MY KTEO

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

7 σημάδια της γλώσσας του σώματος που δείχνουν ότι κάποιος προσποιείται πως είναι ευτυχισμένος


Έχετε ακούσει ποτέ τη φράση, “Τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής”; Η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας συχνά αποκαλύπτει όσα προσπαθούν να κρύψουν τα λόγια μας, ειδικά όταν πρόκειται για χαρά (ή την έλλειψη χαράς).

Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είμαστε παρατηρητικοί.  Χάνουμε αυτά τα λεπτά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος απλά φοράει μια «χαρούμενη μάσκα» και στην πραγματικότητα δεν είναι ευτυχισμένος.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα μηνύματα της γλώσσας του σώματος που υποδηλώνουν ότι κάποιος ίσως προσποιείται ότι είναι ευτυχισμένος και χαρούμενος.

7 σημάδια της γλώσσας του σώματος που δείχνουν ότι κάποιος προσποιείται ότι είναι ευτυχισμένος
  1. Το ψεύτικο χαμόγελο
  2. Περιορισμένη σωματική επαφή
  3. Συχνοί αναστεναγμοί
  4. Υπερβολή στις συζητήσεις
  5. Γρήγορο ανοιγοκλείσιμο βλεφάρων
  6. Αποφυγή οπτικής επαφής
  7. Αντιφατικές αντιδράσεις
1. Το ψεύτικο χαμόγελο
Το αστραφτερό χαμόγελο που μοιάζει σαν να έχει κολλήσει στο πρόσωπο κάποιου επίτηδες, είναι ένα συνηθισμένο προειδοποιητικό σημάδι.

Η πραγματική χαρά είναι αυθόρμητη. Προκαλεί ένα γνήσιο χαμόγελο που ζαρώνει τα μάτια και φωτίζει ολόκληρο το πρόσωπο. Αλλά όταν κάποιος προσποιείται; Το χαμόγελο δεν φτάνει στα μάτια τους. Φαίνεται αφύσικο, γιατί έτσι είναι.

Έτσι, αν θέλετε να μάθετε αν κάποιος είναι πραγματικά χαρούμενος, δώστε περισσότερη προσοχή στο χαμόγελό του. Είναι χαλαρό και γνήσιο; Ή μοιάζει ψεύτικο και επιτηδευμένο; Θυμηθείτε, τα μάτια δεν λένε ψέματα. Συχνά αποκαλύπτουν αυτά που τα χείλη μας προσπαθούν να κρύψουν.

2. Περιορισμένη σωματική επαφή
Σκεφτείτε ότι έχετε πάει για καφέ με έναν φίλο ο οποίος είναι πολύ εκδηλωτικός και όταν σας βλέπει, τρέχει να σας αγκαλιάσει. Ξαφνικά μία μέρα, παρατηρείτε ότι κρατά αποστάσεις και αποφεύγει τη σωματική επαφή. Αυτή η αλλαγή στη συνήθη συμπεριφορά κάποιου είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάποιος δεν είναι ευτυχισμένος.

Βλέπετε, όταν οι άνθρωποι είναι πραγματικά χαρούμενοι, είναι πιο πιθανό να επιδίδονται σε σωματική επαφή. Ένα χτύπημα στην πλάτη, μια φιλική αγκαλιά ή ακόμα και ένα χτύπημα με το χέρι στον ώμο σας. Αλλά όταν αυτή η σωματική αλληλεπίδραση απουσιάζει αισθητά, μπορεί να υποδηλώνει ότι κρύβουν τα αληθινά τους συναισθήματα.

3. Συχνοί αναστεναγμοί
Μπορεί να είναι κάτι προφανές, αλλά μέσα στο άγχος της καθημερινότητας το παραβλέπουμε. Ο αναστεναγμός είναι μια ασυνείδητη πράξη που συνήθως συνδέεται με απογοήτευση, θλίψη ή δυσαρέσκεια. Όμως, το θέμα είναι ότι μερικοί άνθρωποι αναστενάζουν συχνά ακόμα και όταν προσπαθούν να φαίνονται χαρούμενοι. Αν παρατηρήσετε κάποιον να αναστενάζει περισσότερο από το συνηθισμένο ενώ διατηρεί μια χαρούμενη διάθεση, μην το αγνοήσετε. Μπορεί να είναι μια σιωπηρή κραυγή για βοήθεια ή ένα σημάδι συγκρατημένων συναισθημάτων.

4. Υπερβολή στις συζητήσεις
Σκεφτείτε ότι έχετε πάει σε ένα πάρτι, και βλέπετε κάποιον γνωστό σας ο οποίος συνήθως είναι αρκετά συγκρατημένος, αλλά εκείνο το βράδυ δεν σταματά να μιλά και να κάνει αστεία, προσπαθώντας να κυριαρχεί σε κάθε συζήτηση.

Με την πρώτη ματιά, θα νόμιζες ότι ήταν η ψυχή του πάρτι. Αλλά επειδή τον γνωρίζεις, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι έτσι ο χαρακτήρας του και κάτι περίεργο συμβαίνει.

Οι άνθρωποι που είναι πραγματικά χαρούμενοι, νιώθουν άνετα με τη σιωπή. Δεν αισθάνονται την ανάγκη να γεμίζουν κάθε λεπτό με κουβέντες ή να τραβούν την προσοχή πάνω τους.

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που προσποιούνται ότι είναι χαρούμενοι μπορεί να υπερβάλλουν, μιλώντας πολύ ή δείχνοντας υπερβολικό ενθουσιασμό. Είναι σαν να προσπαθούν πάρα πολύ να πείσουν τους πάντες (και ίσως και τον εαυτό τους) ότι είναι καλά και ευτυχισμένοι.

5. Γρήγορο ανοιγοκλείσιμο βλεφάρων
Ο μέσος άνθρωπος ανοιγοκλείνει τα μάτια του περίπου 15-20 φορές το λεπτό.  Όμως, όταν κάποιος είναι αγχωμένος ή ανήσυχος, ο ρυθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Έτσι, πάντα να παρατηρείτε τον τρόπο και τον ρυθμό με τον οποίο κάποιος ανοιγοκλείνει τα μάτια του – αν το κάνει πολύ έντονα ή πολύ λίγο. Αν είναι αισθητά πιο γρήγορος ο ρυθμός από το μέσο όρο, μπορεί να είναι ένα διακριτικό σημάδι ότι δεν είναι χαρούμενος, όπως θα ήθελε φαίνεται. Ήταν σαν τα μάτια του να στέλνουν ένα σήμα κινδύνου που το χαμόγελό του να προσπαθεί να κρύψει.

6. Αποφυγή οπτικής επαφής
Η οπτική επαφή είναι ισχυρή. Όταν κάποιος είναι πραγματικά χαρούμενος, συνήθως επιδιώκει να διατηρεί σταθερή οπτική επαφή κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.

Είναι πιθανόν σε μία δύσκολη φάση της ζωής σας, να αποφεύγετε την οπτική επαφή με τους άλλους, ακόμα και ενώ προσποιείστε ότι είστε μια χαρά. Είναι σαν να φοβάστε ότι οι άνθρωποι θα διακρίνουν την αλήθεια πίσω από την προσποιητή χαρά.

Ουσιαστικά, αν κάποιος απλά προσποιείται ότι είναι χαρούμενος, μπορεί να αποφεύγει την οπτική επαφή. Είναι ένα διακριτικό, προστατευτικό μέτρο για να διασφαλίσει ότι τα πραγματικά του συναισθήματα παραμένουν κρυμμένα.

7. Αντιφατικές αντιδράσεις
Όταν οι άνθρωποι είναι πραγματικά χαρούμενοι, οι αντιδράσεις τους ταιριάζουν με τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται. Τα χαρμόσυνα νέα φέρνουν ένα φωτεινό χαμόγελο, ενώ τα άσχημα νέα κατσούφιασμα και συνοφρύωση.

Αλλά όταν κάποιος προσποιείται ότι είναι χαρούμενος, οι αντιδράσεις του μπορεί να φαίνονται εκτός τόπου και χρόνου, σε σχέση με την  κατάσταση. Ίσως να γελάσει όταν ακούσει ένα σοβαρό σχόλιο ή κατά τη διάρκεια μιας θλιβερής και πονεμένης ιστορίας.

Γιατί; Επειδή τα αληθινά του συναισθήματα έρχονται σε αντίθεση με τη «μάσκα» που φορά. Παρακολουθήστε λοιπόν αυτή την ασυνέπεια. Μπορεί να είναι το πιο αποκαλυπτικό σημάδι ότι η χαρά κάποιου είναι απλά ένα προσωπείο, που κρύβει μια διαφορετική πραγματικότητα από πίσω.

Tip: Αν έχετε αναγνωρίσει κάποια από αυτά τα σημάδια σε άτομα γύρω σας, θυμηθείτε ότι δεν είναι καλό να τους εκθέσετε ή να τους αναγκάσετε να ομολογήσουν τα συναισθήματά τους. Πρέπει να είστε δίπλα τους για να τους υποστηρίζετε χωρίς κρίση.

Και αν έχετε αναγνωρίσει αυτά τα σημάδια στον εαυτό σας, μην ανησυχήσετε αμέσως. Όλοι φοράμε «μάσκες» κατά καιρούς. Αλλά να ξέρετε επίσης ότι είναι μπορείτε να βγάλετε αυτή τη μάσκα άφοβα και να επιτρέψετε στα αυθεντικά σας συναισθήματα να βγουν στην επιφάνεια.

Άλλωστε, η πραγματική ευτυχία δεν έχει να κάνει με το να χαμογελάς συνεχώς. Έχει να κάνει με την αυθεντικότητα, την αποδοχή και το θάρρος να αγκαλιάσουμε τις ευαισθησίες μας. Γι’ αυτό είναι καλό να προσπαθούμε να χτίζουμε γνήσιες σχέσεις, που βασίζονται σε γερά θεμέλια. Να ακούμε περισσότερο από όσο μιλάμε. Να είμαστε ευγενικοί, όχι μόνο με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας.

Θυμηθείτε, λίγη ενσυναίσθηση μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε πέρα από τα χαμόγελα και να προσεγγίσουμε εκείνους που μπορεί να παλεύουν σιωπηλά μέσα τους.enikos.gr