MY KTEO

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ για τα ομόφυλα ζευγάρια: Κ.Ο. συγκαλεί σήμερα ο Ανδρουλάκης, τι θα κάνουν οι βουλευτές

 


Σήμερα στις 11 συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπου θα ξεκαθαρίσει εν πολλοίς η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Οι επιλογές που έχουν οι βουλευτές είναι τέσσερις: Να ψηφίσουν υπέρ, να ψηφίσουν κατά, να δηλώσουν παρών ή να απέχουν. Αυτοί που δεν θέλουν να επιλέξουν «ναι» και θα προτιμούσαν να εκφράσουν τις ενστάσεις/διαφωνίες τους με κάποιον από τους άλλους τρεις τρόπους είναι μέχρι στιγμής όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, από 10 έως ακόμη και 14 –το 1/3 της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, – γεγονός καταφανώς προβληματικό. Έτσι στην συνεδρίαση της ΚΟ αναμένεται να γίνει το σχετικό «μασάζ», προκειμένου να μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των διαφωνούντων στο ελάχιστο δυνατό, περί τους 4-5. Άλλωστε έχουν γίνει ήδη προπαρασκευαστικές κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους «επίφοβους» βουλευτές και δεν αποκλείονται μεταστροφές της τελευταίας στιγμής.

 Τα επιχειρήματα και το μασάζ στους προβληματισμένους

Κύριο σημείο επιχειρηματολογίας, εκτός του «προοδευτικού» υπόβαθρου της παράταξης, είναι τρεις λόγοι:

 Ο προφανής, δηλαδή η εικόνα ενός κόμματος που το 1/3 των βουλευτών του δεν ψηφίζει νομοσχέδιο που προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο εξίσου προφανής πολιτικός, ότι δεν πρέπει να μετατίθεται στο ΠΑΣΟΚ το βάρος της αναταραχής, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία έχει σημαντικές αναταράξεις για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Τέλος, ο κίνδυνος να απολέσει το ΠΑΣΟΚ ζωτικό χώρο στο περίφημο πολιτικό Κέντρο

Στο ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούν ότι «κατά» δεν θα ψηφίσει κανείς (ή έστω 1-2) και πως στο τέλος, μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις, θα πειστούν και ο συνολικός αριθμός όσων εκφράσουν την διαφωνία τους (μέσω αποχής ή δηλώνοντας «παρών») θα κινηθεί πολύ χαμηλά, στους 4 με 5. Οι περισσότεροι από τους προβληματισμένους αναμένουν τις σχετικές εξηγήσεις από νομικούς και ειδικούς προκειμένου να πεισθούν, αλλά και να έχουν «όπλα στη φαρέτρα τους» στις πιέσεις που ασκούνται στις περιφέρειές τους από εκλογείς τους που διαφωνούν.

 Πηγές της Χ. Τρικούπη αναφέρουν ότι «στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα συζητηθούν, ως είθισται σε μια πολιτική οικογένεια, οι όποιες ανησυχίες, αγωνίες, επιφυλάξεις, και θα βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε το ΠΑΣΟΚ συντεταγμένα να κάνει αυτό που οφείλει στη μεταρρυθμιστική του ιστορία», υπενθυμίζοντας τις αλλαγές του 1982-83 (επί Α. Παπανδρέου) στο οικογενειακό δίκαιο, την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, (αρχές 2000 επί Κ. Σημίτη).

 Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει, ότι επί της αρχής είναι θετικός, ωστόσο επιφυλάχθηκε να δημοσιοποιήσει την στάση του κόμματος όταν δει το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο βγήκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

 «Είμαστε υπέρ της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Εμείς δεν είμαστε δικαιωματιστές αλά καρτ. Είμαστε αυτοί που ψηφίσαμε, όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ από τη ΝΔ ψήφισαν οι 19 από τους 75 βουλευτές» είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

 

Ποιοι διαφωνούν, ποιοι προβληματίζονται και ποιοι είναι υπέρ

Χωρίς κανείς να μπορεί να προδιαγράψει την τελική τους στάση, ως τώρα, αρνητικοί είναι οι βουλευτές:

 

Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβος), ο οποίος έχει κάνει την γνωστή δήλωση που ξεσήκωσε αντιδράσεις πως «δεν μπορούμε να δίνουμε τα παιδιά στα ομόφυλα ζευγάρια, θα τα οδηγήσουμε στην ομοφυλοφιλία». Ωστόσο στη Χ. Τρικούπη δεν λείπουν ότι αισιοδοξούν ότι τελικώς θα πειστεί να μην καταψηφίσει.

Ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Μιχαηλίδης, που δήλωσε (ρ/σ «Αλήθεια» της Χίου): «Θεωρώ ότι αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι μια απόλυτη υποκρισία (…). Θα τα πούμε στη Βουλή επί της αρχής και εγώ είμαι στο όχι». Μια δήλωση που αισιοδοξούν ότι μπορεί να ανατραπεί τελικώς.

Ο μουσουλμάνος βουλευτής Ξάνθης, Μπουρχάν Μπαράν, έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι εναντίον. «Αν ήταν μόνο ο γάμος δεν θα είχε πρόβλημα, αλλά το νομοσχέδιο συμπαρασύρει και την τεκνοθεσία» λέει σε συνομιλητές του και προσθέτει ότι και ως ψυχίατρος αλλά και λόγω της άποψης που επικρατεί στην μειονότητα την οποία εκπροσωπεί, θα καταψηφίσει.

Την ίδια στάση θα κρατήσει και ο μειονοτικός βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, του νομού Ροδόπης.

Αρνητικός εμφανίζεται και ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Νικολαΐδης.

 

Στην Κρήτη, ο Μανώλης Χνάρης, του νομού Ρεθύμνης, παραμένει αρνητικός, ενώ σκεπτικοί και παραμένουν οι Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκος Παρασύρης, του νομού Ηρακλείου που επιδιώκουν περαιτέρω εξηγήσεις από ειδικούς επί των προβληματισμών που διατυπώνουν. Αντιθέτως, θετική είναι η Κατερίνα Σπυριδάκη, από το νομό Λασιθίου