MY KTEO

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Έρχεται ο ψηφιακός βοηθός: Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο gov.gr και στην υπηρεσία του πολίτη


Σε 15 ημέρες αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο ψηφιακός βοηθός για το gov.gr, που σκοπό έχει την εύκολη και γρήγορη επίλυση των αποριών των πολιτών που αφορούν τις διαδικασίες του Δημοσίου, όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ειδικότερα, ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ ενημέρωσε πως «ο ψηφιακός βοηθός είναι ένα μποτ, ένα παράθυρο στο οποίο θα μπορούμε να γράφουμε σε φυσική γλώσσα τι θέλουμε να κάνουμε».

«Για παράδειγμα, θέλω να πουλήσω το αυτοκίνητό μου, να μεταβιβάσω ένα κινητό, να γράψω το γιο μου, την κόρη μου σε μια σχολή. Πώς μας βοηθά αυτό το εργαλείο; Ο οδηγός αυτός ψάχνει όλες τις διαδικασίες του Δημοσίου και μας απαντά πολύ γρήγορα δίνοντας και τα αντίστοιχα λινκ, τις παραπομπές για το τι πρέπει να κάνουμε ακριβώς».

Επίσης, ο υπουργός μίλησε στον ΣΚΑΪ συνολικά για τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως τα προηγούμενα χρόνια έγιναν τεράστια βήματα προκειμένου «να δείξουμε και να πείσουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Συγκεκριμένα ανέφερε χαρακτηριστικά πως έρχεται μια νέα εποχή με την είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση και στο gov.gr υπογραμμίζοντας μάλιστα την προστιθέμενη αξία της συμβουλευτικής επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη που έχει συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι πολίτες πλέον θα μπορούν να πληκτρολογούν ή να εκφωνούν αυτό που αναζητούν και ο ψηφιακός βοηθός θα υποδεικνύει τον δρόμο για να μπορέσουν να βρουν αυτό που ακριβώς ψάχνουν εύκολα και γρήγορα.  «Το μοντέλο αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου, ενώ αναμένεται σε 15 ημέρες το υπουργείο να το παρουσιάσει στο ευρύ κοινό.

Πώς το νέο Wallet θα καταργεί την ψηφιακή γραφειοκρατία
Για εξεύρεση λύσεων και υλοποιήσεις που «τρέχουν» ήδη αυτή τη στιγμή, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και οι διαδικασίες του δημοσίου να ολοκληρώνονται από το ίδιο το δημόσιο, έκανε λόγο ο Υπουργός, με απώτερο σκοπό να μη διαιωνίζονται ανορθολογικές καταστάσεις.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι με το νέο wallet δεν θα χρειάζεται «να εκδίδουμε πιστοποιητικά από το δημόσιο για το δημόσιο», αλλά ούτε να διακινούμε ψηφιακά τα ίδια έγγραφα.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου με το νέο Wallet ο πολίτης θα δίνει απλά την έγκρισή του, ώστε η κάθε υπηρεσία ή φορέας να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα στοιχεία που ζητούνται τη δεδομένη χρονική στιγμή προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία. Όπως για παράδειγμα να κάνει μια νέα σύνδεση τηλεφώνου σε κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Τόνισε μάλιστα, ότι πρόκειται να είναι μια απλή διαδικασία, όπως αντίστοιχα θα είναι και ο ψηφιακός βοηθός, καθώς η «τεχνολογία θα πρέπει να είναι συμπεριληπτική και να μην αφήνει κανέναν πίσω».

Το σχέδιο για την «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας»
Ακόμη ο κ. Παπαστεργίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη λέξη εμπιστοσύνη μιλώντας για τον κρίσιμο τομέα της Κυβερνοασφάλειας και αναφέρθηκε στην υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής σύμφωνα με τις εθνικές ανάγκες και τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις.

Όπως σημείωσε η νέα δομή που θα δημιουργηθεί με το σχετικό νομοσχέδιο, θα αναλάβει να συντονίζει, να εφαρμόζει και να κάνει και ελέγχους, ώστε να «αρχίσουμε όλοι σε αυτό το νέο ψηφιακό κόσμο να νιώθουμε πολύ πιο ασφαλείς».

Σημείωσε επίσης, ότι με την εφαρμογή της νέας οδηγίας, NIS2, από τους 70 φορείς που εποπτεύονται σήμερα, η ομπρέλα θα ανοίξει σε περισσότερους από 2000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σημαντική μεταρρύθμιση ο Προσωπικός Αριθμός
Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αριθμός ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμός μητρώου πολιτών σύντομα θα αντικατασταθούν από τον Προσωπικό Αριθμό. Έναν και μοναδικό αριθμό για τον κάθε πολίτη, τον οποίο θα χρησιμοποιεί για όλες του τις συνδιαλλαγές και θα είναι και ο μόνος που θα χρειάζεται να γνωρίζει.

Ο Προσωπικός Αριθμός θα αποτελείται από το ΑΦΜ και τρία επιπλέον ψηφία, από τα οποία τα δύο θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, ενώ προσέθεσε ότι οι διαδικασίες προχωρούν γρήγορα και υπολογίζεται ότι θα έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους.
Με πληροφορίες από enikos.gr