MY KTEO

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν πέρασαν στις καταθέσεις


Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις για το 2024 προβλέπει η Jefferies, ευνοώντας τη μετακίνηση αποταμιεύσεων από τους απλούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου σε κλειστούς προθεσμιακούς. Μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν μετακυλίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων σε ποσοστό 15% κατά μέσον όρο, έναντι 20% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης και με βάση τις εκτιμήσεις το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί κατά 50% εντός του 2024. Το γεγονός ωστόσο ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις (μεταξύ 60%-70%) και άρα διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα, περιορίζει τις πιέσεις για την προσέλκυση καταθέσεων, μετριάζοντας έτσι και τις πιέσεις για σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία Νοεμβρίου, το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις για επιχειρήσεις έχει αυξηθεί στο 3,14%, ενώ αισθητά χαμηλότερο είναι το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων ιδιωτών, που διαμορφώνεται στο 1,79%. Με δεδομένο ωστόσο ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις των επιχειρήσεων δεν ξεπερνούν τα 10,1 δισ. ευρώ σε σύνολο 44,9 δισ. ευρώ που είναι οι καταθέσεις του τομέα, η επιβάρυνση για τις τράπεζες παραμένει χαμηλή και ερμηνεύει και τη μείωση των spreads στα επιχειρηματικά δάνεια που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Σε ότι αφορά τα νοικοκυριά, οι προθεσμιακές καταθέσεις ανέρχονται σε 36,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 143,6 δισ. ευρώ που είναι οι καταθέσεις τους στις τράπεζες και αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των συνολικών καταθέσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η συμμετοχή των προθεσμιακών στο συνολικό μείγμα των καταθέσεων θα αυξηθεί στο 40% το 2024 από περίπου 27% στα τέλη Νοεμβρίου και η προοπτική μεγαλύτερης μετακύλησης των υψηλών επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις εκτιμάται ότι θα είναι ελεγχόμενη. Οπως παρατηρεί η Jefferies, οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται επίσης από τα μικρά υπόλοιπα που υπάρχουν στους καταθετικούς λογαριασμούς (υπολογίζονται ότι διαμορφώνονται στις 4.000 ευρώ κατά μέσον όρο). Αυτές οι καταθέσεις χρησιμοποιούνται για καθαρά συναλλακτικούς σκοπούς και υπάρχει μικρό κίνητρο για τους πελάτες να τις μεταφέρουν σε προθεσμιακές, κάτι που βοηθάει στη χαμηλή μετακύληση των αυξήσεων στα επιτόκια, καταλήγει.

Οι μετριοπαθείς πάντως αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων ευνοούν τη συγκράτηση των περιθωρίων στα επιτόκια δανείων, που σύμφωνα με τα στοιχεία 9μήνου έχουν μειωθεί, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια (spreads) μεταξύ δανείων και καταθέσεων παραμένουν υψηλά. Οπως σημειώνει η Jefferies, με βάση τα επιχειρηματικά τους σχέδια οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν σε ετήσια αύξηση των δανείων της τάξης του 6%-8% για την περίοδο 2023-2025, προερχόμενη κυρίως από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η διαδικασία απομείωσης των προβληματικών δανείων, με την ποιότητα του ενεργητικού να βελτιώνεται και τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρούν σε ένα μέσο επίπεδο 5% στα τέλη του γ΄ τριμήνου. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως σημειώνει η Jefferies, θα επιστρέψουν στον δρόμο της διανομής μερίσματος (από τα κέρδη της χρήσης του 2023) σε ποσοστό 15%-20% και με τάση περαιτέρω ανόδου σταδιακά τα επόμενα χρόνια, ενώ τα πλεονάζοντα κεφάλαια προσφέρουν πιθανές ευκαιρίες επαναγοράς ιδίων μετοχών σε προαιρετική βάση. Υπό αυτό το πρίσμα, η Jefferies αναβαθμίζει σε σύσταση για αγορά την Alpha, τη Eurobank και την Πειραιώς και διατηρεί την ίδια σύσταση για την Εθνική Τράπεζα.




kathimerini.gr