MY KTEO

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Αυξάνονται οι μισθοί των διοικητών δημόσιων οργανισμών - Πώς θα γίνεται η επιλογή προσώπων


Ομιλία στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία καίρια μεταρρύθμιση στο συνολικό τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, εξηγώντας ότι η ιεραρχία δεν θα καθορίζεται μόνο από την κυβέρνηση αλλά από την εμπειρία, τα προσόντα και τις ανάγκες.

«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο συνιστά μια πραγματική τομή στη σχέση κυβερνήσεων και του πολιτικού συστήματος με τον κρατικό μηχανισμό. Τον στεγανοποιεί από γνωστές κομματικές παρεμβάσεις», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέχεια τις βασικές τομές του νέου νομοσχεδίου.

Η πρώτη αλλαγή, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι η ευθύνη της πρώτης αξιολόγησης των επικεφαλής των δημοσίων φορέων περνά στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η προκήρυξη των διοικητών νοσοκομείων ώστε να εκδοθεί πριν το τέλος του 2023. «Να μπει οριστικό τέλος στην πρακτική που συνέβαινε για αρκετές δεκαετίες να επιλέγονται για διοικητές νοσοκομείων κομματικοί φίλοι χωρίς να επιλέγεται το μείζον, η αποτελεσματικότητα», είπε.

Μία ακόμη αλλαγή, όπως είπε, είναι ότι τα στελέχη που διεκδικούν την ηγεσία ενός φορέα πρέπει να έχουν σπουδές και εργασιακή εμπειρία που να δηλώνει συνάφεια με το αντικείμενό τους. « Να έχουν δοκιμαστεί για εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να συνδυάζουν θεωρία με πράξη», ανέφερε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τρίτη αλλαγή που προβλέπεται: «Δομημένα τεστ δεξιοτήτων για να δούμε κατά πόσο οι άνθρωποι αυτοί ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις που συνεπάγονται οι θέσεις ευθύνης. Είναι διαδικασία δοκιμασμένη σε δημόσιες διοικήσεις στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα. Ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν και στην ελληνική δημόσια διοίκηση», είπε.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, στόχος είναι να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση «και αυτός είναι ο ρόλος και της συνέντευξης». «Πρώτα θα υπάρχουν τα λεγόμενα on/off κριτήρια. Μετά διπλό σύστημα αξιολόγησης από ΑΣΕΠ και τελικά η συνέντευξη για να αξιολογηθούν δεξιότητες που δεν μπορούν να αξιολογηθούν αλλιώς», ανέφερε.

Η τέταρτη αλλαγή που προβλέπεται είναι ότι οι νέοι διοικητές μαζί με πολιτικούς προϊσταμένους θα πρέπει να καταρτίζουν ετήσια σχέδια πράξης, να αξιολογούνται και να επιβραβεύονται με πριμ παραγωγικότητας όταν η απόδοση υπερβαίνει τη στοχοθεσία ή θα μπορούν και να απομακρύνονται αν αποτυγχάνουν.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι ο υπουργός θα επιλέγει αυτόν που θεωρεί καταλληλότερο ανάμεσα στους τρεις που θα έχουν προκριθεί.

«Οταν απομακρύνεται κάποιος γιατί δεν πέτυχε τους στόχους ο υπουργός είναι υποχρεωμένος να επιλέξει από τους δύο εναπομείναντες. Η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή ούτε να διαλέξει αυτόν που θέλει», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Το νομοσχέδιο περιγράφεται με τέσσερις λέξεις: Ανεξαρτησία, ικανότητα, έλεγχος και αποτελεσματικότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι η πολιτική ευθύνη εξακολουθεί να βαρύνει τον πολιτικό προϊστάμενο του φορέα. «Η τελική ευθύνη πρέπει να ανήκει σε αυτόν. Αλλιώς θα μιλούσαμε για διοίκηση τεχνοκρατών μακριά από την κοινωνία», είπε.

«Το νομοσχέδιο απευθύνεται σε όσους θέλουν και μπορούν και όχι σε όσους θέλουν να βολευτούν», σημείωσε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι «να προσελκύσουμε ανθρώπους που μέχρι στιγμής δίσταζαν να εμπλακούν με την ελληνική δημόσια διοίκηση. Στελέχη του ιδιωτικού τομέα θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην ελληνική δημόσια ζωή».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι πρώτες τοποθετήσεις με τον νέο τρόπο επιλογής θα γίνουν στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «εύλογη» την κριτική για τις απολαβές στελεχών τα οποία το δημόσιο θέλει να προσεγγίσει από τον ιδιωτικό τομέα. «Κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό. Προφανώς το δημόσιο δεν μπορεί να πληρώνει απολαβές όπως ο ιδιωτικός τομέας», είπε και ανακοίνωσε: «Θα αυξήσουμε τις αμοιβές των διοικητών των οργανισμών εθνικής εμβέλειας και νοσοκομείων στο ύψος των απολαβών του ΓΓ και αντίστοιχη αύξηση θα υπάρξει και για τους διοικητές των μικρότερων δημόσιων οργανισμών».



iEidiseis.gr