Το κλίμα στον πλανήτη επιδεινώνεται αφού, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, το 2023 ήταν θερμότερο κατά 1,48 βαθμούς Κελσίου.
Το 2023 «έσπασε» το ρεκόρ του θερμότερου έτους με τεράστια διαφορά, προειδοποιώντας για το πόσο θερμότερο και πιο επικίνδυνο είναι πλέον το κλίμα στον πλανήτη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian, ο πλανήτης ήταν κατά 1,48 βαθμούς Κελσίου θερμότερος το 2023 σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη μαζική καύση ορυκτών καυσίμων, που πυροδότησε την κλιματική κρίση. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός είναι πολύ κοντά στον στόχο του ενάμιση βαθμού Κελσίου για τη θερμοκρασία που έθεσαν οι χώρες στο Παρίσι το 2015, αν και η παγκόσμια θερμοκρασία θα πρέπει να είναι σταθερά πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου για να θεωρηθεί ότι ο στόχος έχει παραβιαστεί.
Οι επιστήμονες της υπηρεσίας «Κοπέρνικος» για την κλιματική αλλαγή της Ε.Ε. (CCCS) δήλωσαν ότι είναι πιθανό το όριο του ενάμιση βαθμού Κελσίου να ξεπεραστεί για πρώτη φορά μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
ADVERTISEMENT
Η μέση θερμοκρασία το 2023 ήταν κατά 0,17 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σύγκριση με το 2016, δηλαδή το προηγούμενο έτος-ρεκόρ, σηματοδοτώντας μια πολύ μεγάλη αύξηση από κλιματική άποψη. Η κύρια αιτία αυτής της αυξημένης παγκόσμιας θέρμανσης ήταν οι συνεχιζόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σημείωσαν ρεκόρ, υποβοηθούμενες από την επιστροφή του φυσικού κλιματικού φαινομένου του Ελ Νίνιο.
Οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε καύσωνες, πλημμύρες και πυρκαγιές, προκαλώντας ζημιές σε ζωές και βιοποριστικά μέσα σε όλο τον κόσμο. Η ανάλυση έδειξε ότι ορισμένα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, θα ήταν πρακτικά αδύνατα χωρίς την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση.
Τα δεδομένα της υπηρεσίας «Κοπέρνικος» για την κλιματική αλλαγή της Ε.Ε. έδειξαν, επίσης, ότι το 2023 ήταν το πρώτο έτος που καταγράφηκε και κάθε ημέρα ήταν τουλάχιστον κατά έναν βαθμό Κελσίου θερμότερη από το προβιομηχανικό ρεκόρ του 1850-1900. Σχεδόν οι μισές ημέρες ήταν κατά ενάμιση βαθμό Κελσίου θερμότερες και, για πρώτη φορά, δύο ημέρες ήταν θερμότερες κατά περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν τον Ιούνιο, με τη ζέστη του Σεπτεμβρίου να υπερβαίνει τόσο πολύ τους προηγούμενους μέσους όρους.
«Πρέπει να αποσυμφορήσουμε την οικονομία μας από τον άνθρακα»
Ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής του υπηρεσίας «Κοπέρνικος» για την κλιματική αλλαγή της Ε.Ε., δήλωσε: «Τα ακραία φαινόμενα που παρατηρήσαμε τους τελευταίους μήνες, αποτελούν μια δραματική μαρτυρία για το πόσο μακριά βρισκόμαστε σήμερα από το κλίμα στο οποίο αναπτύχθηκε ο πολιτισμός μας. Αυτό έχει βαθιές συνέπειες για τη συμφωνία του Παρισιού και για όλες τις ανθρώπινες προσπάθειες. Αν θέλουμε να διαχειριστούμε με επιτυχία τον κλιματικό κίνδυνο, πρέπει να αποσυμφορήσουμε επειγόντως την οικονομία μας από τον άνθρακα ενώ, παράλληλα, να χρησιμοποιήσουμε τα κλιματικά δεδομένα και τη γνώση για να προετοιμαστούμε για το μέλλον».
Πάντως, οι επιστήμονες δήλωσαν πρόσφατα ότι τα συστήματα υποστήριξης της ζωής της Γης έχουν υποστεί τέτοια ζημιά που ο πλανήτης βρίσκεται «πολύ έξω από τον ασφαλή χώρο λειτουργίας για την ανθρωπότητα».
iEidiseis.gr