MY KTEO

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

"Λουκέτο" για τον ελληνικό τουρισμό - Άλλη μια χρονιά χωρίς τουρίστες το χειμώνα η Ελλάδα


Χωρίς τουρίστες μένει και πάλι η Ελλάδα μετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, με μόνες εξαιρέσεις λίγες πτήσεις για Ρόδο και Κρήτη. Η TUI είχε προαναγγείλει την επέκταση της τουριστικής περιόδου για αυτούς τους δύο κύριους προορισμούς της χώρας, όπως σε πραγματικά νούμερα ο αριθμός των τουριστών είναι μικρός.

Ο χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος για ακόμη μια χρονιά και δεν πρέπει να σχετίζεται με την «ουρά» της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά με ξεχωριστά πακέτα που δημιουργούν οι tour operators, δίδοντας επιλογές διακοπών στα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που θέλουν να αποδράσουν τους μήνες του χειμώνα. Οι ανακοινώσεις της TUI πριν δυο μήνες για επέκταση της περιόδου δραστηριότητας της στην Ελλάδα και το Νοέμβριο σε Ρόδο και Κρήτη, είναι μέρος του στρατηγικού σχεδίου της, όμως η εταιρεία είχε και άλλα κίνητρα.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι στη Ρόδο, επηρέασαν για μεγάλο διάστημα, στην καρδιά της σεζόν τα οργανωμένα πακέτα και τις πτήσεις της και τελικά τα οικονομικά της. Οι επιπλέον τουρίστες που θα περάσουν τις διακοπές τους στη Ρόδο τις επόμενες δύο εβδομάδες, είναι ένα από τα μέτρα που έλαβε η ταξιδιωτική εταιρεία για να μετριάσει τις απώλειες. Στην Κρήτη η TUI ξεκίνησε αρκετά νωρίς τη φετινή σεζόν και την ολοκληρώνει το Νοέμβρη με ένα μικρό αριθμό τουριστών, για την εξυπηρέτηση των οποίων μένουν ανοικτά ελάχιστα ξενοδοχεία.

Η Αθήνα συνεχίζει να δέχεται ξένους τουρίστες
Η Αθήνα είναι ο μόνος ελληνικός προορισμός που εξακολουθεί να δέχεται τουρίστες από το εξωτερικό και το χειμώνα, όμως όχι με τον ίδιο ρυθμό με το καλοκαίρι. Οργανωμένα πακέτα διακοπών, κυρίως για city break, πωλούν αρκετοί μεγάλοι και μικρότεροι tour operators όπως η TUI και η Jet2. Η πρωτεύουσα φιλοξενεί αυτούς τους μήνες πολλά συνέδρια και εκδηλώσεις, ενώ ο Αυθεντικός Μαραθώνιος αναμένεται να φέρει χιλιάδες τουρίστες στην πόλη τις επόμενες ημέρες, με την κίνηση να κορυφώνεται στις ημερομηνίες διεξαγωγής του αγώνα. Και η Αθήνα παραμένει ένας εποχικός προορισμός, με έμφαση το καλοκαίρι και με το οξύμωρο ότι στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι ξένοι επισκέπτες της δεν γνωρίζουν ότι διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή αλλά και νησιά.

Αλλαγή σκηνικού στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς φέρνει ο πόλεμος
Ένας από τους πιο δημοφιλής χειμερινούς προορισμούς, η Αίγυπτος ίσως αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα ακυρώσεων λόγω του πολέμου Χαμάς – Ισραήλ. Πολλοί είναι εκείνοι που ακυρώνουν τις διακοπές τους στα μεγάλα αιγυπτιακά θέρετρα, με τους περισσότερους από τους οποίους να κατευθύνονται στα Ισπανικά νησιά. Κανάριοι Νήσοι και Τενερίφη βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων.

Σουηδοί στη Ρόδο και την Κρήτη
Αν και τα οικονομικά των σουηδικών νοικοκυριών βρίσκονται υπό πίεση και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη, το ένα τρίτο δηλώνει ότι θα πάει διακοπές το χειμώνα. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα της Sifo που έγινε για λογαριασμό της TUI, από τηνKantar Media. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πτήσεις από τη χώρα για τα Κανάρια Νησιά είναι σχεδόν γεμάτες. Η TUI δηλώνει ότι υπάρχουν θέσεις για την Τουρκία και τη Ρόδο. Οι Σουηδοί, με βάση τις κρατήσεις της TUI επιλέγουν για τις Φθινοπωρινές τους διακοπές, τα Κανάρια Νησιά (Γκραν Κανάρια, Τενερίφη, Λανθαρότε), δεύτερη την Κύπρο, 3η τη Ρόδο, ενώ στις επόμενες θέσεις ακολουθούν το Μεξικό και η Κρήτη.
News247.gr