MY KTEO

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Πού γεννήθηκε ο Χριστός


«Χριστός γεννάται σήμερον, εν Βηθλεέμ την πόλη», λένε τα κάλαντα, αλλά τι ακριβώς ξέρουμε για το Σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Ιησούς;

Τα δώρα, το γιορτινό τραπέζι και τα κάλαντα αποτελούν πολύ όμορφες παραδόσεις, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, το οποίο φυσικά είναι η γέννηση του Χριστού.

Ας κάνουμε, λοιπόν, μια μικρή αναδρομή στην ξεχωριστή αυτή ημέρα, που άλλαξε την πορεία της ανθρωπότητας για πιστούς και μη.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε τις συνθήκες γέννησης του Ιησού, σύμφωνα με την Αγία Γραφή. Μήνες μετά την ανακοίνωση του αγγέλου Γαβριήλ ότι η Μαρία θα γεννούσε τον υιό του θεού και καθώς η ίδια ήταν πλέον ετοιμόγεννη, ο κυβερνήτης της χώρας διέταξε να επιστρέψουν όλοι οι κάτοικοι στην τοποθεσία γεννήσεώς τους για να γίνει καταμέτρηση του πληθυσμού. Και έτσι, κατευθύνθηκαν προς τον τόπο όπου λίγο μετά θα γεννιόταν ο Ιησούς.

Πού γεννήθηκε ο Χριστός
Η Μαρία με τον σύζυγό της Ιωσήφ, λοιπόν, ξεκίνησαν για την πρωτεύουσα της Ιουδαίας, Βηθλεέμ. Η πόλη αυτή μεταφράζεται ως «Πόλη του κρέατος» (λόγω της ανεπτυγμένης κτηνοτροφίας) από τα αραβικά και ως «Οίκος του άρτου» από τα εβραϊκά.

Πρόκειται για μια πόλη που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ιερουσαλήμ και 70 περίπου χιλιόμετρα μακριά από τη λωρίδα της Γάζας, όπου σήμερα μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς. Αποτελεί, μάλιστα, μέρος των εδαφών της Παλαιστινιακής Αρχής και οι περισσότεροι κάτοικοί της είναι μουσουλμάνοι, αν και υπάρχει μια χριστιανική μειονότητα στην τοποθεσία.

Όταν η Μαρία και ο Ιωσήφ έφτασαν στη Βηθλεέμ, άρχισαν να ψάχνουν ένα μέρος για να περάσουν το βράδυ, όμως όλα τα πανδοχεία ήταν γεμάτα. Τελικά, ένας ταβερνιάρης τους λυπήθηκε και τους άφησε να μείνουν στη φάτνη όπου ζούσαν τα ζωντανά του, μέσα σε μια σπηλιά.

Και εκεί ακριβώς γεννήθηκε ο μικρός Ιησούς, ο οποίος αν και είχε ως τόπο γέννησης την Βηθλεέμ έμεινε γνωστός ως «ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Η ονομασία αυτή έχει πολλές φορές δημιουργήσει απορία στους πιστούς σχετικά με τον τόπο γέννησης του θεανθρώπου, όμως η απάντηση είναι πολύ απλή: ο Ιησούς γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, αλλά μεγάλωσε στη Ναζαρέτ.

Το σπήλαιο της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

Πότε γεννήθηκε ο Χριστός
Οι ιστορικοί παραδέχονται ότι στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησης του Ιησού δε μπορεί να εξακριβωθεί.

Εντούτοις, πολλοί εικάζουν ότι γεννήθηκε μεταξύ 7 π.Χ και 4 π.Χ, βασιζόμενοι εν μέρει στη βιβλική ιστορία του βασιλιά Ηρώδη, η οποία διαδραματίζεται την ίδια εποχή που σημειώθηκε η γέννηση του Χριστού.

Σύμφωνα με την ιστορία αυτή, ο Ηρώδης διέταξε τον θάνατο όλων των αρσενικών μωρών κάτω από την ηλικία των δύο ετών που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Βηθλεέμ, σε μία προσπάθεια να σκοτώσει το Χριστό.

Το γεγονός αυτό, που ονομάστηκε «Σφαγή των Αθώων», πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το θάνατο του Ηρώδη, ο οποίος έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες μεταξύ των σύγχρονων ερευνητών. Οι περισσότεροι, όμως συμφωνούν ότι ο Ηρώδης πέθανε κάπου μέσα στο 4 π.Χ, βασιζόμενοι στους ιστορικούς της εποχής.

Βέβαια, πολλοί είναι και εκείνοι που διαφωνούν σχετικά με την ημερομηνία, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι η σφαγή των βρεφών δεν έλαβε χώρα ποτέ, αλλά πρόκειται για μύθο.

Όπως επισημαίνει ο βιβλικός ερευνητής Reza Aslan στο βιβλίο του «Ζηλωτές: Η ζωή και η εποχή του Ιησού της Ναζαρέτ»:

«Η σφαγή του Ηρώδη είναι ένα γεγονός για το οποίο δεν υπάρχει ούτε ένα ίχνος αποδεικτικών στοιχείων σε καμία ιστορική καταγραφή ή ιστορία της εποχής, είτε Εβραϊκής, Χριστιανικής είτε Ρωμαϊκής».

Ορισμένοι ερευνητές, από την άλλη, έχουν προσπαθήσει να συσχετίσουν το «Άστρο της Βηθλεέμ» με κάποιο πραγματικό αστρονομικό γεγονός της εποχής, ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν την πραγματική ημερομηνία γέννησης του Ιησού.

Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, πιστεύουν ότι το «Άστρο της Βηθλεέμ» θα μπορούσε να είναι η σύζευξη μεταξύ των πλανητών του Κρόνου και του Δία, τον Οκτώβριο του 7 π.Χ.

Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η εκκλησία επέλεξε την ημερομηνία της 25ης Δεκεμβρίου για δύο λόγους: αφενός επειδή είναι κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο (που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο 21 ή 22 Δεκεμβρίου), αφετέρου διότι συνέπιπτε με τα Κρόνια, μια γιορτή αφιερωμένη στο θεό Κρόνο του ρωμαϊκού πανθέου.

«Επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η εκκλησία θα μπορούσε να οικειοποιηθεί αυτό το δημοφιλές παγανιστικό φεστιβάλ, καθώς και τους χειμερινούς εορτασμούς άλλων παγανιστικών θρησκειών», αναφέρει η ακαδημαϊκός Ignacio L. Götz, όπως αναφέρει με την επιστημονική ιστοσελίδα «Live Science».



iEidiseis.gr