Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Το 2024 έχει προσδιοριστεί σαν χρονιά (δημοσιονομικών) πλεονασμάτων. Αποτελεί δηλαδή τη νέα αφετηρία επανόδου στις μνημονιακές ρυθμίσεις για να αποπληρωθεί το κρατικό χρέος. Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια πολύ «σφιχτή» δημοσιονομικά χρονιά, σε αντίθεση με τα ελλείμματα και τις μικροπαροχές της πανδημικής περιόδου…
Μόνο που αυτή η δέσμευση έχει μεταφερθεί από την κυβέρνηση μονομερώς στις πλάτες των μισθωτών, των εργαζομένων και, κυρίως των φορολογουμένων. Οι οποίοι πληρώνουν δυσανάλογα υψηλότερους φόρους, λόγω μη τιμαριθμοποιήσεις της φορολογικής κλίμακας από τις αναπροσαρμογές σε μισθούς και συντάξεις (λόγω υψηλού πληθωρισμού), αλλά και έμμεσους φόρους (το υψηλό ποσοστό του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ 24% που επιβαρύνει από το 2015 και μετά τα είδη πρώτης ανάγκης).
Με αυτά τα δεδομένα και πλην απροόπτου (ακραίας ακρίβειας), το έκτακτο επίδομα των (περασμένων) Χριστουγέννων μοιάζει να είναι το τελευταίο που έλαβαν οι φτωχοί (συν 50% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) και οι χαμηλοσυνταξιούχοι (150 ευρώ για αποδοχές έως 700 ευρώ το μήνα). Με τους ανάπηρους συνταξιούχους να λαμβάνουν 200 ευρώ εφάπαξ ενίσχυση.
Έτσι, και παρά το προεκλογικό 2024, το Πάσχα δεν αναμένεται καμιά έκτακτη οικονομική ενίσχυση, καθώς επίσης ούτε στη διάρκεια του έτους.
Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που… κληρονόμησε ο νέος χρόνος, η προώθηση των οποίων αναμένεται να προκαλέσει οικονομική αιμορραγία:
1.Οι περισσότερες συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν να διαμορφώνονται στο 70% της δικαιούμενης σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου (θανόντος) στις περιπτώσεις απασχόλησης ή λήψης σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος. Αντιθέτως, οι συντάξεις του δημοσίου περικόπτονται στο 35% όπως σαφώς ορίζει ο νόμος 4387/16. Ο ΕΦΚΑ δε εφαρμόζει τους ίδιους κανόνας και εάν αυτό αποφασιστεί εις το εξής, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα αναδρομικά (αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεως) για τους συνταξιούχους λόγω θάνατοι από το 2019 και μετά. Οι οποίοι εμφανίζοντας... χρεωμένοι στον ΕΦΚΑ.
2.Ο ίδιος νόμος ορίζει ότι οι συνταξιούχοι δεν δικαιούνται δύο εθνικές συντάξεις, κάτι που συμβαίνει στις περιπτώσεις όλων συνταξιούχων εξ ιδίου δικαιώματος που είναι και συνταξιούχοι λόγω θανάτου. Εάν όμως εφαρμοστεί ως έχει ο νόμος, η σύνταξη χηρείας θα ξεπέσει σε ποσά ακόμη και 35 ή 40 ευρώ!
3.Πολλοί συνταξιούχοι με τις πληρωμές Ιανουαρίου 2024 (λίγο πριν τα Χριστούγεννα) είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται, παρά την αναπροσαρμογής κατά 3% των αποδοχών τους. Και αυτό γιατί πέραν της διατήρησης της ίδια φορολογικής κλίμακας, οι κυρίες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και οι επικουρικές άνω των 300 υπόκεινται και σε Εισφορά Αλληλεγγύης. Μάλιστα, όταν εφαρμόζεται (3% άνω των 1.400 ευρώ, 6% άνω των 1.700 κ.ο.κ), το ποσοστό της κράτησης επεμβαίνει σε ολόκληρο το ποσό της σύνταξης και όχι μόνο στο υπερβάλλον. Με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να μειώνεται το τελικό ποσό της σύνταξης λόγω ανόδου των αποδοχών της σύνταξης σε ανωτέρω φορολογικό κλιμάκιο….
4.Από σήμερα (πρώτη εργάσιμη ήμερα του νέου έτους) αρχίζουν και τρέχουν εκ νέου οι 3ετίες στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο η ρύθμιση αυτή ουδόλως αφορά όσους έχουν μπει στην αγορά εργασίας τα τελευταία 10-12 χρόνια. Μέσα στο 2024 θα αθροίσουν νέα 3ετία και θα λάβουν προσαύξηση 10% στις αποδοχές τους μόνο όσοι εργάζονται συνεχώς από το 2010 και μετά, άρα φέτος θα συμπληρώσουν την πρώτη 3ετία που είχε «παγώσει» τον Φεβρουάριο του 2012.
5.Στα τέλη του μήνα θα καταβληθούν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9% από τους ελεύθερους επαγγελματίες (εμπόρους, επιτηδευματίες, γιατρούς, δικηγόρους μηχανικούς κ.α.), καθώς επίσης και από τους αγρότες.
6.Μένει η έκδοση της εγκυκλίου για την απόδοση των επικουρικών συντάξεων με 15ετή ασφάλιση, ταυτόχρονα με την απόδοση της κύριας σύνταξης και όχι με την συμπλήρωση του καταστατικά προβλεπόμενου ορίου ηλικίας (π.χ. στο 67ο έτος).
7.Σε 8ετη εκκρεμότητα (από το 2016) παραμένει ο συνυπολογισμός των ετών της παράλληλης σύνταξης για την βελτίωση των αποδοχών.
8.Μέσα στο μήνα θα αυξηθεί κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυώμενο Εισόδημα (216 ευρώ για τα μονήρη άτομα, 324 για το ζευγάρι και τις μονογονεϊκές οικογένειες, 378 για ζευγάρι με ένα παιδί κ.ο.κ.)
9.Σε εκκρεμότητα μένει η εφαρμογών της απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας για την απόδοση των Δώρων και των διαφορών επί της επικουρικής σύνταξης για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016. Η κυβέρνηση παραπέμπει στις δικαστικές αποφάσεις, ενώ έχει αποκλείει τους συνταξιούχους από νέες προσφυγές…
10.Την Πρωτομαγιά αναμένεται να ισχύσει ο νέος βασικός-εισαγωγικός μισθός για τον ιδιωτικό τομέα. Η αναπροσαρμογή αναμένεται περί το 5% έτσι ώστε ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 819 ευρώ μεικτά.
11. Η εν λόγω αύξηση του βασικού μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και μια σειρά άλλα επιδόματα (απόλυτης αναπηρίας κ.α.)
12. Μένει να υποχρεωθεί το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ να δεχτεί τον συνυπολογισμό στις παλαιές συντάξεις (εκδοθείσες μέχρι 12/5/2016) του ασφαλιστέου χρόνου που τότε δεν είχε δηλωθεί, καθώς οι ασφαλισμένοι είχαν εξαντλήσει στο 32ο ή 35ο έτος την ανώτατη σύνταξη, καθώς και των ετών της παράλληλης ασφάλισης, τα οποία επίσης δεν επηρέαζαν τις αποδοχές μέχρι το 2016.
iEidiseis.gr