MY KTEO

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Ειδικότητα υπό εξαφάνιση οι παθολόγοι στην Ελλάδα - Ελάχιστοι νέοι γιατροί την επιλέγουν


Σημαντικό πρόβλημα στη χώρα μας από το brain drain ειδικευμένων παθολόγων.
    
Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Κάθε απαξίωση θεσμού, επαγγέλματος ή ανθρώπου οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα: Στην αποχώρησή του από το προσκήνιο. Κι όταν πρόκειται για τους γιατρούς που εκπροσωπούν τη «μητέρα» των ειδικοτήτων, την Παθολογία, τότε δεν είναι δύσκολο κανείς να καταλάβει ότι οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες για την περίθαλψη των πολιτών. Για πρώτη φορά φαίνεται να το συνειδητοποίησαν και να το παραδέχτηκαν αυτό όλοι οι υπεύθυνοι!

Το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα με το brain drain ειδικευμένων παθολόγων και την άρνηση νέων πτυχιούχων Ιατρικής να κάνουν ειδικότητα Παθολογίας, ανέδειξαν στο 1ο Forum Παθολογίας οι προσκεκλημένοι της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων. Την αναγκαιότητα μάλιστα να ληφθούν άμεσα μέτρα, αναγνώρισε και το γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς η Προεδρεία της Κυβέρνησης ζήτησε από τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Φ. Καλύβα να την εκπροσωπήσει στο Forum ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν οι δύο υφυπουργοί Υγείας, κ.κ. Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος που ήταν εκτός Αθηνών.

Ομοίως, την ανάγκη για άμεσες λύσεις επισήμανε κατά την ομιλία του ο καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος του ΚΕΣΥ, Δημήτρης Μπούμπας, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα προβλήματα είναι υπαρκτά και πρέπει να επιλυθούν άμεσα καθώς οι παθολόγοι εξαφανίζονται από παντού (ΠΦΥ και νοσοκομεία) και ελάχιστοι επιλέγουν πια την ειδικότητα. Αλλά χωρίς παθολόγους δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε η ΠΦΥ ούτε κι ένα νοσοκομείο!

Ο δε πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έλαβε σαφή θέση για το πόσο σημαντικοί είναι οι παθολόγοι σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος Υγείας και υπεραμύνθηκε της άποψης ότι είναι αναντικατάστατοι.

Οι κατά γενική ομολογία επιφανείς ομιλητές που παραβρέθηκαν το Σάββατο στο Νοσοκομείο «Ελπίς», κατέθεσαν ψυχή αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο και ο καθένας για τον τομέα του, τα σημερινά δεδομένα και τα προβλήματα του Παθολόγου και τις επιπτώσεις στο σύστημα Υγείας. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, εκπρόσωποι θεσμικοί και επιστημονικών φορέων παρουσίασαν συγκεκριμένους αριθμούς και γεγονότα που δίνουν πλήρη εικόνα του προβλήματος: Η Ελλάδα στερεύει από παθολόγους! Απίστευτο αλλά αληθινό! Είμαστε κοντά στο -50% σε σχέση με την προηγούμενη 20ετία!

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΕΠΕ, Ευάγγελος Τούλος, «ελπίζουμε αυτή η ευκαιρία να μην πάει χαμένη και να αρχίσει επιτέλους ένας εφ' όλης της ύλης διάλογος για τα σοβαρά προβλήματα της σημαντικότερης για όλες τις βαθμίδες Υγείας ειδικότητας. Καταγραφή όλων των προβλημάτων για τους παθολόγους σε όλες τις βαθμίδες και μάλιστα με στοιχεία λεπτομερή, όπως συνέβη και στο Forum όπου σημειωτέων είχε προβλεφθεί ξεχωριστό τραπέζι για τους ειδικευόμενους και για τους νέους παθολόγους με θέμα τον επαγγελματικό τους ορίζοντα».

Από το περασμένο καλοκαίρι και μετά γίνονται συνεχείς καταγγελίες γιατρών ότι οι παθολόγοι είναι «ειδικότητα υπό εξαφάνιση» με τους γιατρούς στον Ευαγγελισμό να αποκαλύπτουν ότι δεν υπάρχει πια αναμονή ετών 9όπως παλαιότερα) για να ξεκινήσει κάποιος την εν λόγω ειδικότητα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τα νοσοκομεία της Κρήτης να έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου και δεκάδες άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα να λειτουργούν «στο κόκκινο» καθημερινά.iEidiseis.gr