MY KTEO

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας ορκίστηκε η περιφερειακή αρχή – Σπανός: «Το πύρωμα της καρδιάς των Στερεοελλαδιτών είναι που μας κάνει τόσο υπερήφανους, αλλά και που μας γεμίζει με τόση ευθύνη» (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)



«Κι όμως στη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση Περιφέρεια της χώρας, αυτό που μετρά δεν είναι τα ποσοτικά μεγέθη. Μας δίδαξε, εξάλλου, ο ποιητής, να μη μετράμε τη μεγαλοσύνη με το στρέμμα, καθώς «με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα». Και το πύρωμα της καρδιάς των Στερεοελλαδιτών είναι που μας κάνει τόσο υπερήφανους, αλλά και που μας γεμίζει με τόση ευθύνη». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του φανερά συγκινημένος ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, το απόγευμα της Τετάρτης στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας της νέας περιφερειακής αρχής.

Από νωρίς πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο φουαγιέ και στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου, όπου μαζί με τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους περίμεναν την άφιξη του επανεκλεγέντα περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, ο οποίος κατέφθασε χαμογελαστός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρία Αναστασίου και τους τρεις γιούς τους. 

Ανάμεσα στο πλήθος μπορούσε κανείς να διακρίνει μεταξύ άλλων τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τους Μητροπολίτες Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομο, Φθιώτιδος Συμεών, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιο, Καρπενησίου Γεώργιο, τον Επίσκοπο Σκοπέλου Νικόδημο, τους υπουργούς Επικρατείας Μάκη Βορίδη και Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα, τους βουλευτές Εύβοιας Θανάση Ζεμπίλη και Κατερίνα Καζάνη, τους δήμαρχους Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά και Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννη Κοντζιά, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων Δήμητρα Σακελλαράκη, πληθώρα αυτοδιοικητικών από όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εκπρόσωπους φορέων και συλλόγων, καθώς και σύσσωμη την στρατιωτική ηγεσία και την ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας.

Στην δοξολογία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών. Ενώ αμέσως μετά ορκίστηκαν με θρησκευτικό και πολιτικό όρκο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και οι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών πήρε το λόγο και μεταξύ άλλων ευχήθηκε στον περιφερειάρχη και σε όλους του περιφερειακούς συμβούλους για τη νέα θητεία και μετέφερε, όπως είπε, και την ευχή όλων για αγαστή συνεργασία. «301.713 συμπολίτες μας στις 8 Οκτωβρίου σας επέλεξαν να υπηρετήσετε κι αυτούς που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν. Σας επέλεξαν να υπηρετήσετε ακόμα και αυτούς που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα, τις επόμενες γενεές. Κι αυτό σημαίνει αειφόρος ανάπτυξη και αειφόρος πρόοδος» είπε ο σεβασμιώτατος και υπογράμμισε απευθυνόμενος σε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων: «Όλοι ανεξαιρέτως είστε εκλεκτοί και αγαπητοί. Θα συνεργαστούμε και όταν συμφωνούμε και όταν διαφωνούμε».

Στο βήμα ακολούθησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ευχήθηκε σε όλους τους εκλεγμένους και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έρχονται: «Οι ευχές είναι να κατορθώσετε να ανταπεξέλθετε στις σημαντικές προκλήσεις που θα βρείτε μπροστά σας. Η καινούργια θητεία του Περιφερειακού Συμβουλίου συνδέεται με σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα και είμαι βέβαιος ότι όλες οι παρατάξεις και κυρίως ο περιφερειάρχης θα καταφέρει να θέσει τα προτάγματα με σωστό τρόπο».

«Και αυτό που λαχταρούσα να ξεστομίσω ξανά δυνατά από τούτο το βήμα… Στερεοελλαδίτισσες και Στερεοελλαδίτες!» είπε με νόημα και φανερά συγκινημένος ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, μόλις ανέβηκε στο βήμα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω καθεμία και καθέναν από εσάς για όσα ζήσαμε μαζί μέχρι σήμερα. Να σας ευχαριστήσω που στα θεμέλια του 2014, μας αναθέσατε το 2019 και οικοδομήσαμε μαζί τον πρώτο μας όροφο. Το σπιτικό που στεγάσαμε χαρές και λύπες. Κρίσεις και κατακτήσεις. Τον κορωνοϊό και τις φυσικές καταστροφές. Αλλά και τα μεγάλα έργα υποδομής, τις σημαντικές νέες επενδύσεις, το πυκνό και ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας» είπε ο περιφερειάρχης και συνέχισε: «Περισσότερη ευγνωμοσύνη, όμως, από ποτέ, σας οφείλουμε σήμερα. Σήμερα που βρισκόμαστε εδώ, όχι πλέον χάρη στην ελπίδα που επενδύσατε στο μήνυμά μας, αλλά χάρη στην εμπιστοσύνη που δείξατε στην αυτοδιοικητική μας πρόταση, έχοντας πλέον χειροπιαστή εικόνα του ήθους, του ύφους και της δουλειάς μας».

Στη συνέχεια ο Φάνης Σπανός αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί «το σπιτικό» στη νέα θητεία. «Το ήθος και το ύφος θα είναι και πάλι ο πρώτος βασικός μας πυλώνας. Η συνεργατικότητα θα είναι ο δεύτερος πυλώνας. Τρίτος μας πυλώνας, η σκληρή δουλειά και τέταρτος και ίσως σημαντικότερος πυλώνας μας η αγάπη. Λιτά και χωρίς να το αναλύσουμε εκφυλιστικά. Αγνή, ανόθευτη αγάπη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Την αγάπη που «πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει». Την αγάπη που «ουδέποτε εκπίπτει» κατά τον συγκλονιστικό Ύμνο στην Αγάπη του Απόστολου Παύλου».

Ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι «σε αυτό το σπιτικό δεν θα υπάρχουν εσωτερικοί τοίχοι. Μακριά από εμάς τα κλειστά δωμάτια για τους λίγους. Ό,τι δημιουργείται και ό,τι παράγεται, θα πρέπει να διαχέεται δίκαια στον καθένα. Όχι με ισοπεδωτική λογική, που να καταπνίγει το ταλέντο και την ελεύθερη δράση. Αλλά με δόγμα τις ίσες ευκαιρίες για όλους. Η αλυσίδα της κοινωνικής συνοχής είναι τόσο δυνατή, όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της. Και δουλειά μας είναι να την κρατήσουμε άθραυστη και συμπαγή, προστατεύοντας κάθε της κρίκο στηρίζοντας τον κάθε άνθρωπο, όπως, εξάλλου, κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Και συνέχισε: «Θα χτίσουμε, όμως, ισχυρούς εξωτερικούς τοίχους, για να αισθάνονται ασφαλείς όσοι ζούνε μέσα. Για να προστατευτούμε από την κλιματική κρίση, αλλά και για να φωλιάσουν εντός τους όλες εκείνες οι δομές, που προσφέρουν ποιότητα ζωής. Ας μην ξεχνάμε ότι τεράστια πρόκληση της εποχής μας είναι να θέλουν και να μπορούν να παραμείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους. Αλλά θα αφήσουμε μεγάλα, πλατιά ανοίγματα, πόρτες και παράθυρα, για να μπορούμε να προσλαμβάνουμε καθετί πολύτιμο που μας περιβάλλει».

Κλείνοντας την ομιλία του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη που θα αφήσει αυτή η περιφερειακή αρχή: «Αυτό είναι το σπιτικό που σας καλώ να χτίσουμε και να ζήσουμε μαζί! Υπερήφανο, πάνω στα εύφορα εδάφη της γλυκόμνηστης Ιστορίας μας! Όμορφο, μέσα στα συναρπαστικά τοπία του φυσικού μας πλούτου. Αξιοβίωτο για να απολαμβάνουμε τις στιγμές μας μέσα σε αυτό. Αλλά και στέρεο, όπως φροντίζει κάθε παραδοσιακή στερεοελλαδίτικη οικογένεια. Στέρεο, για να χτίσουν πάνω σε αυτό και τα παιδιά μας. Η επόμενη γενιά της Στερεάς. Αυτή που μας δάνεισε το παρόν και προσδοκά να της το επιστρέψουμε ως ένα καλύτερο μέλλον!»

Η τελετή έληξε με την υπογραφή του πρωτοκόλλου ορκωμοσίας από όλους τους νέους δημοτικούς και κοινοτικούς σύμβουλους και τους πρόεδρους των Συμβουλίων των Κοινοτήτων του Δήμου Χαλκιδέων.