MY KTEO

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Σε αντιπαράθεση φαρμακοποιοί και φαρμακαποθήκες - Μήλον της Έριδος οι ελλείψεις στα φάρμακα


Στην αντεπίθεση πέρασε πάλι χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Όπως επισημαίνει, «με αφορμή την προσπάθεια γνωστών κύκλων να απαξιώσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει η Πολιτεία για την επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών παρουσιάζει εμφανή θετικά αποτελέσματα»… Να σημειώσουμε για όσους δεν γνωρίζουν ότι οι «γνωστοί κύκλοι» είναι οι ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών.

Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Από τον ΠΦΣ εξηγούν ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα των ελλείψεων έχει επιλυθεί. «Παρουσιάζει όμως σταδιακή βελτίωση όσον αφορά την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Πλέον οι ασθενείς έχουν σταδιακή βελτίωση της προσβασιμότητας στο φάρμακο, απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίζουν τη θεραπευτική τους αγωγή, που δυστυχώς στο παρελθόν διακόπτονταν, με δυσμενή αποτελέσματα για την εξέλιξη της υγείας τους», σημειώνουν.

Η ψηφιακή εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων που θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σε λίγες ημέρες, θα αποτυπώσει την εικόνα της διακίνησης φαρμάκου προσφέροντας χρήσιμα στοιχεία στον ΕΟΦ και την Πολιτεία.

Μία ημέρα πριν, οι φαρμακαποθηκάριοι είχαν εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά τους για το περιεχόμενο συνέντευξης του νέου προέδρου του ΕΟΦ Ε. Μανωλόπουλου «στην οποία καταφέρεται αναίτια ενάντια στον κλάδο μας. Ειδικότερα, χαρακτηρίζει τις παράλληλες εξαγωγές ως το «σοβαρότερο λόγο των ελλείψεων» και ως «μάστιγα» που «υποχρεώνει την πολιτεία μέσω του ΕΟΦ να λαμβάνει μέτρα απαγόρευσης αυτής της πρακτικής για να προασπίσει το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον» ενώ εν συνεχεία προσθέτει: «Το ελεύθερο εμπόριο δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να ακολουθούνται τέτοιες κερδοσκοπικές και κοινωνικά ανάλγητες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών με αποκλειστικό σκοπό το αθέμιτο κέρδος».

Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων δήλωσαν κατηγορηματικά ότι:

1. Μάστιγα αποτελεί η διαχρονική άγνοια των νόμων και των κανόνων και η ad-hoc επίκληση τους, καθώς και ο συνεχής διασυρμός της χώρας πανευρωπαϊκά λόγω των αυθαίρετων και ατεκμηρίωτων (κατά την Ε.Ε.) αποφάσεων του Οργανισμού.

2. Ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων, αλλά αντίθετα μέρος της λύσης του προβλήματος, γι’ αυτό και επί πανδημίας το πρώτο μέτρο που ζητήθηκε ήταν η άμεση άρση όλων των περιορισμών κατά των εξαγωγών από όλα τα κράτη μέλη. Αυτό θα το είχε διαπιστώσει η Ελληνική κοινωνία αν ο ΕΟΦ δεν καθιστούσε αδύνατες τις παράλληλες εισαγωγές για τις Ελληνικές φαρμακαποθήκες, προστατεύοντας άλλα συμφέροντα πέραν του Δημοσίου… Άλλωστε τα οφέλη του παράλληλου εμπορίου καρπώνεται η χώρα μας, έστω και σε χαμηλό βαθμό μέσω της θυγατρικής του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, εισάγοντας φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη προς κάλυψη των Ελλήνων ασθενών(πρόσφατο παράδειγμα η εισαγωγή OZEMPIC).

3. Επαναλαμβάνουμε τις ερωτήσεις που είχαμε απευθύνει και στην προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού και οι οποίες φυσικά παραμένουν αναπάντητες:
  • Ποιον έλεγχο πραγματοποίησε ο ΕΟΦ για να προβεί σε απαγόρευση εξαγωγών στις 27/7/23 ; Ποια συμφέροντα προστατεύονται με την επί εννέα έτη (προσωρινή ..πάντα) απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων;
  • Ποια συμφέροντα προστατεύονται με την προσωρινή απαγόρευση 54 σκευασμάτων με πλήρη επάρκεια γενοσήμων στην Ελληνική αγορά; Τεκμαίρεται ή όχι από τα αποθέματα των χονδρεμπόρων η υπέρ-επάρκεια σε πάνω από 100 σκευάσματα της λίστας των υπό απαγόρευση σκευασμάτων;
4. Ζητάμε από τον αξιότιμο κύριο Πρόεδρο του ΕΟΦ να είναι άκρως προσεκτικός όταν αναφέρεται στα μέλη του Συλλόγου μας. Χαρακτηρισμοί οι οποίοι προσβάλουν την υπόληψη των επιχειρήσεων μας αλλά και τους χιλιάδες εργαζομένους μας δέον όπως αποφεύγονται .

Καλό θα ήταν να ενημερώνεται σφαιρικότερα και αντικειμενικότερα στο μέλλον, και να μην προβαίνει σε σχόλια που αδικούν ένα ολόκληρο κλάδο προτού τουλάχιστον ακούσει τους εκπροσώπους του. Επίσης τον προτρέπουμε να διαβάσει έρευνα που διεξήχθη σε 12 χώρες της ΕΕ, εκ των οποίων οι έξι παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα από την Ελλάδα.

Η εν λόγω έρευνα καταγράφει τις αιτίες των ελλείψεων σε αυτές τις χώρες, όπως αναφέρθηκαν από τις εθνικές αρχές (δηλαδή από τα Υπουργεία Υγείας και τους αντίστοιχους με τον ΕΟΦ Οργανισμούς) και στην οποία αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων.iEidiseis.gr