Για το πως ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του στόματος μίλησε η οδοντίατρος Ιωάννα Κατσούλη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διαβητικών Εύβοιας «Η Γνώση Σώζει», την Τετάρτη το απόγευμα στη Χαλκίδα.
Μεταξύ άλλων η κ. Κατσούλη επεσήμανε ότι οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και υψηλή γλυκοζιωμένη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο στα ούλα, γνωστή ως περιοδοντίτιδα και να χάσουν τα δόντια τους, από τους μη διαβητικούς.
«Νέες έρευνες υποδηλώνουν μια συσχέτιση μεταξύ των νόσων των ούλων και του διαβήτη. Αν και είναι εδραιωμένη η άποψη ότι τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη των νόσων των ούλων, νέες έρευνες υποδηλώνουν ότι η χρόνια νόσος των ούλων μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη.
Πώς συμβαίνει αυτό;
Η νόσος των ούλων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα βακτήρια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα που παράγουν βιολογικά σήματα φλεγμονής τα οποία και έχουν μια καταστρεπτική επίδραση σε όλο το σώμα.
Στο πάγκρεας, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ινσουλίνη (σάκχαρο αίματος) μπορεί να υποστούν κάποια βλάβη ή να καταστραφούν. Μόλις συμβεί αυτό, μπορεί να ενεργοποιηθεί ο διαβήτης Τύπου 2 - ακόμη και σε ένα υγιές άτομο που δεν έχει τους παράγοντες κινδύνου του διαβήτη.» τόνισε η κ. Κατσούλη.
Επίσης υπογράμμισε ότι «εάν τα επίπεδα της γλυκόζης σας δεν ελέγχονται επαρκώς, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε νόσους των ούλων και να χάσετε περισσότερα δόντια από τους μη διαβητικούς.
Όπως όλες οι λοιμώξεις, έτσι και οι νόσοι των ούλων μπορεί να αποτελέσουν ένα παράγοντα πρόκλησης αύξησης της ποσότητας σακχάρου στο αίμα και να κάνουν πιο δύσκολο τον έλεγχο του διαβήτη.»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Ιωάννα Κατσούλη αναφέρθηκε και σε μια σειρά από άλλα στοματικά προβλήματα που συνδέονται με το διαβήτη, όπως μυκητιασική στοματίτιδα, ξηροστομία, που μπορεί να προκαλέσει πόνο, έλκη, λοιμώξεις και τερηδόνα και προβλήματα στις κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις.
Για αυτό, σύμφωνα με την κ. Κατσούλη, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να δώσουν έμφαση στις μεθόδους προληπτικής οδοντιατρικής, όπως το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος, η τοπική φθορίωση με τη χρήση ζελέ φθοριούχου κασσίτερου και ο τακτικός ενδοστοματικός έλεγχος (κάθε εξάμηνο). «Έτσι οι ασθενείς βοηθούν στη διατήρηση της στοματικής τους υγείας» είπε η κ. Κατσούλη.
Κλείνοντας την ομιλία της η Ιωάννα Κατσούλη τόνισε οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη να μην διστάσουν να ρωτήσουν τον οδοντίατρό τους και κυρίως να τον ενημερώσουν για οποιεσδήποτε αλλαγές στην κατάστασή τους και οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να παίρνουν.