MY KTEO

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Οι μεγάλες «business της ξαπλώστρας» με νέους κανόνες παιχνιδιού

 


Ανεβάζει η κυβέρνηση τον βαθμό δυσκολίας στις... business της ξαπλώστρας, με τρόπο που αναμένεται να οδηγήσει στην αξιοποίηση παραλιών από μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα επιχειρηματικά σχήματα, αλλά και να τεθούν εκτός παιχνιδιού οι επιτήδειοι επιχειρηματίες με τις... ύποπτα καλές σχέσεις με παράγοντες των δήμων, οι οποίοι έκλειναν για εκμετάλλευση ακόμη και πολυσύχναστες παραλίες με προφορικές συμφωνίες. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παραδέχθηκε, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση παραλιών, ότι μέχρι τώρα υπήρχαν εκτεταμένα φαινόμενα ύποπτων παραχωρήσεων σε όλη τη χώρα, αποδίδοντας ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία με το νέο καθεστώς χάνει όλες τις αρμοδιότητες που είχε στις παραχωρήσεις παραλιακών εκτάσεων για εκμετάλλευση με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

 Όπως είπε, υπήρχαν ακόμη και περιπτώσεις όπου οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονταν χωρίς σύμβαση όλο το καλοκαίρι μια παραλία και, ακολούθως, έκαναν μια προφορική συνεννόηση με τον δήμο για να «νομιμοποιήσουν» εκ των υστέρων αυτή τους τη δραστηριότητα, κάτι που άφηνε πολλά περιθώρια «ψιθυρολογίας», όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, με ευθύνες να αποδίδονται και στο υπουργείο Οικονομικών, που έχει την κεντρική διαχειριστική ευθύνη.

 

Το νέο σύστημα που θα καθιερωθεί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κλείνει τους δρόμους για τέτοιες συνεννοήσεις και εκ των πραγμάτων ευνοεί μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα επιχειρηματικά σχήματα, καθώς τα μισθώματα στο Δημόσιο θα αυξηθούν σημαντικά, όπως θα αυξηθούν και οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων. Ειδικότερα,

 

Η αξιοποίηση παραλιών θα παραχωρείται πλέον μόνο με διαγωνισμό μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται η Κτηματική Υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ -οι διαγωνισμοί θα ολοκληρώνονται κάθε χρόνο ως τις 15 Μαρτίου και ειδικά φέτος ως τις 15 Μαΐου. Η διαδικασία του διαγωνισμού θα είναι απείρως πιο απαιτητική από ό,τι γινόταν έως τώρα, καθώς στελέχη του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι θα έχει όλες τις απαιτήσεις διαφάνειας ενός δημόσιου διαγωνισμού.

Τα μισθώματα για τις παραχωρήσεις θα είναι πολύ πιο... τσουχτερά, καθώς η τιμή εκκίνησης της διαγωνιστικής διαδικασίας θα προσδιορίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων που ισχύουν σε κάθε περιοχή, οι οποίες θα προσαυξάνονται με ένα συντελεστή βαρύτητας, ώστε οι πιο τουριστικές και δημοφιλείς περιοχές να έχουν και αντίστοιχα μεγαλύτερα μισθώματα. Από την άλλη, οι επιχειρηματίες που θα επικρατούν σε τέτοιους διαγωνισμούς θα μπορούν να κλείνουν συμβάσεις με το Δημόσιο ακόμη και για τρία χρόνια, κάτι που διευκολύνει ένα σοβαρό επιχειρηματικό σχεδιασμό και όχι «αρπαχτές» της μίας σεζόν, όπως εκτιμά το υπ. Οικονομικών.

Οι παραχωρησιούχοι θα έχουν αρκετές υποχρεώσεις, η εκπλήρωση των οποίων ανεβάζει το κόστος της αρχικής επένδυσης. Για παράδειγμα, θα έχουν την ευθύνη οι ίδιοι και όχι ο δήμος, όπως ίσχυε έως τώρα, για τον τακτικό καθαρισμό της παραλίας, θα πρέπει να εγκαταστήσουν ντους και αποδυτήρια για τους λουόμενους, ενώ θα έχουν ευθύνη και για την απάσχοληση ναυαγοσώστη, σε περίπτωση που ο δήμος δεν αναλάβει αυτή την υποχρέωση -το σχετικό κόστος θα συμψηφίζεται με το μίσθωμα της σύμβασης αξιοποίησης, δηλαδή θα αφαιρείται από το ενοίκιο που θα πληρώνει ο παραχωρησιούχος στο υπουργείο Οικονομικών.

Εκτός από τις αυξημένες υποχρεώσεις, οι παραχωρησιούχοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα νέο πλαίσιο δημόσιας εποπτείας, που δεν θα βασίζεται κυρίως στις αρμόδιες κρατικές και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες, αλλά στα... κινητά των λουόμενων ή και κάθε άλλου πολίτη. Σε κάθε παραλία θα είναι αναρτημένη μια πινακίδα με συντεταγμένες και με τον αριθμό απόφασης παραχώρησης, η οποία θα έχει και ένα κωδικό QR. Με ένα σκανάρισμα του κωδικού, καθένας θα μπορεί να διαπιστώσει αν τηρείται η απόφαση παραχώρησης, ή αν -για παράδειγμα- ο επιχειρηματίας έχει εγκαταστήσει περισσότερες ομπρέλες και καθίσματα, παραβιάζοντας τους όρους της παραχώρησης. Μέσα από ειδική εφαρμογή για έξυπνα κινητά, ο πολίτης θα μπορεί να καταγγέλλει τις παραβάσεις, αφήνοντας τον επιχειρηματία στο... έλεος των μεικτών συνεργείων ελέγχου για τα περαιτέρω. Εκ των πραγμάτων, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ρίσκο επιβολής κυρώσεων θα είναι πολύ αυξημένο και δεν θα μπορεί να πολλαπλασιάζει τα κέρδη του ένας επιχειρηματίας με αυθαιρεσίες. Σημειωτέον ότι η διαπίστωση των παραβάσεων θα γίνεται γρήγορα και χωρίς δυνατότητες αμφισβήτησης, με μια αεροφωτογράφηση από τα drones που θα χρησιμοποιήσει το υπ. Οικονομικών.

Πολύ ακριβά θα γίνουν και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους παραβιάσουν όρους σύμβασης, ή -το χειρότερο- καταλαμβάνουν χώρους σε παραλίες χωρίς σύμβαση. Το μοντέλο για τον υπολογισμό του προστίμου βασίζεται στην τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για μια παραλία, που, όπως προαναφέρθηκε θα είναι υψηλή. Ανάλογα με τη βαρύτητα των παραβάσεων, θα επιβάλλονται πρόστιμα έχω και τετραπλάσια της τιμής εκκίνησης. Δηλαδή, οι παραβάτες θα πληρώνουν σαν να μίσθωναν την παραλία έως και για τέσσερα χρόνια.