MY KTEO

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Ελλείψεις φαρμάκων, ελλείψεις χρημάτων και πληθώρα παραπόνων για clawback


Αν αναλύσει κάποιος τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών θα διαπιστώσει ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση που επικρατεί στο Φάρμακο. Ούτε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ούτε οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ούτε οι φαρμακοποιοί και οι φαρμακαποθηκάριοι… Οι συναντήσεις που κάνει ο υπουργός Υγείας τα τελευταία 24ωρα (χθες στο πλαίσιο του Ελληνο- Αμερικανικού Επιμελητηρίου) δείχνουν ότι κάτι πάει να κινηθεί με τη βοήθεια του ταμείου Ανάκαμψης αλλά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι εδώ και καιρό στα όριά τους και αρκετοί εκφράζουν αμφιβολίες για την κατανόηση – εκ μέρους της κυβέρνησης γενικά- της αξίας της καινοτομίας…

Εν μέσω αυτού του κλίματος, επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη απέστειλαν χθες ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ, κ.κ. Παπαδημητρίου και Χειμώνας, καθώς «αιφνιδιαστικά, στις 22/01/2024, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η εξαίρεση από μέρους του clawback των φθηνών φαρμάκων με ΚΗΘ ≤ 0,20 ευρώ, με εφαρμογή από 01/01/2023 για το κανάλι της λιανικής. Αυτό συνεπάγεται, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ θα επιμεριστεί στα υπόλοιπα φάρμακα που είναι εκτός κλειστών προϋπολογισμών. Επιπλέον, για το έτος 2022 και 2023, στα νοσοκομειακά φάρμακα από 0-30,00 ευρώ θα επιβληθεί μηδενικό έως μειωμένο clawback. Αυτό σημαίνει, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ, θα επιμεριστεί αντίστοιχα στα υπόλοιπα φάρμακα. Τα παραπάνω ποσά αφορούν εκτιμήσεις καθώς δεν έχουμε στην διάθεσή μας στοιχεία, παρά τα συνεχή μας αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές...».

Να σημειώσουμε ότι το σύνολο αυτών των «διευκολύνσεων» για την υποστήριξη φαρμάκων με χαμηλές τιμές δημιουργεί ένα πρόσθετο φορτίο επιστροφών στα υπόλοιπα φάρμακα που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

«Αυτή η στρέβλωση δεν μπορεί να γίνεται κατά συρροή, με την επιβάρυνση των υπολοίπων, απλά επειδή χαρακτηρίζονται ως «μη φθηνά». Θα πρέπει η Πολιτεία να κατανοήσει ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε, η μεταφορά πρόσθετου οικονομικού βάρους +100 εκατ. ευρώ σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες/κατηγορίες φαρμάκων, έχει δραματικές επιπτώσεις. Τα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που λαμβάνονται θα πρέπει να είναι δίκαια και να διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των εταιρειών του κλάδου», καταλήγουν οι εκπρόσωποι ΔΣ του ΣΦΕΕ…

Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά στις επάλξεις για τις ελλείψεις φαρμάκων- Δείχνουν προς τις φαρμακαποθήκες
Από τη πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί του Πειραιά (ΦΣΠ) βγήκαν «μπροστά» με ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες προσπαθώντας να εξηγήσουν γιατί σημειώνονται ελλείψεις σε φάρμακα και τις πταίει;

«Φίλε ασθενή, οι ελλείψεις των φαρμάκων που σε ταλαιπωρούν είναι ευθύνη άλλων και ΟΧΙ του φαρμακοποιού σου που για να σε εξυπηρετήσει η εργασιακή του καθημερινότητα έχει γίνει αφόρητη.

Οφείλεις, φίλε ασθενή, να γνωρίζεις ότι την ευθύνη έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις που αδιαφορούν και δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά αίτια ή αδυνατούν να διαχειριστούν συγκεκριμένες παραμέτρους, βασικότερη εκ των οποίων είναι οι εξαγωγές χονδρεμπόρων, που στο βωμό του επιχειρείν και του κέρδους σε καταδικάζουν να μην μπορείς να έχεις τα φάρμακά σου και γεμίζουν με σκοπέλους τόσο την δική σου καθημερινότητα όσο και του φαρμακοποιού σου.

Καταλήγει δε η ανοιχτή επιστολή με ένα κάλεσμα…

«Καλούμ αφενός την πολιτική ηγεσία του Υυπουργείου Υγείας και αφετέρου τον Ε.Ο.Φ. να μην εφησυχάζουν αλλά να είναι σε εγρήγορση, ούτως ώστε να αντιδράσουν άμεσα αν προκύψει ανάγκη λόγω περαιτέρω ελλείψεων. Πνεύμα δε, λογικής και σκεπτικισμού πρέπει να πρυτανεύσει απέναντι σε δηλώσεις λαϊκισμού, όπως αυτές του Συλλόγου Φαρμακοαποθηκάριων που ξεπερνούν κάθε όριο. Ειδικότερα, αναφορικά με τις δηλώσεις τους περί «…επαγγελματικής ομάδας που πραγματοποιεί νομότυπα μεν, αδήλωτες δε, εξαγωγές πουλώντας δήθεν σε πλοία και αεροπλάνα…», οι οποίες έγιναν στο enikos.gr την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024, έχουμε χρέος να σας παραπέμψουμε στο άρθρο 51 του νόμου 4999/7-12-2022 περί «προμήθειας κλειστών μονάδων, πλοίων και αεροπλάνων με φάρμακα, ναρκωτικά και αντιβιοτικά φάρμακα από τα φαρμακεία». Επομένως, η επαγγελματική ομάδα στην οποία αναφέρονται είναι αυτή των φαρμακοποιών, τη σύννομη δράση των οποίων αμφισβητούν».

Αντίδραση ΣΦΕΕ για την απόφαση του ΕΟΦ
Στο θέμα είχε παρέμβει και ο ΣΦΕΕ αναφέροντας ότι «αναφορικά με την απόφαση του ΕΟΦ για την ανάκληση της απόφασης απαγόρευσης εξαγωγών μεγάλου αριθμού φαρμάκων δηλώνουμε τα εξής:
  • Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά και βρισκόμαστε σε συνεχή και σταθερή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και τους Οργανισμούς αναφορικά με τα ζητήματα που πιθανά μπορεί να προκύψουν.
  • Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς σε μοναδικά - κρίσιμα φάρμακα που δεν υπάρχουν ενναλακτικές.
  • Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά ότι οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές πολλών φαρμάκων σε συνδυασμό με τις υψηλές επιστροφές στην Ελλάδα, αποτελεί τη βασική αιτία που καταγράφονται ελλείψεις λόγω παράλληλων εξαγωγών ή αποσύρσεων. Η στρέβλωση αυτή θα πρέπει να διορθωθεί σταδιακά, με προτεραιότητα τα μοναδικά-κρίσιμα φάρμακα.
  • Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες μέλη του καταβάλουν προσπάθειες και ενημερώνουν τις Αρχές όταν χρειάζεται, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
  • Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων ξεκίνησε τη λειτουργία του και ευελπιστούμε πως θα συμβάλλει καθοριστικά στην ουσιαστική επόπτευση της αγοράς. Μένει να φανεί στο προσεχές χρονικό διάστημα αν η πρόσφατη άρση απαγόρευσης εξαγωγών που αποφασίστηκε για πολλά φάρμακα, ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση ή αν θα επιστρέψουμε σε περαιτέρω ένταση των ελλείψεων, ένα γεγονός που, εφόσον συμβεί, θα επιβεβαιώσει την αδυναμία των αρμόδιων φορέων να εποπτεύσουν την αγορά.


iEidiseis.gr