MY KTEO

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Ασφαλιστικό: Γιατί συμφέρει η αίτηση για σύνταξη το 2024 - Πόση αύξηση θα πάρουν


Μπορεί η σύνταξη να αρχίσει να τρέχει από τον Ιανουάριο, ωστόσο θεωρείται ότι αυτή αφορά το 2023. Έτσι, θα λάβει όλες τις αναπροσαρμογές που προβλέπονται για τις «παλαιές».
    
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Με την αύξηση του 3% που θα ισχύσει από το νέο χρόνο για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν και οι αποδοχές για όσες αιτήσεις κατατεθούν μέχρι την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Η αύξηση δεν θα ενσωματωθεί για αιτήσεις από το νέο χρόνο. Αλλά, ίσως εάν καλύτερα για τους σφαλισμένους…

Μπορεί η σύνταξη να αρχίσει να τρέχει από τον Ιανουάριο (την πρώτη του επόμενου, της αίτησης συνταξιοδότησης, μήνα), ωστόσο θεωρείται ότι αυτή αφορά το 2023. Κατά συνέπεια θα λάβει όλες τις αναπροσαρμογές που προβλέπονται για τις «παλαιές» συντάξεις.

Εξάλλου, ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου θα υπολογιστεί η ανταποδοτική σύνταξη θα είναι οι μέσες αποδοχές –συν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή- από 1/1/2002 μέχρι 31/12/2023. Κατά συνέπεια δεν θα έχει ενσωματωθεί σε αυτές ο πληθωρισμός του 2023.

Ως εκ τούτου όλοι οι ασφαλισμένοι που θα καταθέσουν απαίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τα τέλη του έτους θα λάβουν την αύξηση του 3%, αναδρομικά με την εκκαθάριση της αίτησης από τον ΕΦΚΑ.

Αντίθετα, για τις αιτήσεις του 2024 θα δοθούν αύξησες από το… 2025. Ωστόσο αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην μια αρνητική εξέλιξη:

Η εθνική σύνταξη για την 20ετία θα έχει ενσωματωμένη, έτσι κι αλλιώς, την αύξηση του 2024 και οι αποδοχές θα εκκινούν από τα 426 ευρώ (για 20 έτη ασφάλισης). Άρα, καμία διαφοροποίηση.
Ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου θα υπολογιστεί η ανταποδοτική σύναξη θα είναι αυξημένος κατά 3,9%. Δηλαδή κατά το ποσοστό του πληθωρισμού τρέχοντος έτους. Άρα από αυτόν τον υπολογισμό ο συνταξιούχος θα είναι, έστω και λίγο, κερδισμένος. Άλλο να αυξηθεί η ανταποδοτική σύνταξη 3% (έξοδος το 2023) και άλλο η βάση υπολογισμού, και τα κατά συνέπεια η ανταποδοτική σύνταξη, κατά 3,9%. Από εδώ προκύπτει όφελος κατά 0,9%.

Το κλάσμα της ανταποδοτικής σύνταξης (π.χ. 50,01% για 40 έτη ασφάλισης) θα αυξηθεί, έστω και λίγο, για όσους μήνες (ή έτη) μείνει κάποιος περισσότερο στην εργασία (σ.σ. αν και για πάνω από 40 έτη ελάχιστα βελτιώνεται το κλάσμα της ανταποδοτικής σύνταξης).
Και από αυτόν τον συντελεστή της σύνταξης προκύπτει ένα μικρό (αναλόγως των πρόσθετων μηνών παραμονής στην εργασία), όφελος στις αποδοχές.

Κατά συνέπεια, όσοι έχουν λόγο να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις του 2023, ακόμη και τώρα να καταθέσουν αίτηση, στις αποδοχές τους θα υπολογιστεί η αύξηση του 2024 (3%).

Σε διαφορετική περίπτωση (αίτηση το 2024), θα βγάλουν ελαφρώς καλύτερη σύνταξη. Με ίδια εθνική σύνταξη για το 2024 (426 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και 382,8 για 15ετία), αλλά θα αυξηθεί, λίγο περισσότερο, η βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης.




iEidiseis.gr