Ίσως νιώθετε ότι οι άνθρωποι πάντα σας εκμεταλλεύονται ή σας συμπεριφέρονται άσχημα. Νιώθετε το θύμα σε πολλές περιστάσεις; Τα καλά νέα είναι ότι το πεπρωμένο και η ευτυχία σας είναι στα χέρια σας - πολύ περισσότερα από όσα μπορείτε να συνειδητοποιήσετε. Ωστόσο, για να αλλάξει η ζωή σας, πρέπει να μάθετε να ενδυναμώνετε τον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει να σταματήσετε να παίζετε το θύμα μια για πάντα. Δείτε πώς να ξεκινήσετε…
Τα 7 πράγματα που πρέπει να κάνετε
- Δώστε προσοχή στις ιστορίες που λέτε στον εαυτό σας
- Σταματήστε να ψάχνετε δικαιολογίες και ανθρώπους να κατηγορείτε
- Αρχίστε να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις σας
- Να ξέρετε ότι κανείς δεν κάνει μια απόλυτα υπέροχη ζωή
- Στρέψτε την προσοχή σας στα πράγματα που έχετε τον έλεγχο
- Ενισχύστε την ανθεκτικότητά σας για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις καταιγίδες της ζωής
- Χτίστε την αυτοεκτίμησή σας
1. Δώστε προσοχή στις ιστορίες που λέτε στον εαυτό σας
Μερικές φορές νομίζουμε ότι η ζωή μας υπαγορεύεται από μια συλλογή γεγονότων και εμπειριών. Αλλά από πολλές απόψεις, στην πραγματικότητα υπαγορεύονται από μια συλλογή ιστοριών που λέμε στους εαυτούς μας για εκείνα τα πράγματα που συμβαίνουν. Σίγουρα, κάποια πράγματα στη ζωή είναι αντικειμενικά χάλια, όποια γωνία επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε.
Αλλά το θέμα είναι ότι το πλαίσιο που χρησιμοποιούμε και οι επόμενες ιστορίες που υφαίνουμε για αυτό κάνουν όλη τη διαφορά.
Είναι σημαντικό να αναλογίζεστε τακτικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας για να μην γίνεστε το θύμα. Όταν το κάνετε, μπορείτε να προσέξετε για μοτίβα ή πεποιθήσεις που μπορεί να σας κρατούν πίσω.
Όπου εντοπίζετε αρνητικές σκέψεις που εμφανίζονται συνεχώς, αναποδογυρίστε συνειδητά το σενάριο. Επιδιώξτε να επαναπροσδιορίσετε επώδυνες ιστορίες και επικεντρωθείτε στη μάθηση και την ανάπτυξη. Ακόμη και τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν παρέχουν εξαιρετική ευκαιρία για ανάπτυξη.
Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη έτσι ώστε όχι μόνο να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, αλλά ταυτόχρονα να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να αναζητά τις θετικές πτυχές της ζωής σας.
2. Σταματήστε να ψάχνετε δικαιολογίες και ανθρώπους να κατηγορείτε
«Οι δικοί μου πάντα ευνοούσαν την αδελφή μου, έτσι δεν ένιωσα ποτέ ότι ανήκω πραγματικά».
«Οι συμμαθητές μου στο σχολείο με εκφοβίζουν και έτσι σταμάτησα να πιστεύω στον εαυτό μου».
«Η πρώην κοπέλα μου με απάτησε και έτσι δεν εμπιστεύομαι πια τις γυναίκες».
Όλοι έχουμε αδικηθεί από άλλους. Είναι καλό να εκφράζουμε πώς νιώθουμε και να εκφράζουμε τον αντίκτυπο που είχαν τα πράγματα πάνω μας. Είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης.
Δεν πρέπει να μειώνουμε την επίδραση που μπορεί να έχουν πάνω μας τα περασμένα τραύματα. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπούν σε δικαιολογίες για το μέλλον.
Τα θύματα έχουν τη συνήθεια να αποδίδουν ευθύνες σε άλλους. Αλλά στη διαδικασία να δικαιολογήσουν γιατί τους συμβαίνουν πάντα άσχημα πράγματα, καταλήγουν να ξοδεύουν τη δύναμή τους. Εάν ανησυχείτε ειλικρινά ότι ορισμένα άτομα στη ζωή σας έχουν μια επιβλαβή επίδραση, τότε περιβάλετε τον εαυτό σας με πιο θετικές επιρροές και αποφύγετε τις τοξικές σχέσεις.
Αλλά τελικά εξαρτάται από εσάς. Γι’ αυτό το αντίδοτο είναι η πλήρης αυτο-ευθύνη.
3. Αρχίστε να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις σας
Ένα μεγάλο μέρος της απελευθέρωσης του θύματος μια για πάντα βασίζεται στο να αποκτήσεις την κυριότητα του εαυτού σου . Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεις ότι ο ρόλος που παίζεις στη ζωή σου είναι μακράν ο πιο σημαντικός. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να αποδεχτούμε ότι κάθε επιλογή που κάνουμε είναι δική μας.
Αναγνωρίστε ότι έχετε τον έλεγχο των αντιδράσεων σας και του τρόπου με τον οποίο χειρίζεστε τις προκλήσεις. Κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις, να σκεφτείς ή να κάνεις οτιδήποτε.
Όλα αυτά είναι μια εσωτερική διαδικασία και κάτι για το οποίο είστε 100% υπεύθυνοι.
4. Να ξέρετε ότι κανείς δεν κάνει μια απόλυτα υπέροχη ζωή
Η ζωή δεν είναι δίκαιη. Αυτό σίγουρα δεν θα αλλάξει σύντομα. Η ζωή δεν νοιάζεται για το τι είναι δίκαιο και άδικο, λογικό ή παράλογο. Αλλά η ζωή σίγουρα δεν έχει ούτε μια βεντέτα απέναντί σου. Παραμένει ουδέτερη στις ανθρώπινες προβολές και ερμηνείες γεγονότων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει όλοι να αγωνιζόμαστε να υπερασπιζόμαστε ό,τι είναι σωστό ή να ενεργούμε ενάντια στην αδικοπραγία. Αλλά στο μεταξύ, όταν μας συμβαίνουν άδικα πράγματα, έχουμε μόνο μία από τις δύο επιλογές:
- Είτε δεχόμαστε ότι γίνονται άσχημα πράγματα, αλλά έτσι είναι.
- Είτε σπαταλάμε άσκοπο χρόνο και ενέργεια βυθιζόμενοι σε αυτολύπηση για αυτό.
Αν ακολουθήσετε την τελευταία διαδρομή, καταλήγετε να δημιουργείτε ακόμα περισσότερα δεινά για τον εαυτό σας πάνω από όλα, με μηδενικό όφελος. Όταν μπορείς να αναγνωρίσεις ότι τα άσχημα πράγματα είναι μέρος της ζωής, αλλάζεις διακριτικά τη νοοτροπία σου.
5. Στρέψτε την προσοχή σας στα πράγματα που έχετε τον έλεγχο
Το θύμα τείνει να κάνει πολλή συζήτηση και να αναλαμβάνει πολύ λίγη δράση. Μας αρέσει περισσότερο να καθόμαστε και να παραπονιόμαστε παρά να κάνουμε οτιδήποτε γι’ αυτό.
Γι’ αυτό το να κάνετε μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση μπορεί να είναι τόσο ενδυναμωτικό. Είναι ένας καλός τρόπος να ηρεμήσουμε αυτή την αρνητική φωνή και αντ’ αυτού να διοχετευθούμε σε κάτι εποικοδομητικό.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θέσουμε ξεκάθαρους στόχους και να αναλάβουμε δράση.
Μπορεί να σας βοηθήσει να ορίσετε ποιες αλλαγές θέλετε να δείτε στη ζωή σας και στη συνέχεια να θέσετε συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους γύρω από αυτό.
Απλώς θυμηθείτε να αναλύσετε τους στόχους σας σε μικρότερα, διαχειρίσιμα βήματα, ώστε να μην αισθάνεστε καταβεβλημένοι από αυτούς.
Στη συνέχεια, αναλάβετε συνεπή δράση, ακόμα κι αν είναι απλώς ένα μικρό βήμα κάθε μέρα.
6. Ενισχύστε την ανθεκτικότητά σας για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις καταιγίδες της ζωής
Μια καθοριστική διαφορά μεταξύ ενός θύματος και ενός survivor στη ζωή είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες. Τα θύματα υποχωρούν, παραδέχονται την ήττα και παραμένουν κολλημένα. Οι survivors μάχονται προς τα εμπρός, δεν τα παρατάνε ποτέ και έτσι φτάνουν στην άλλη πλευρά.
Εδώ είναι τα άσχημα νέα: Δεν χτίζουμε ανθεκτικότητα και επιμονή κερδίζοντας πάντα στη ζωή. Δοκιμάζεται και ως εκ τούτου ενισχύεται μόνο κατά τη διάρκεια δοκιμασιών και αποτυχιών.
7. Χτίστε την αυτοεκτίμησή σας
Αν θέλουμε να βασιστούμε στον εαυτό μας, πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Δώστε προτεραιότητα σε δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης που σας τρέφουν και σας υποστηρίζουν.
Το θύμα αφαιρεί την αυτοπεποίθηση, επομένως πρέπει να μάθετε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας στην πορεία. Ωστόσο, είναι μια δύσκολη ισορροπία, γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι λυπάσαι τον εαυτό σου ή αφήνεις τον εαυτό σου να ξεφύγει.
Σημαίνει να εργάζεστε για την αυτοεκτίμησή σας, ώστε να αισθάνεστε καλά για το ποιοι είστε και τη ζωή που χτίζετε.
Μέρος αυτού πρέπει να περιλαμβάνει τον καθορισμό υγιών ορίων. Πολλά θύματα καταλήγουν να αισθάνονται χάλια επειδή αφήνουν τους ανθρώπους να τα πατούν… πάνω τους σαν χαλάκι. Εάν αισθάνεστε ότι οι άνθρωποι σας εκμεταλλεύονται, ίσως είστε εσείς που πρέπει να μάθετε να λέτε όχι.
Γίνε ο σωτήρας που σου αξίζει
Ως τελευταία σκέψη, αναγνωρίστε ότι κανείς άλλος δεν πρόκειται να σας σώσει και ότι δεν είναι δική τους δουλειά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αναζητήσουμε υποστήριξη στην πορεία. Κανείς δεν χρειάζεται να το κάνει μόνος του. Αλλά να θυμάστε ότι η αλλαγή ξεκινά από μέσα.
enikos.gr