Σχεδόν όλοι θέλουμε να κινηθούμε με λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που ορίζει ο ΚΟΚ κάθε φορά. Ποιες είναι οι κυρώσεις εάν μας βεβαιωθεί παράβαση από στελέχη της Τροχαίας;
Όσοι χρησιμοποιούν επιβατικό ή επαγγελματικό όχημα ή δίκυκλο σίγουρα θα έχουν ξεπεράσει κάποια φορά το θεσμοθετημένο όριο ταχύτητας στον δρόμο που κινούνται, είτε εν γνώσει τους είτε άθελά τους.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) το ανώτατο όριο ταχύτητας ορίζεται αναλόγως της περιοχής και του τύπου που εντάσσεται ο δρόμος στον οποίο οδηγούμε κάθε φορά.
Οι σχετικές ρυθμιστικές πινακίδες κυκλοφορίας το ορίζουν σε κάθε περίπτωση. Στο Άρθρο 20 του ΚΟΚ. Αναγράφονται τα εξής:
- «Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων οχημάτων, μέσα στις κατοικημένες περιοχές, ορίζεται σε 50 χιλιόμετρα την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση».
- «Εκτός κατοικημένων περιοχών τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας, για τις διάφορες κατηγορίες αυτοκινήτων οχημάτων και των συνδυασμών αυτών, ορίζονται στον παρακάτω πίνακα»:
Πίνακας ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων ταχύτητας
Στο ίδιο Άρθρο του ΚΟΚ και στην Παράγραφο 11 αναγράφεται ότι:
«Ο έλεγχος της ταχύτητας των οδικών οχημάτων μπορεί να γίνεται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και με ειδικές συσκευές.
»Με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών και επικοινωνιών καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές των ειδικών αυτών συσκευών ως και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής».
Στην Παράγραφο 12 του ίδιου Άρθρου αναγράφονται αναλυτικά:
«Σε αυτόν που υπερβαίνει το ανώτατο όριο ταχύτητας έως 20 χλμ./ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ.
»Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 20 χλμ./ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατό (100,00) ευρώ.
»Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 30 χλμ./ώρα, καθώς και για κίνηση οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ./ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ./ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από 120 χλμ./ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων πενήντα (350,00) ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, από αυτόν που βεβαιώνει την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα».
Τέλος, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν προβλέπει κυρώσεις μόνο για όσους οδηγούς υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ταχύτητας αλλά και για όσους κινούνται με ταχύτητα μικρότερη του επιτρεπόμενου κάθε φορά, καθώς η βραδυπορία τους δημιουργεί πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, γι’ αυτή την περίπτωση, ΚΟΚ αναγράφει στην Παράγραφο 12 του Άρθρου 20:
«Σε αυτόν που οδηγεί με ταχύτητα κατώτερη του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας, καθώς και σε αυτόν που παραβαίνει τη διάταξη της παραγράφου 9 του άρθρου αυτού, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ».
Διευκρίνιση: Η προαναφερθείσα Παράγραφος 9 προβλέπει τα εξής:
«Στα φορτηγά αυτοκίνητα και στα ρυμουλκούμενα από αυτά ως και στα λεωφορεία αυτοκίνητα πρέπει να αναγράφεται στο πίσω μέρος του αμαξώματός τους, με στοιχεία ύψους 0,15 μ. μαύρου χρώματος σε άσπρη κυκλική επιφάνεια, ο αριθμός των χιλιομέτρων την ώρα του επιτρεπόμενου ανώτατου ορίου ταχύτητάς τους».
newsauto.gr