MY KTEO

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Ανατρεπτική έρευνα για τα αντιβιοτικά που παίρνουν τα παιδιά


Όλο και μειώνεται η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών του στη θεραπεία παιδικών λοιμώξεων, ειδικά σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και τον Ειρηνικό.

Η μικροβιακή αντοχή είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία. Ετησίως υπολογίζεται ότι σε όλο το κόσμο, εμφανίζονται 3 εκατομμύρια περιπτώσεις σηψαιμίας στα νεογέννητα, που οδηγούν σε 570.000 θανάτους. Σε πολλές περιπτώσεις λόγω της έλλειψης αποτελεσματικών αντιβιοτικώνγια την αντιμετώπιση των ανθεκτικών βακτηρίων.

Συμφωνά με μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Lancet South East Asia», πολλά αντιβιοτικά για την θεραπεία κοινών λοιμώξεων σε παιδιά και βρέφη δεν είναι πλέον αποτελεσματικά σε πολλά μέρη του κόσμου.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για την χρήση των αντιβιοτικών είναι ξεπερασμένες και χρειάζονται επικαιροποίηση.

Σύμφωνα με την μελέτη, αντιβιοτικά που συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), πλέον, έχουν μικρότερη του 50% αποτελεσματικότητα στη θεραπεία παιδικών λοιμώξεων, όπως η πνευμονία, η σηψαιμία και η μηνιγγίτιδα.

Επίσης στην συγκεκριμένη μελέτη φαίνεται ότι ένα συγκεκριμένο αντιβιοτικό, η κεφτριαξόνη, πιθανό να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά μόνο μία στις τρεις περιπτώσεις σηψαιμίας ή μηνιγγίτιδας σε νεογέννητα μωρά.

Ακόμα, ένα άλλο αντιβιοτικό, η γενταμικίνη, βρέθηκε πιθανότατα να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία λιγότερων από τις μισές περιπτώσεις σηψαιμίας και μηνιγγίτιδας σε παιδιά.

Οι περισσότερες χώρες που επηρεάζονται από αυτό το πρόβλημα με τα αντιβιοτικά είναι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και τον Ειρηνικό υπολογίζοντας και την Ινδονησία και των Φιλιππίνων.

Η Φοίβη Γουίλιαμς, που είναι η επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ και το Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων, ειδική στις λοιμώδεις νόσους, ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της αντοχής στα αντιβιοτικά για τις παιδικές λοιμώξεις είναι να τεθεί ως προτεραιότητα η χρηματοδότηση για τη διερεύνηση νέων αντιβιοτικών θεραπειών για τα παιδιά και τα νεογέννητα.



iEidiseis.gr