MY KTEO

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Μισθός στον ιδιωτικό τομέα: Πώς υπολογίζεται - Τέσσερα επιδόματα δεν αναιρούν τις τριετίες (Πίνακες)


Προϋπηρεσία 12 ετών διαγράφουν οριστικά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ως προς τα επιδόματα και τις τριετίες. Πρόκειται για το διάσημα από 14/2/2012 μέχρι και τα τέλη του 2023 καθώς το συγκεκριμένο διάστημα είχαν «παγώσει» οι ωριμάνσεις στους μισθούς προκειμένου να καταστεί πιο φτηνή η εργατική αμοιβή και έτσι να γίνουν πιο… ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα.

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Ένας εργαζόμενος έτσι, είτε εντάχθηκε στην αγορά εργασίας το 2012 είτε φέτος, θα έχει τον ίδιο μισθό.

Ακόμη χειρότερα, ένας μισθωτός που ανέλαβε εργασία το 2010, αλλά μετά δύο χρόνια διάκοψε την εργασία, εάν επανέλθει φέτος θα λάβει προσαύξηση 10% στον βασικό μισθό.

Αντιθέτως, ένας υπάλληλος που βρίσκεται συνεχώς στην αγορά εργασίας από το 2012 δεν θα λάβει το ίδιο χρονοεπίδομα.

Από 1/1/2024 επανασυνδέθηκε οι 3ετίες με την 14η Φεβρουαρίου του 2012, χρόνος εργασίας που υπολογίζεται πλέον στα χρονοεπιδόματα.

Πρόκειται για τις γνωστές τρεις 3ετίες που η κάθε μια προσφέρει βελτίωση του βασικού μισθού κατά 10% (και 30% στο σύνολο στα 9 έτη). Αντιστοίχως οι εργατοτεχνίτες έχουν έξι 3ετίες, αλλά με προσαύξηση κατά 5% η καθεμία (συν 30% στα 18 χρόνια).

Ουσιαστικά και με όρους Εργατικού Δικαίου, η 1η Ιανουαρίου 2024 λογίζεται σαν… 14η Φεβρουαρίου 2012.

Ωστόσο, όποιος μισθωτός λάμβανε υψηλότερο, του βασικού, μισθό πέραν των υποχρεωτικών επιδόματων, λογίζεται ότι σε αυτή την αμοιβή (από συνήθεια, παράδοση κ.λπ.) έχουν ενσωματωθεί και οι 3ετίες.

Όταν όμως ένας μισθωτός έχει ανήλικο τέκνο δικαιούνται προσαύξησης 5% (για κάθε παιδί), συν το επίδομα πτυχίου και, εάν δικαιολογείται από τη φύση της απασχόλησης, λαμβάνει και Επίδομα Ανθυγιεινής εργασίας. (Συνήθως όμως με πτυχίο και Βαρέα η αμοιβή δεν είναι στο βασικό μισθό…).

Επίσης, με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΕΕ) μεταξύ της ΓΣΣΕ και των εργοδοτικών φορέων κρίθηκε ότι στα ανελαστικά-βασικά επιδόματα είναι και το επίδομα γάμου.

Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά επιδόματα που δεν συνυπολογίζονται στην τελική αμοιβή με βάση την οποία –αν είναι υψηλότερη του βασικού μισθού- μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί την προσαύξηση 10% για την συμπλήρωση μιας (ακόμη) 3ετίας.

Κατά συνέπεια για ένα παντρεμένο μισθωτό με δύο παιδιά ο βασικός μισθός είναι 936 ευρώ μεικτά και εάν συμπληρώσει 3ετία, θα λάβει συν 10% (78 ευρώ).

Κοντολογίς, προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τη 14η.2.2012 και μετά από την 01/01/2024.

Άρα, η προϋπηρεσία δεν είναι υποχρεωτικό να έχει διανυθεί σε ένα εργοδότη και ο κάθε μισθωτός, με βάση τις οδηγίες της ΓΣΕΕ, μπορεί να την ζητήσει:

α) μέσω του my ERGANI και του my ΕΦΚΑ με τη χρήση των κωδικών πρόσβασής τους στο TAXIS
β) στοιχεία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας
γ) πιστοποιητικό εργασίας από τον εργοδότη για το είδος και τη διάρκεια της εργασίας τους κατά τη λήξη της σύμβασής τους. Μόνο εάν το ζητήσουν ειδικά οι εργαζόμενοι-ες βεβαιώνεται η ποιότητα της εργασίας τους και η διαγωγή τους. Η παραίτηση των εργαζομένων από το δικαίωμά τους αυτό είναι άκυρη.

Η εξέλιξη των βασικών μισθών



iEidiseis.gr