MY KTEO

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Επιμένουν γρίπη Α, διεισδυτικός στρεπτόκοκκος και κορωνοϊός -Τα συμπτώματα και οι νοσηλείες


Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος, γρίπη Α και κορωνοϊός παραμένουν ψηλά στη λίστα με των εξάρσεων της εποχής και οι ειδικοί συνεχίζουν να χτυπούν καμπανάκια στους πολίτες ώστε να είναι προσεκτικοί.

Ενδεικτικό είναι πως ανησυχία προκαλεί η αυξητική πορεία των κρουσμάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, στην Ευρώπη, αλλά και στην χώρα μας, όπου 10 παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τον Ιανουάριο του 2023, έχουν καταγραφεί 89 περιστατικά. Πιο συγκεκριμένα 49 παιδιά κάτω των 10 ετών νόσησαν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο και 40 ενήλικοι. 10 παιδιά, ηλικίας δώδεκα μηνών έως 8 ετών κατέληξαν από την ασθένεια, ενώ είχαμε και 12 θανάτους ενηλίκων, που στην πλειονότητά τους έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Μιλώντας χθες Κυριακή στην ΕΡΤ η Σταυρούλα Κωσταρίδου, Παιδίατρος, διευθ. Νοσ. Παίδων Πεντέλης και ο Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος πνευμονολογικής εταιρείας και καθηγητής ΕΚΠΑ τόνισαν πως υπάρχει προβληματισμός για τη διασπορά του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου κάτθ που δεν είχε παρουσιαστεί τόσο έντονα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ έξαρση παρουσιάζει η γρίπη Α και αυτό φαίνεται στις νοσηλείες.

Κωσταρίδου για στρεπτόκοκκο: Προκαλεί πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους
«Έχουμε την λεγόμενη διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη που δεν την βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια και όντως έχει έκβαση και θανατηφόρα» δήλωσε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις Έξι» η κυρία Κωσταρίδου. Σύμφωνα με την ειδικό οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους και όπως τόνισε «είναι μικροβιακό αίτιο, δεν είναι ιογενής λοίμωξη, γι αυτό έχει οξεία έναρξη των συμπτωμάτων. Δεν προηγείται καταρροή και βήχας που έχουν οι ιογενείς λοιμώξεις, αρχίζει απότομη εισβολή με υψηλό πυρετό με έντονη δυσκαταποσία, τα παιδιά δεν μπορούν να καταπιούν ούτε το σάλιο τους». Η κα Κωσταρίδου κάλεσε τους γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο όταν τα παιδιά τους εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και εφόσον τους υποδείξει να κάνουν ένα strep test.

Λουκίδης: Στην κοινότητα επικρατεί η γρίπη τύπου Α
Από την πλευρά του ο κ. Λουκίδης μιλώντας για τον κορωνοϊό, που επίσης προσβάλει μικρούς και μεγάλους, δήλωσε ότι «είχε μία έξαρση από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου». Και όπως τόνισε «πλέον στην κοινότητα επικρατεί η γρίπη τύπου Α και αυτό αποτυπώνεται και στις νοσηλείες».

Παγώνη για στρεπτόκοκκο: Δεν χρειάζεται πανικός αλλά άμεση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και θεραπεία
Τον πανικό που έχει προκληθεί στους γονείς για τον στρεπτόκοκκο προσπάθησε να καθησυχάσει η Ματίνα Παγώνη μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ.

«Η γρίπη συνεχίζει, μέχρι τέλος Φλεβάρη θα την έχουμε. Είναι δύσκολα τα περιστατικά της γρίπης, το έχουμε τονίσει φέτος. Η κλινική εικόνα είναι πάρα πολύ επιβαρυμενη», είπε αρχικά η κα Παγώνη για να μιλήσει στη συνέχεια για το ζήτημα του στρεπτόκοκκου.

«Είναι παρα πολλά τα κρούσματα με στρεπτόκοκκο» είπε σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αριθμός αυτός «δεν συγκρίνεται με τα κρούσματα στην Ευρώπη, που ειναι πολύ περισσότερα».

Παγώνη για στρεπτόκοκκο: Αλήθεια είναι υπάρχει ένας πανικός, αλλά δεν χρειάζεται
«Αλήθεια είναι υπάρχει ένας πανικός, αλλά δεν χρειάζεται. Θέλει άμεση επικοινωνία, αν αφορά μικρό παιδί, με τον παιδίατρο, στη συνέχεια δίνονται οδηγίες και ξεκινά η θεραπεία ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές».

«Για τον στρεπτόκοκκο οι επιπλοκές είναι το θέμα γιατί εκεί οφείλονται οι θάνατοι που είχαμε. Είναι λογικό να υπάρχει πανικός για τον στρεπτόκοκκο λόγω των θανάτων, αλλά το κομβικό σημείο είναι να εντοπίσουμε αμέσως τα συμπτώματα», είπε η κα Παγώνη.

«Εντοπισμός των συμπτωμάτων και άμεση αντιμετώπιση»
Αναφερόμενη στα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου είπε ότι αυτά είναι βασικά και είναι εύκολο κάποιος να τα καταλάβει για να κινητοποιηθεί. «Είναι πυρετός, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα δηλαδή πονόλαιμος. Ακόμα και το πιο μικρό παιδί το περιγράφει, ότι δηλαδή δεν μπορεί να καταπιεί», είπε.

«Αμέσως μόλις κάνεις την επικοινωνία με τον γιατρό, κάνεις στην συνέχεια το τεστ και ξεκινάς τη θεραπεία αμέσως», επεσήμανε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ. «Αν αργήσεις τη θεραπεία, εκεί υπάρχουν τα προβλήματα και τα ερωτηματικά, αν θα κάνει επιπλοκή» τόνισε στη συνέχεια.

«Προς το παρόν έχουμε πολλές ιώσεις, ο covid δεν έχει ακόμα φύγει, είναι εδώ όπως είναι και οι άλλες ασθένειες. Πρέπει να συνηθίσουμε τη λέξη αυτή και να την αποδεχτούμε. O covid ήταν εδώ και το καλοκαίρι» είπε κλείνοντας η κα Παγώνη.



iefimerida.gr