MY KTEO

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Αν κάποιος σας κάνει να νιώθετε άσχημα για αυτά τα 7 πράγματα, δεν αξίζει να τον κρατήσετε στη ζωή σας


Όλοι θέλουμε να περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους που μας τονώνουν το ηθικό και μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση. Είναι όμως πάντα έτσι; Μερικές φορές, βρισκόμαστε κολλημένοι με ανθρώπους που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα για τον εαυτό μας, χωρίς να υπάρχει λόγος.

Μπορεί να πρόκειται για ένα φίλο μας, τον σύντροφό μας ή ακόμα και ένα μέλος της οικογένειάς μας. Αυτά τα άτομα έχουν την ικανότητα να εστιάζουν σε πτυχές της ζωής μας, όπου είμαστε πιο ευάλωτοι. Και μερικές φορές, μπορεί να νιώθουμε σαν να είμαστε παγιδευμένοι σε αυτό το τοξικό περιβάλλον.

Αν νιώθετε υποτιμημένοι, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε νιώσει την απαξίωση από κάποιον. Ωστόσο, το θέμα είναι ότι δεν χρειάζεται αυτό να συνεχιστεί. Ίσως να ανέχεστε περισσότερη αρνητικότητα από όση χρειάζεται. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε τα σημάδια και να πάρετε κάποιες κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με το εάν πρέπει να κρατήσετε κάποιους ανθρώπους στη ζωή σας.

Αν κάποιος σας κάνει να νιώθετε άσχημα για τα ακόλουθα 7 πράγματα, πιθανότατα δεν αξίζει να τον κρατήσετε στη ζωή σας:
  1. Τα προσωπικά σας επιτεύγματα
  2. Την εμφάνισή σας
  3. Τα λάθη του παρελθόντος
  4. Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σας
  5. Τον τρόπο ζωής σας
  6. Την οικονομική σας κατάσταση
  7. Τα αγαπημένα σας πρόσωπα
1. Τα προσωπικά σας επιτεύγματα: Όταν η χαρά σβήνει από την αρνητικότητα
Μια προσωπική εμπειρία: «Θυμάμαι έντονα μια στιγμή στη ζωή μου. Είχα μόλις πάρει προαγωγή στη δουλειά, κάτι για το οποίο είχα παλέψει σκληρά. Αντί όμως για συγχαρητήρια από έναν υποτιθέμενο στενό φίλο, εισέπραξα πικρόχολα σχόλια και υποτιμητικές παρατηρήσεις. Με έκαναν να νιώσω σαν το επίτευγμά μου να ήταν ασήμαντο, ίσως και ανάξιο».

Σας ακούγεται οικείο; Αν κάποιος σας κάνει να νιώσετε άσχημα για τα επιτεύγματά σας αντί να χαρεί για εσάς, είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι δεν αξίζει να τον έχετε στη ζωή σας. Τα επιτεύγματα, μεγάλα ή μικρά, είναι ορόσημα στη ζωή μας που δεν πρέπει να υποτιμούνται.

2. Η εμφάνισή σας: Αξία ανεκτίμητη 
Μια προσωπική εμπειρία: «Αυτό το θέμα είναι ιδιαίτερα προσωπικό. Είχα για πολύ καιρό θέματα με την εικόνα του σώματός μου. Κάποιος με κριτίκαρε διαρκώς για την εμφάνισή μου, από το βάρος μου μέχρι τις επιλογές μου στα ρούχα. Χρειάστηκε χρόνος να το συνειδητοποιήσω, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να με κάνει να νιώθω άσχημα για την εμφάνισή μου».

Αν κάποιος σας επικρίνει συνεχώς για την εμφάνισή σας ή κάνει body-shaming, είναι ένα σημάδι που πρέπει να σας προβληματίσει. Θυμηθείτε: η αξία σας δεν ορίζεται από το σώμα σας, αλλά από το ποιος είστε ως άνθρωπος. Μην αφήσετε κανέναν να σας κάνει να νιώσετε διαφορετικά.

3. Τα λάθη σας δεν σας ορίζουν
Όλοι κάνουμε λάθη – είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης μας. Στην πραγματικότητα, τα λάθη αποτελούν βασικό στοιχείο για την εξέλιξή μας. Έρευνες δείχνουν ότι όταν κάνουμε λάθη και μαθαίνουμε από αυτά, διεγείρεται η ανάπτυξη νέων νευρώνων στον εγκέφαλό μας.

Εάν κάποιος στη ζωή σας αναφέρει συνεχώς στα λάθη του παρελθόντος, χρησιμοποιώντας τα ως «όπλο» για να σας μειώσει ή να σας ντροπιάσει, δεν είναι αποδεκτό. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το παρελθόν μας δεν μας ορίζει.

Τα λάθη μας είναι σκαλοπάτια στο μονοπάτι για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Μην αφήσετε κανέναν να τα χρησιμοποιήσει εναντίον σας.

4. Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σας
Όλοι μας έχουμε όνειρα – εικόνες για το πώς θέλουμε να είναι το μέλλον μας. Αυτά τα όνειρα είναι η ίδια η ουσία του ποιοι είμαστε, η πυξίδα που καθοδηγεί τη ζωή μας. Μπορεί να φαίνονται μη ρεαλιστικά σε κάποιους, αλλά είναι δικά μας, και αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία.

Αν κάποιος γελάει συνεχώς με τα όνειρά σας ή σας κάνει να νιώθετε ότι είναι ανέφικτα ή ανόητα, μπορεί να σας απογοητεύσει τρομερά. Θυμηθείτε ότι τα όνειρά σας έχουν σημασία, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλα ή μικρά φαίνονται. Έχετε κάθε δικαίωμα να τα κυνηγήσετε με όλη σας την καρδιά. Μην αφήσετε κανέναν να σας κάνει να νιώσετε διαφορετικά.

5. Οι επιλογές για τον τρόπο ζωής σας: Δεν χρειάζεστε την έγκριση κανενός
Μια προσωπική εμπειρία: «Έχω επιλέξει εδώ και καιρό να ζω ως vegan. Αυτή η απόφαση συμβαδίζει απόλυτα με τις πεποιθήσεις και τις αξίες μου. Ωστόσο, είχα έναν φίλο που με κορόιδευε συνεχώς, κάνοντας ειρωνικά σχόλια σε κάθε γεύμα που μοιραζόμασταν».

Αν έχετε βιώσει κάτι παρόμοιο, είτε για τις διατροφικές σας προτιμήσεις, το στυλ σας ή ακόμα και την απόφασή σας να μην κάνετε παιδιά, να θυμάστε: οι επιλογές για τον τρόπο ζωής σας είναι δικές σας.

Αν κάποιος σας υποτιμά επειδή ζείτε με τον τρόπο που σας φαίνεται σωστός, τότε το πρόβλημα αφορά εκείνον, όχι εσάς. Αξίζετε σεβασμό και κατανόηση για τις προσωπικές σας επιλογές. Δεν χρειάζεστε στη ζωή σας ανθρώπους που δεν σέβονται τις επιλογές σας.

6. Η οικονομική σας κατάσταση δεν σας ορίζει
Τα οικονομικά αποτελούν ένα ευαίσθητο θέμα για πολλούς. Σε καμία περίπτωση όμως, η αξία σας δεν καθορίζεται από τον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Είτε έχετε πολλά χρήματα είτε δυσκολεύεστε να τα βγάλετε πέρα, αν κάποιος σας κάνει να νιώθετε κατώτεροι λόγω της οικονομικής σας κατάστασης, ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τη θέση του στη ζωή σας.

7. Οι αγαπημένοι σας άνθρωποι
Οι σχέσεις μας με τους αγαπημένους μας είναι βαθιά προσωπικές. Αν κάποιος που γνωρίζετε προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα ανάμεσα σε εσάς και στους αγαπημένους σας, προσπαθεί να σας απομονώσει ή σας κάνει να νιώθετε άσχημα για τους ανθρώπους που νοιάζεστε, αυτό είναι ένα σημάδι κινδύνου.

Ποτέ μην αφήνετε κανέναν να μπει ανάμεσα σε εσάς και τους ανθρώπους που πραγματικά σας νοιάζονται.

Η ψυχική σας υγεία πάνω απ’ όλα
Γνωρίζατε ότι ένας στους πέντε ενήλικες στις ΗΠΑ βιώνει κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας κάθε χρόνο; Παρά το υψηλό αυτό ποσοστό, η ψυχική υγεία συχνά παραβλέπεται και στιγματίζεται.

Αν κάποιος υποτιμάει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε με την ψυχική σας υγεία ή τις κάνει να φαίνονται ασήμαντες, είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι δεν αξίζει να του αφιερώνετε χρόνο και ενέργεια.

Θυμηθείτε ότι είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας ευεξία, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να απομακρυνθείτε από μια τοξική σχέση. Σιγουρευτείτε ότι έχετε γύρω σας ανθρώπους που σας καταλαβαίνουν και σας στηρίζουν στην πορεία σας προς την ψυχική σας υγεία.enikos.gr