MY KTEO

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Διχασμένοι οι προμηθευτές απέναντι στο πράσινο τιμολόγιο - Σε Vertigo οι καταναλωτές


Διαφορετική στάση τηρούν οι προμηθευτές απέναντι στο περίφημο πράσινο τιμολόγιο που θεσπίστηκε προκειμένου να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου όταν και αλλάζει το καθεστώς τιμολόγησης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι μετά τον προμηθευτή που ουσιαστικά παρότρυνε τους πελάτες του να επιλέξουν όχι το πράσινο, αλλά το κίτρινο τιμολόγιο κάνοντας μάλιστα σύγκριση των χρεώσεων των δύο τιμολογίων, άλλοι προμηθευτές τηρούν ουδέτερη στάση στις δικές τους ενημερωτικές επιστολές που απέστειλαν σε πελάτες τους. Ο λόγος για τη ΔΕΗ αλλά και για έναν ακόμη μεγάλο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι στις ενημερωτικές επιστολές που απέστειλαν στους πελάτες τους αποφεύγουν να πάρουν συγκεκριμένη θέση και να παροτρύνουν υπέρ κάποιου συγκεκριμένου τιμολογίου. 

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος

"Mε τη λήξη των έκτακτων μέτρων (31.12.2023), βάσει νομοθετικής ρύθμισης από την Πολιτεία, κάθε Προμηθευτής καθορίζει Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανά κατηγορία χρήσης, στο οποίο μεταπίπτουν υποχρεωτικά όλοι οι πελάτες από 01.01.2024. Το Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας  ηλεκτρικής ενέργειας για την κατηγορία των οικιακών πελατών της ?ΕΗ είναι το Γ1/Γ1Ν Οικιακό και συνεπώς εσείς θα μεταπέσετε σε αυτό. Στο τιμολόγιο αυτό από 01.01.2024 η Τελική Τιμή Προμήθειας κάθε μήνα ανακοινώνεται εκ των προτέρων, έως την 1η ημέρα του μήνα" αναφέρει στην επιστολή της η ΔΕΗ η οποία στη συνέχεια εξηγεί αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του προϊόντος Γ1/Γ1Ν και καταλήγει ότι εάν συμφωνεί ο πελάτης να μεταπέσει στο ειδικό τιμολόγιο δε χρειάζεται να κάνει κάποια ενέργεια. Εάν όμως δε συμφωνεί έχει δικαίωμα να προβάλλει αντίρρηση και να επιλέξει άλλο προϊόν μέχρι τις 31/1/2024.

Αντίστοιχα και ο άλλος μεγάλος προμηθευτής στη δική του επιστολή ενημερώνει τους πελάτες του για τις αλλαγές που έρχονται: "Με την παρούσα, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι βάσει του άρθρου 17 του νόμου 5066/2023 (ΦΕΚ Α’ 188/14.11.2023) και της με αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/120637/2107 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β’ 6600/21.11.2023), θεσπίστηκε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για καταναλώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 (η "Νομοθεσία Ειδικού Τιμολογίου"). Ειδικότερα προβλέφθηκε, για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, η υποχρεωτική μεταφορά των πελατών ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν υπαχθεί στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του άρθρου 138 ν. 4951/2022 (Α’ 129), σε ένα Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, για κάθε κατηγορία πελατών Χαμηλής Τάσης (εφεξής το "Ειδικό Τιμολόγιο").

Σε συμμόρφωση με τα ανωτέρω και κατ’ εφαρμογή του Γενικού Όρου 11.2 της μεταξύ μας σύμβασης, σας γνωστοποιούμε τα τιμολογιακά χαρακτηριστικά του Ειδικού Τιμολογίου, που θα διέπει τη μεταξύ μας σύμβαση προμήθειας, με έναρξη την 01.01.2024 έως και την 31.12.2024".

Ουσιαστικά δηλαδή τόσο η ΔΕΗ όσο και ο άλλος μεγάλος προμηθευτής τηρούν ουδέτερη στάση αποφεύγοντας να παροτρύνουν τους πελάτες τους υπέρ κάποιας από τις δύο επιλογές που έχουν δηλαδή υπέρ του πράσινου ή του κίτρινου τιμολογίου. 

Σε vertigo
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι καταναλωτές από την πλευρά τους καλούνται να επιλέξουν το χρώμα του τιμολογίου τους από την 1η Ιανουαρίου στα τυφλά με δεδομένο ότι η τιμή θα διαμορφώνονται μέσω μαθηματικής εξίσωσης με μεταβλητή τη δημοσιευμένη τιμή του ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας τον προηγούμενο μήνα. Με το σύστημα τόσο των πράσινων όσο και των κίτρινων τιμολογίων το μόνο σίγουρο είναι ότι το ρίσκο της αγοράς βαρύνει τον καταναλωτή, ο οποίος και θα κληθεί να πληρώσει φουσκωμένα τιμολόγια σε περίπτωση που η τιμή του χρηματιστηρίου ενέργειας ξεφύγει εκ νέου όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. 

Πάντως η ΡΑΑΕ έχει συγκαλέσει για σήμερα τηλεδιάσκεψη με τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού με αντικείμενο γενικά ζητήματα όπως η εφαρμογή του πράσινου τιμολογίου, οδηγίες κατεύθυνσης, ερωτήματα και συστάσεις.   

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι εταιρείες προμήθειας ανακοίνωσαν ήδη τη βασική τιμή που θα αποτελέσει τη βάση καθορισμού των πράσινων τιμολογίων από 1ης Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ η βασική τιμή διαμορφώνεται στα 16 σεντς/KWh, για τον Ήρωνα στα 11,5 σεντς/KWh, για την Protergia στα 14 σεντς/KWh με την έκπτωση, για την NRG στα 11,5 σεντς/KWh με την έκπτωση και για τη Volton στα 9,92 σεντς/KWh με την έκπτωση.




capital.gr