγκρίνουν τις αντίστοιχες αγορές τους, πριν από έναν χρόνο, βρίσκοντας πορτοφόλι και καλάθι συνεχώς «ελαφρύτερο».

Οι τιμές στα οπωροκηπευτικά έχουν αυξηθεί ραγδαία μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας και ειδικότερα, στο μπρόκολο έχει εντοπισθεί άνοδος κατά 64%, 50% στα κουνουπίδια και τις ντομάτες και 33% στις σαλάτες (μαρούλια), σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Ο αντίστοιχος δείκτης σε σύγκριση με πέρυσι είναι +157% στην τιμή του μπρόκολου, +200 στο κουνουπίδι, +60% στις σαλάτες και +25% στις ντομάτες.

Οι καταναλωτές ζητούν… ονόματα
Με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι πολίτες ζητούν να μάθουν ποια είναι τα προϊόντα για τα οποία επεβλήθησαν «βαριά» πρόστιμα για αισχροκέρδεια, ως μία «δικλείδα» ασφαλείας και εμπιστοσύνης, πριν πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους.

«Θέλουν να εκμεταλλευθούν τον κόσμο. Ας δώσει το Υπουργείο στη δημοσιότητα αυτά τα προϊόντα», τονίζουν οι καταναλωτές.

Οι τιμές αυξάνονται επτά φορές ταχύτερα σε σύγκριση με τους μισθούς
Οι τιμές των βασικών προϊόντων συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς, σύμφωνα με έρευνα των ευρωπαϊκών συνδικάτων, τα οποία επισημαίνουν ότι το ίδιο ισχύει και στη χώρα μας.

Συγκρίνοντας τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού από το 2020 έως σήμερα και την άνοδο των βασικών ειδών διατροφής την αντίστοιχη περίοδο, παρατηρείται ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε την τελευταία τριετία κατά 1.820 ευρώ τον χρόνο.

Παράλληλα, τον Μάρτιο του 2020 δαπανούσαμε 3.312 ευρώ τον χρόνο για την αγορά βασικών ειδών και εφέτος τον Οκτώβριο, χρειαζόμασταν 4.751 ευρώ το χρόνο για τα βασικά είδη.

Τα 7 ευρώ από τα 10 ευρώ της αύξησης του μισθού πηγαίνουν στην αγορά των απαραίτητων ειδών διατροφής. Η αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2020 έως σήμερα ήταν 1.820 ευρώ, ενώ, η αύξηση των τιμών στα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ την αντίστοιχη περίοδο ήταν 1.440 ευρώ τον χρόνο.

Ο πληθωρισμός «χτυπά» και τα… Χριστούγεννα – Οι τιμές σε δέντρα και στολίδια βρίσκονται στα ύψη
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήδη πολλές οικογένειες έχουν αρχίσει τις αγορές, προκειμένου να στολίσουν τα σπίτια τους. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η χαρούμενη στιγμή προκαλεί… πονοκέφαλο στα νοικοκυριά, αφού το «κύμα» ακρίβειας επηρεάζει άμεσα και τα χριστουγεννιάτικη είδη.

Οι έρευνες για το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχουν «πάρει φωτιά», αφού ένα έλατο κοστίζει στη λιανική αγορά αναλόγως το ύψος του από 50 ευρώ μέχρι και… 200 ευρώ. Από την άλλη, υπάρχει και η επιλογή του τεχνητού. Οι τιμές σε αυτά εκκινούν από τα 30 ευρώ και φθάνουν δυνητικά έως τα 150 ευρώ.

Τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου –αναλόγως των μέτρων– αρχίζουν από τα 10 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 75 ευρώ. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί καταναλωτές, οι οποίοι κάνουν σταδιακά τις αγορές τους, με σκοπό να διακοσμήσουν το σπίτι τους και να μπουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων, μοιράζοντας το κόστος σε δύο μήνες. Οι αγορές, λοιπόν, μπορεί να εκκινήσουν από τον Νοέμβριο και να συνεχισθούν τον Δεκέμβριο.

«Αλμυρά» εφέτος τα γλυκά των εορτών, 16 – 18 ευρώ για ένα κιλό μελομακάρονα
Η τιμή για ένα κιλό μελομακάρονα αναμένεται να κυμανθεί από 16 – 18 ευρώ, ενώ, αυξήσεις παρατηρούνται ήδη και στους κουραμπιέδες, που κοστίζουν 15 – 16 ευρώ το κιλό.

Τα τσουρέκια ανέρχονται στα 12 ευρώ και το μισό κιλό δίπλες στα 6 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ACTION24 από φούρνο / ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης.



 newsbomb.gr