MY KTEO

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Αγώνα δρόμου ξεκίνησε ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου για να εξαιρεθεί του νόμου που καταργεί τα Ν.Π.Δ.Δ. το Ινστιτούτο «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου»


Την υποβολή αιτήματος εξαίρεσης κατά το άρθρο 52 του Ν.5056/2023 από την κατάργηση που προβλέπεται στα άρθρα 27 και 29 του Ν.Π.Δ.Δ. Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευναςτου Καρκίνου «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου», αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κύμης Αλιβερίου στην πρώτη μετά τις εκλογές συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης.

Έναν αγώνα δρόμου έχει ξεκινήσει ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου για να εξαιρεθεί του νόμου που καταργεί τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του Καρκίνου «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου».

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες ο δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και όπως ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, η στάση του αν. υπουργού δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Αντίθετα ο κ. Λιβάνιος ενημέρωσε το δήμαρχο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ελάχιστα Ν.Π.Δ.Δ. σε όλη την Ελλάδα, αλλά ότι θα γνωστοποιήσει το σχετικό αίτημα στον πρωθυπουργό. Για το λόγο αυτό και κρίνεται απαραίτητη, σύμφωνα με τον Θανάση Μπουραντά, η συμβολή στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής των βουλευτών του Νομού.

«Είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Οι βουλευτές πρέπει να μπουν «στο παιχνίδι». Η κατάργηση του Ν.Π.Δ.Δ.  Ινστιτούτου «Γεωργίου Ν. Παπανικολάου» επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού στην προσωπικότητα του Γεωργίου Παπανικολάου. Το Ινστιτούτο δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και πρέπει να εξαιρεθεί του Νόμου» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος και τόνισε ότι αυτό πρέπει να καταστεί σαφές στην κυβέρνηση.

Ο αντιδήμαρχος και νεοεκλεγείς δήμαρχος Νίκος Μπαράκος, έκανε γνωστό ότι ήδη ο ίδιος μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Ζέρβα, έχουν επικοινωνήσει με κάποιος από τους βουλευτές του Νομού και τους κατέστησαν σαφές ότι πρέπει να ασκηθεί πολιτική πίεση για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους. Ο Γιώργος Ζέρβας μάλιστα έκανε λόγο για ηθική υποχρέωση της κυβέρνησης να διατηρηθεί το Ινστιτούτο.

Με την εισήγηση και το αίτημα της Δημοτικής Αρχής συμφώνησαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Δημήτρης Θωμάς, Αλεξάνδρα Θαλασσινού και Κώστας Κέκη. Όπως έκανε και ο πρώην αντιδήμαρχος και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Πιλάτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Ινστιτούτο είναι εύρωστο οικονομικά, χωρίς χρέη και με προσφορά στην κοινωνία.