MY KTEO

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Εργασιακή ζούγκλα: Παρανομούν οι μισές επιχειρήσεις - Αποκλεισμένοι 500.000 μακροχρόνια άνεργοι


Το 50% των εγγεγραμμένων άνεργων που βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερους από 12 μήνες, δεν λαμβάνουν καμία ενίσχυση.
    
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Για την μισή κοινωνία λειτουργούν οι νόμοι και μόνο για 1 στους 2 υπάρχει μια κάποια προστασία έναντι της εκμετάλλευσης ή της ανέχειας.

Η εξέλιξη αυτή επιδεινώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια με την κατάργηση κάθε οικονομικής στήριξης στους μακροχρόνια ανέργους (μετά το 12μηνο). Πόσο μάλιστα όταν τότε ξεκινά η αποξένωση από την παραγωγή και οι απασχολούμενοι αποκόπτονται εντελώς από τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Αλλά και σε επίπεδο παραγωγής, οι παρανομούσες επιχειρήσεις έφτασαν τις μισές, από 1 στις 4 πριν μερικά χρόνια…

Αν και με δυο νομοθετικές παρεμβάσεις η κυβέρνηση της ΝΔ , (σ.σ. με πρωτοβουλίες των Χατζηδάκη και Γεωργιάδη), έλυσε πλήρως τα χέρια των επιχειρήσεων ως προς τις ώρες ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, την απασχόληση κατά την 6η ημέρα και τις Κυριακές και αργίες, ακόμη και την αυθαίρετη μετατροπή μιας σύμβασης πλήρους απασχόλησης σε παρτ τάιμ, όλα τα στοιχεία περιγράφουν μια εργασιακή ζούγκλα. Παραβιάζοντα ακόμη και τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που έχουν διασωθεί!

Συγκεκριμένα:
Το 50% των εγγεγραμμένων -τις λίστες της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ-, άνεργων που βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερους από 12 μήνες, δεν λαμβάνουν καμία ενίσχυση. Πρόκειται για περισσότερες από 500.000 ψυχές, σύμφωνα με τα επίσημη στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, και γι’ αυτή τη κατηγορία των πολιτών η κυβέρνηση (νόμος 5053/23) κατήργησε το βοήθημα των 249 ευρώ το μήνα (το ελάμβαναν για ένα χρόνο).

Κόπηκε από την κυβέρνηση προκείμενου να γίνουν… οικονομίες. Από τους μακροχρόνια ανέργους…

Όχι ότι οι υπόλοιποι άνεργοι λαμβάνουν κάποια σημαντική οικονομική στήριξη που θα τους βοηθήσει μέσα στις σημερινές συνθήκες ακραίας ακρίβειας. Ειδικά αν δεν διαθέτουν ιδιόκτητο διαμέρισμα. Την στιγμή που μόλις το 25% των ανέργων λαμβάνει το γλίσχρο επίδομα των 479 ευρώ μήνα (στο 60% του βασικού μισθού ανεξαρτήτως ύψους απολεσθέντος εισοδήματος).

Αλλά αυτοί οι 500.000 μακροχρόνια άνεργοι ξεγράφτηκαν εντελώς.

Πρόκειται για το επίδομα των 13 ημερομισθίων το μήνα (249 ευρώ) που χορηγούσε ο ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) από το 1983 στους μακροχρόνια ανέργους. Και η κυβέρνηση της ΝΔ το έκοψε.

Μαζί με το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, η κυβέρνηση έκοψε και άλλα δύο επιδόματα:
1.Την επιδότηση όσων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας (σ.σ. μέτρο στο οποίο καταφεύγουν οι μισθωτοί όταν δεν τους πληρώνει η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται, αλλά δεν τους απολύει κιόλας ώστε να λάβουν το τακτικό επίδομα ανεργίας…) και
2.Το ειδικό βοήθημα που καταβαλλόταν μετά την τρίμηνη παράταση στο μητρώο ανέργων (287 ευρώ το τρίμηνο).

Παρανομεί 1 στις 2 επιχειρήσεις
Αλλά και ως προς την εργασία, οι παρανομίες και οι αυθαιρεσίες σημειώνουν καθημερινά ρεκόρ.

«Στο 50,34% ανήλθε η παραβατικότητα των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν στοχευμένα από την Επιθεώρηση Εργασίας, στη δεύτερη φάση ειδικής δράσης, με την αξιοποίηση δεδομένων του συστήματος «risk analysis» του Πληροφοριακού Συστρέμματος ΕΡΓΑΝΗ», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ).

Πιο αναλυτικά, ελέγχθηκαν 580 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 292 βρέθηκαν παραβατικές.
Βεβαιώθηκαν 324 πράξεις επιβολής προστίμων, συνολικού ποσού 1.192.700 ευρώ. Η εν λόγω ειδική δράση ελέγχων αφορούσε 5.152 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 767 βρέθηκαν θιγόμενοι:
α/29 ως αδήλωτοι,
β/576 για παραβίαση χρονικών ορίων εργασίας και
γ/162 για λοιπές παραβάσεις.

Η ΑΑΕΕ αναφέρει ότι πρόκειται για «στοχευμένους ελέγχους». Αλλά ποτέ οι έλεγχοι δεν γίνονται στα «τυφλά». Προηγούνταν κάποιες καταγγελίες, οι ελεγκτές είχαν τις ενδείξεις και τις πληροφορίες τους.
Με βάση πάντως τα στοιχεία της Υπηρεσίας (ΑΑΕΕ), μέχρι τώρα η παραβατικότητα έφτανε στο 25%. Εσχάτως διπλασιάστηκε!

Όπως διπλασιάστηκε και η ανασφάλιστη ή υποδηλωμένη εργασία (π.χ. ασφάλιση για 4 ώρες την ημέρα και εργασία για 8 ή 10 ώρες). Μέχρι τούδε κυμαινόταν στο 5%-7% και «αισίως» οι έλεγχοι της ΑΑΕΕ έδειξαν 11,18%.



iEidiseis.gr