MY KTEO

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

13 κρυφά σημάδια της απιστίας που ίσως δεν προσέχετε


Όταν κάποιος σας απατά, υπάρχουν εμφανή σημάδια που όλοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε. Μπορεί να λέει διάφορες δικαιολογίες για την καθυστερημένη επιστροφή του από τη δουλειά, να κρύβει το κινητό του ή να μην ενδιαφέρεται πλέον για τη σωματική επαφή κ.λπ.

Ποια είναι όμως τα πιο «μυστικά» σημάδια απιστίας και οι ψυχολογικοί δείκτες μιας εξωσυζυγικής σχέσης που πολλοί αγνοούν; Ακολουθούν ορισμένες αντιδράσεις που μπορούν να «προδώσουν» ότι κάποιος έχει διαπράξει απιστία.

13 κρυφά σημάδια της απιστίας που ίσως δεν προσέχετε
 1. Αόριστος τρόπος ομιλίας
 2. Αποφυγή της άμεσης οπτικής επαφής
 3. Μπερδεμένες αντιδράσεις
 4. Αλλαγή της ιστορίας που έχουν πει
 5. Υπερβολική καλοσύνη
 6. Ξαφνική επιθετικότητα
 7. Αποφυγή συζήτησης για το μέλλον
 8. Εξασθένηση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος
 9. Σας κάνει να νιώθετε ανεπιθύμητοι
 10. Έμφαση στις διαφορές μεταξύ σας
 11. Μυστικότητα σχετικά με τα χρήματα
 12. Συζητήσεις περί «ανοίγματος» της σχέσης
 13. Εστιάζει στα λάθη σας
1. Ψιθυρίσματα και αόριστος τρόπος ομιλίας
Ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να μιλήσουν ανοιχτά ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας. Εάν συμβαίνει αυτό μπορεί να αγνοήσετε αυτό το σημάδι. Αν όμως ο σύντροφός σας συνήθως μιλάει καθαρά και ξαφνικά αλλάζει τον τρόπο επικοινωνίας του, τότε αυτό είναι ένα από το πιο σοβαρά σημάδια της απάτης.

Προσοχή στα παρακάτω σημάδια:
 • Ψιθυρίσματα και ασαφείς απαντήσεις: Αν ο σύντροφός σας αρχίσει να απαντά στις ερωτήσεις σας με ασαφή μουρμουρητά, συχνά αποφεύγοντας το βλέμμα σας, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.
 • Αόριστες απαντήσεις σε απλές ερωτήσεις: Ακόμη και σε καθημερινές συζητήσεις, όπως τι θα φάτε για βραδινό, οι απαντήσεις μπορεί να γίνουν αόριστες ή να σταματούν απότομα.
Γιατί είναι σημαντικό να παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια;

Αυτή η αλλαγή στον τρόπο ομιλίας μπορεί να υποδηλώνει ότι ο σύντροφός σας αποφεύγει την επικοινωνία ή προσπαθεί να κρύψει κάτι. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα σημάδια δεν αποτελούν απόδειξη απιστίας και μπορεί να οφείλονται σε άλλους παράγοντες. Ωστόσο, θα πρέπει να σας προβληματίσουν και να σας ωθήσουν σε μια ειλικρινή συζήτηση με τον σύντροφό σας για να κατανοήσετε την αιτία αυτής της αλλαγής στη συμπεριφορά του.

2. Η αποφυγή της άμεσης οπτικής επαφής
Η αποφυγή της οπτικής επαφής αποτελεί ένα ακόμα διακριτικό ψυχολογικό σημάδι πιθανής απιστίας. Λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, και πολλά μπορείς να μάθεις κοιτάζοντας κάποιον στα μάτια.

Η αποφυγή της οπτικής επαφής είναι κάτι που κάνουν συχνά οι άνθρωποι όταν νιώθουν ενοχές ή ντροπή για κάτι, ή όταν θέλουν να κρύψουν κάτι. Σε γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο, άτομα που αποφεύγουν την οπτική επαφή στην καθημερινότητά τους, τείνουν να είναι είτε πολύ ντροπαλά είτε να αντιμετωπίζουν προσωπικές δυσκολίες που τα καταβάλλουν. Νιώθουν ντροπή για τον εαυτό τους κατά κάποιο τρόπο και φοβούνται να κοιτάξουν τους άλλους στα μάτια.

Στο πλαίσιο μιας σχέσης, αυτό αποτελεί ισχυρό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και μπορεί συχνά να υποδηλώνει εξωσυζυγική σχέση, με τον/τη σύντροφό σας να νιώθει ενοχές ή φόβο μήπως αποκαλυφθεί.

3. Μπερδεμένες αντιδράσεις
Ένα από τα βασικά ψυχολογικά σημάδια απιστίας είναι οι μπερδεμένες αντιδράσεις. Όταν μια σχέση πάει καλά, υπάρχει εμπιστοσύνη και υγιής επικοινωνία με τον σύντροφό σας.

Όταν κάτι δεν πάει καλά ή υπάρχει απιστία, ο σύντροφός σας μπορεί να γίνει ξαφνικά ψυχρός ή υπερβολικά διαχυτικός. Μια μέρα μπορεί να είναι πολύ επικοινωνιακός, ενώ την επόμενη αποστασιοποιημένος και προβληματισμένος.

Αυτές η απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά του συντρόφου σας μπορεί να αποτελούν σημάδι απιστίας στη σχέση.

4. Προσοχή στις αλλαγές στην ιστορία που σας έχουν πει
Είναι σημαντικό να έχετε εμπιστοσύνη στον σύντροφό σας και να μπορείτε να βασιστείτε σε αυτά που σας λέει. Ωστόσο, ένα ανησυχητικό ψυχολογικό σημάδι της απιστίας είναι οι συνεχείς αλλαγές στις ιστορίες του/της.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι μικρές στην αρχή, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στις λεπτομέρειες. Δεν πρόκειται πάντα για μεγάλα ψέματα για το πού βρισκόταν ή με ποιον μιλούσε.

Ίσως να σας πει ότι ήταν σε καφετέρια, αλλά την επόμενη μέρα να αναφέρει ότι πήγε για γρήγορο φαγητό.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα ψέματα συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργώντας μια μεγάλη χιονοστιβάδα αμφιβολιών.

Να είστε προσεκτικοί σε αυτό, γιατί οι συνεχείς μικρές αλλαγές στις ιστορίες που σας έχουν πει μπορεί να αποτελούν ένδειξη για πολύ μεγαλύτερα ψέματα.

5. Υπερβολική καλοσύνη
Όλοι επιθυμούμε έναν σύντροφο που μας φροντίζει και νοιάζεται πραγματικά για εμάς. Άλλα σε όλα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο.

Η υπερβολική καλοσύνη και η προσπάθεια να σας ευχαριστήσουν, ανήκει στα κλασικά ψυχολογικά σημάδια απιστίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια αντίδραση σε ενοχές, μόνο που αντί να αποφεύγει το βλέμμα σας από ντροπή, το άτομο σας “πνίγει” με καλοσύνες. Προσπαθεί να εξιλεώσει τις ενοχές του με το να είναι ευγενικός μαζί σας, ώστε να νιώσει ότι με κάποιον τρόπο έχει “ξεπληρώσει” ένα μέρος των ενοχών του για την απιστία.

Αν παρατηρήσετε υπερβολική καλοσύνη χωρίς προφανή λόγο, θεωρείστε το ως προειδοποιητικό σημάδι. Ίσως να μην πρόκειται για απιστία, αλλά σίγουρα κάτι συμβαίνει.

6. Προκαλεί τσακωμούς εσκεμμένα
Ενώ η υπερβολική καλοσύνη μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων σε μια σχέση, το ίδιο ισχύει και για την υπερβολική επιθετικότητα και την τάση για τσακωμούς.

Αυτό αποτελεί ένα από τα κλασικά σημάδια της απιστίας. Στην ουσία, πρόκειται για κάποιον που θέλει να τερματίσει τη σχέση, αλλά χρειάζεται πρώτα να δημιουργήσει μια πρόφαση ή έναν καλό λόγο για να φύγει. Έτσι, ξεκινάει τσακωμούς και διογκώνει προβλήματα που δεν υπάρχουν καν (ή τουλάχιστον δεν υπήρχαν πριν). Ξαφνικά, όλα γίνονται αφορμή για καβγά.

Αυτό συχνά αποτελεί ένδειξη απιστίας και επιθυμίας να βρεθεί μια δικαιολογία για να τελειώσει τη σχέση. Μπορεί επίσης να είναι μια μορφή προβολής. Ο σύντροφος νιώθει ενοχές και ντροπή, τα οποία εκδηλώνονται με ξεσπάσματα θυμού. Πρόκειται για τοξική και ανώριμη συμπεριφορά.

7. Ο φόβος της συζήτησης για το μέλλον: Σημάδι προβλήματος στη σχέση;
Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε έναν αόριστο φόβο ή ανησυχία όταν σκεφτόμαστε το μέλλον. Είναι σαν ένας απέραντος ωκεανός που μας ζητούν να τον χαρτογραφήσουμε και να βρούμε τρόπο να πλοηγηθούμε μέσα σε αυτόν.

Όμως, όταν είστε ερωτευμένοι με κάποιον, το μέλλον τείνει να αποκτά μια ξεχωριστή λάμψη. Όλα θα πάνε καλά, αρκεί να είστε με τον σύντροφό σας.

Αλλά όταν ξεσπά ένας έντονος φόβος σε μια συζήτηση για το μέλλον, αυτό σίγουρα είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε πολλές περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι ότι κάποιος από τους δύο δεν είναι πλέον ερωτευμένος ή θέλει να χωρίσει.

Ένας άλλος κοινός λόγος είναι ότι κάποιος απατά και επομένως η συζήτηση για το μέλλον τον τρομάζει, επειδή γνωρίζει βαθιά μέσα του ότι έχει ήδη υπονομεύσει τα θεμέλια της σχέσης.

8. Η εξασθένιση της σεξουαλικής επιθυμίας και η απώλεια ενδιαφέροντος στη σχέση
Όλες οι σχέσεις έχουν τις διακυμάνσεις τους στον τομέα του σεξ. Ωστόσο, ένα από τα κορυφαία σημάδια της απιστίας είναι η ξεκάθαρη μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος του συντρόφου σας προς εσάς.

Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με το να μην έχει ποτέ διάθεση ο σύντροφός σας ή να συμμετέχει στη σεξουαλική επαφή μηχανικά, συχνά χωρίς οπτική επαφή.

Αποτελεί αυτό απιστία ή κάτι άλλο; Μπορεί να είναι και τα δύο. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι η απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ και τα συναφή ζητήματα συχνά υποδεικνύει ότι ο σύντροφος σας έχει εξωσυζυγικές σχέσεις ή αισθάνεται ενοχές.

9. Όταν ο σύντροφός σας, σας κάνει να νιώθετε ανεπιθύμητοι
Πολλοί άνθρωποι νιώθουν παραμελημένοι από τον σύντροφό τους. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο αν αναζητάτε την επιβεβαίωση και την αίσθηση του να αισθάνεστε απαραίτητοι και σημαντικοί για τον σύντροφό σας.

Όταν αντιμετωπίζετε πιθανή απιστία, είναι εύκολο να απογοητευτείτε και ακόμη και να νιώσετε αβοήθητοι. Ίσως μάλιστα να σκεφτείτε να τα παρατήσετε και να εγκαταλείψετε την αγάπη.

Ο παγκοσμίου φήμης σαμάνος Rudá Iandê συμβουλεύει ότι ο τρόπος για να βρούμε αγάπη και οικειότητα δεν είναι αυτό που μας έχει μάθει ο πολιτισμός μας. Όπως εξηγεί ο Rudá, πολλοί από εμάς κυνηγάμε την αγάπη με έναν τοξικό τρόπο επειδή δεν μας έχουν διδάξει να αγαπάμε πρώτα τον εαυτό μας.

10. Διαφορές στο ζευγάρι: Το ψυχολογικό σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Είναι αλήθεια πως τα αντίθετα έλκονται και οι μεγάλες διαφορές δεν αποτελούν απαραίτητα πρόβλημα σε μια σχέση. Ωστόσο, ένα από τα βασικά σημάδια της απιστίας είναι όταν ο σύντροφός σας προσπαθεί να υπερτονίσει τις διαφορές σας.

Πρόκειται για άλλη μια τακτική δημιουργίας προβλημάτων εκεί που δεν υπάρχουν. Στόχος μπορεί να είναι να δικαιολογήσει κάποιος τον χωρισμό ή την απιστία που έχει διαπράξει.

11. Μυστικότητα στα οικονομικά
Τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες χωρισμού για πολλά ζευγάρια. Δυστυχώς, τα οικονομικά ζητήματα μπορούν να ξεσπάσουν γρήγορα και να φέρουν στην επιφάνεια τις βαθύτερες ανασφάλειες και προβλήματα στη σχέση.

Η μυστικότητα γύρω από τα οικονομικά είναι επίσης ένα από τα κορυφαία σημάδια της απιστίας. Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν την απιστία του/της συντρόφου τους ελέγχοντας τους κοινούς λογαριασμούς πιστωτικών καρτών.

12. Παιχνιδιάρικες συζητήσεις περί «ανοιχτής» σχέσης: Προσοχή, κίνδυνος!
Οι ανοιχτές σχέσεις είναι ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα, παρόλο που πολλοί άνθρωποι με ανοιχτούς τρόπους σκέψης φαίνεται να τις δοκιμάζουν σήμερα.

Ένας σύντροφος που έχει διαπράξει απιστία πιθανότατα:
 • Θα σας προτείνει να ανοίξετε τη σχέση ή τον γάμο με χιουμοριστικό τρόπο. Αν αντιδράσετε έντονα, θα ισχυριστεί ότι ήταν απλά ένα αστείο.
 • Αν δείξετε ενδιαφέρον θα σας συστήσει στην ερωμένη του και θα προσποιηθεί ότι είναι αθώος.
13. Επικεντρώνεται στα ελαττώματά σας: Ένα πιθανό σημάδι απιστίας
Ένα άλλο ψυχολογικό σημάδι απιστίας που μπορεί εύκολα να παραβλεφθεί είναι όταν ο/η σύντροφός σας αρχίζει να τονίζει όλα τα ελαττώματά σας.

Γιατί ξαφνικά έγινε τόσο επικριτικός/ή; Ίσως υπάρχει και κάποιος άλλος λόγος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι ένας τρόπος να δικαιολογήσει τον εαυτό του/της. Αυτό μπορεί να αφορά την εμφάνιση, την προσωπικότητα, τις αξίες σας και ακόμη και πολλές λεπτομέρειες της καθημερινής σας ζωής.

Ξαφνικά, τίποτα από όσα κάνετε δεν φαίνεται αρκετά καλό ή δεν μπορεί να αποφύγει την έντονη κριτική. Είναι απογοητευτικό και είναι ένα από τα βασικά σημάδια ότι ο/η σύντροφός σας μπορεί να σας απατά.

Μήπως δεν είναι όλα όπως φαίνονται;
Αν παρατηρείτε πολλά από τα παραπάνω σημάδια στη σχέση σας, ίσως πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε. Μπορεί να είναι αποδείξεις απιστίας, μπορεί και όχι…

Είναι όμως σίγουρο ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σας και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/τη σύντροφό σας.

Ακόμα και αν ο/η σύντροφός σας, σας απατήσει, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλα έχουν τελειώσει: αυτή την απόφαση θα πρέπει να την πάρετε εσείς.

Ωστόσο, σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές για να μπορέσετε να ξαναβρείτε τον δρόμο προς μια υγιή σχέση που στηρίζεται στο σεβασμό και την εμπιστοσύνη.
enikos.gr