MY KTEO

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ηλικία 81 ετών


«Έφυγε» το βράδυ της Τρίτης στο σπίτι του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επικρίθηκε έντονα για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

Σε ηλικία 81 ετών πέθανε ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η οικογένειά του το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο 81χρονος Γερμανός πολιτικός πέθανε «ειρηνικά» στο σπίτι του στις 8 το βράδυ, χθες Τρίτη 26 Δεκεμβρίου.

Το πρωτοσέλιδο της Bild
Ο Γερμανός πολιτικός, που ήταν μέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου για περισσότερα από 50 χρόνια, άφησε πίσω του τη σύζυγό του, Ingeborg, τα τέσσερα παιδιά τους και τέσσερα εγγόνια.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατείχε κυβερνητικές θέσεις από τη δεκαετία του 1980, συμπεριλαμβανομένου του Ομοσπονδιακού Υπουργού Ειδικών Καθηκόντων, του Προϊσταμένου της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και του Υπουργού Εσωτερικών υπό τον Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ.

Επί Άνγκελα Μέρκελ, ο Σόιμπλε ήταν και πάλι υπουργός Εσωτερικών από το 2005 έως το 2009 και υπουργός Οικονομικών από το 2009 έως το 2017, αξίωμα για το οποίο έγινε γνωστός πέρα από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ.

Η μοίρα είχε χτυπήσει άσχημα τον Σόιμπλε στις 12 Οκτωβρίου 1990, όταν ένας ψυχικά ασθενής πυροβόλησε τον πολιτικό κατά τη διάρκεια προεκλογικής εμφάνισης στο Οπενάου, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος. Τα τελευταία χρόνια είχε αποχωρήσει την πολιτική δράση, για να είναι πιο κοντά στην οικογένειά του.

Οι σχέσεις του με την Ελλάδα
Ο Σόιμπλε επικρίθηκε έντονα για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, καθώς ήταν η «προσωποποίηση» της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας.

Όταν πρότεινε στον Βενιζέλο η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ
Δημοσίευμα του Φεβρουαρίου 2016 της εφημερίδας «Το Βήμα» αναφέρεται στο παρασκήνιο της πρότασης εξόδου από το ευρώ που είχε κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, το φθινόπωρο του 2011.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το φθινόπωρο του 2011 η πολωνική προεδρία στην ΕΕ επέλεξε το θρυλικό «Μονοπόλ» για να φιλοξενήσει το άτυπο Eurogroup. Στο υπόγειο μπαρ του, το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε στον Ευάγγελο Βενιζέλο τη φιλική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έναντι «τεράστιας βοήθειας». Η προσφορά συντάραξε την τότε κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση, αφού ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε αμέσως από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Μιλώντας 5 χρόνια μετά σε εκδήλωση στο Αμβούργο, ο Σόιμπλε επανήλθε σε εκείνη τη συζήτηση στο Βρότσλαβ. «Είχα πει στον Ευάγγελο Βενιζέλο το 2011 ότι θα έπρεπε να εξετάσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για κάποια χρόνια, με αντάλλαγμα τεράστια βοήθεια. Η έξοδος από το ευρώ θα έπληττε τη χώρα άπαξ και θα είχε αποφευχθεί η «ατελείωτη διαδικασία» των σκληρών μέτρων για τους έλληνες πολίτες» είπε. Εκτίμησε, επίσης, ότι θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος.

Παράγοντες που γνωρίζουν τον κ. Σόιμπλε εκτιμούν ότι η αναφορά αυτή είχε άλλη έννοια, ότι ήθελε να υπενθυμίσει στους Ελληνες πως εφόσον επέλεξαν τότε τον δρόμο του ευρώ, θα πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Οι κκ. Βενιζέλος και Σόιμπλε είχαν συμφωνήσει πριν μεταβούν στην Πολωνία να μιλήσουν ιδιωτικά στο περιθώριο του Eurogroup. Το βράδυ πριν από τη συνεδρίαση οι δύο υπουργοί Οικονομικών έφυγαν διακριτικά από τη δεξίωση, στην οποία παρευρίσκονταν οι συνάδελφοί τους της ευρωζώνης, διοικητές κεντρικών τραπεζών και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. Ψάχνοντας έναν χώρο μακριά από τυχόν αδιάκριτα βλέμματα, βρήκαν καταφύγιο στο υπόγειο μπαρ του ξενοδοχείου.

Η συνάντηση ήταν επιβεβλημένη από μια σειρά γεγονότων τα οποία ξεκίνησαν από την πρώτη συνάντηση Βενιζέλου – Σόιμπλε στο Βερολίνο, στις 6 Ιουλίου 2011. Ο κ. Βενιζέλος, που μόλις έχει αναλάβει καθήκοντα στο υπουργείο Οικονομικών και έχει οριστεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πηγαίνει στη γερμανική πρωτεύουσα για ένα δείπνο γνωριμίας και εργασίας με τον ομόλογό του. Συνοδεύεται από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Ζανιά και ο κ. Σόιμπλε από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιοργκ Ασμουσεν. Στη συζήτηση αυτή, καθώς και στις δύο επόμενες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλoντ Τρισέ στη Φρανκφούρτη και με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, διαμορφώνεται το πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος και του PSI.

Ο Βενιζέλος άκουγε τον Σόιμπλε εμβρόντητος
Στα Eurogroup και στην πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση που εξελισσόταν με την τρόικα και με το IIF –το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο και τον επικεφαλής του Τσαρλς Νταλάρα –για το κούρεμα του χρέους, έγινε φανερή η πρόθεση της γερμανικής πλευράς να πιέσει για πρόσθετα μέτρα και εγγυήσεις, καθώς επρόκειτο να δοθεί στην Ελλάδα ένα δάνειο-μαμούθ, συνολικού ύψους 172 δισ. ευρώ. Τα ξημερώματα της 30ής Αυγούστου, οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν απότομα, όταν η τρόικα αποχώρησε από το γραφείο του κ. Βενιζέλου απειλώντας να μην επιστρέψει αν δεν λαμβάνονταν πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ, τα οποία τελικώς βρέθηκαν από την επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα.

Σε αυτό το επικίνδυνα ρευστό περιβάλλον για την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Βενιζέλου – Ζανιά και Σόιμπλε – Ασμουσεν. Το προσωπικό του ξενοδοχείου οδήγησε τους τέσσερις άνδρες στο υπόγειο μπαρ του «Μονοπόλ», άναψε τα φώτα, τους σέρβιρε από ένα ποτήρι νερό και τους άφησε να συνομιλούν για 90 λεπτά. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μπήκε κατευθείαν στο θέμα: Η Ελλάδα θα τα βγάλει πέρα με ένα δεύτερο πρόγραμμα ή θα ήταν καλύτερα να οργανωθεί η «φιλική» έξοδος από το ευρώ; Ο κ. Βενιζέλος τον άκουγε εμβρόντητος, επρόκειτο για μια αιφνιδιαστική υπαναχώρηση του Βερολίνου από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που γίνονταν έως εκείνη τη στιγμή. «Προφανώς και απέρριψα αμέσως την πρόταση εξόδου από το ευρώ η οποία θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων, με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Η μείωση δεν θα ήταν τότε της τάξης του 30% αλλά του 70%» ανέφερε αργότερα σε δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος.

Η γερμανική πρόταση για Grexit
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, είχε εκπονήσει σχέδιο, τις τεχνικές λεπτομέρειες του οποίου ανέλαβε να εξειδικεύσει ο κ. Ασμουσεν: ανάληψη 50-100 ευρώ την εβδομάδα από τα ΑΤΜ, μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές, με εξαίρεση ποσά έως περίπου 3.000 ευρώ, ανθρωπιστική βοήθεια για τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, καθώς η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ κ.ά.) και επενδύσεις, αλλά, όπως αντιλήφθηκαν οι Βενιζέλος και Ζανιάς, με την έννοια της εύκολης εξαγοράς του ελληνικού εθνικού πλούτου από ξένα funds ή ελληνικά συμφέροντα που θα διέθεταν ευρώ εκτός Ελλάδας.

Ο κ. Σόιμπλε δεν επέμεινε στην πρότασή του, οι συνομιλητές του συναισθάνθηκαν ότι ήταν αμφίθυμος για τις πιθανές συνέπειες του Grexit στην ευρωζώνη, παρ’ όλα αυτά υπήρχε η εντύπωση ότι όλα κρέμονταν από μια κλωστή. Ο κ. Βενιζέλος αναζήτησε αμέσως τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν στο Λονδίνο, καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Του είπε ότι χρειάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις. Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα και επιχειρήθηκε κάποια διαχείριση της κατάστασης, η οποία κατέληξε σε νέα συνάντηση των κκ. Βενιζέλου και Σόιμπλε στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ. Παράλληλα, άρχισε η προετοιμασία για το νέο πακέτο διάσωσης, που οριστικοποιήθηκε με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Grexit για να φοβηθεί η Ευρώπη - Το επιχείρημα που τρόμαξε τον Τίμοθι Γκάιτνερ
«Τη φημολογία και τη συζήτηση» για το Grexit είχε ανοίξει ο Σόιμπλε το 2010, «όταν τότε πρότεινε δημοσίως την αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για να μπορούν να αποβάλλονται χώρες που παραβαίνουν τους κανόνες του Μάαστριχτ.

Με εκείνες τις αναφορές φωτογράφιζε την Ελλάδα» είχε αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου. Η συνεχής και δημόσια αμφισβήτηση για τη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη «κανιβάλισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού» προσθέτει.

Στα τέλη Ιουλίου του 2012 ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέφερε την ιδέα του σε συζήτηση που είχε με τον κ. Γκάιτνερ στο νησί Σιλτ στη Βόρεια Θάλασσα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο βιβλίο του «Stress Τest» ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι μια στρατηγική για την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι «επιθυμητή από πολλούς στην Ευρώπη».

Το σχέδιο ήταν ότι αν προχωρούσε το Grexit η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει οικονομική στήριξη στην ευρωζώνη, καθώς αυτό θα ήταν αποδεκτό από τους γερμανούς πολίτες και παράλληλα η εξέλιξη θα τρομοκρατούσε την Ευρώπη, η οποία θα προχωρούσε στη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού τείχους προστασίας. «Βρήκα το επιχείρημα τρομακτικό» γράφει ο Γκάιτνερ.



iEidiseis.gr