MY KTEO

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Μητσοτάκης με νέα μέτρα για αγρότες: 82 εκατ. για επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και 10% επιπλέον έκπτωση στη ΔΕΗ


Μέτρα για τους αγρότες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

«Επιλέγω την από κοινού αποτελεσματικότητα από την κομματική σκοπιμότητα. Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση, έτσι λειτούργησα και στην τελευταία συνεδρίαση που κάναμε για το ζήτημα της Θεσσαλίας τον Νοέμβριο αλλά και σε κάθε τοποθέτησή μου για το θέμα αυτό. Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις και σε κάποιες συμφωνίες επί των πραγματικών δεδομένων για αυτά τα οποία έχουν γίνει και για αυτά τα οποία θα χρειαστεί να γίνουν, διότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. Απαιτεί ρεαλισμό και σχεδιασμό, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου και πρώτου βαθμού. Κυρίως όμως απαιτεί πόρους, απαιτεί χρόνο και συνέπεια» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη στην έναρξη της απάντησή τους σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση με θέμα την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού».

«Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μπορεί να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ. Κάναμε πολλά και σίγουρα τα έχουμε κάνει γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 νοικοκυριά αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις και σήμερα ξεκινούν οι προκαταβολές του 50% της τελικής κρατικής αρωγής σε κτηνοτρόφους καλλιεργητές πέρα από τα 150 εκατ. που έχουν εισπράξει από τον ΕΛΓΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός που τόνισε ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι «να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να ξαναχτίσουν όσο πιο γρήγορα τις ζωές τους και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που καταστράφηκαν από την θεομηνία».

«Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν την θεομηνία του Ντάνιελ. Δεν υπάρχει μαθητής σήμερα στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της απάντησής του στη Βουλή.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους αγρότες
Την επέκταση του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους αγρότες και το 2024, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της απάντησής του στην ερώτηση για του προέδρου της ΚΟ «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση, για τους πληγέντες της θεομηνίας «Daniel» στη Θεσσαλία.

«Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει καλά, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και το 2024, άλλα 82 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των νέων μέτρων ανακούφισης των πληγέντων της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία «Daniel» ανακοίνωσε ακόμα από το βήμα της Βουλής, ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

«Κρατείστε τρία συμπεράσματα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία που απαίτησε από την πολιτεία να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που είχε συνηθίσει. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα, και για αυτό πιέζουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου και η συνθετότητα των παρεμβάσεων σε πολλά διαφορετικά σημεία. Παράλληλα δρομολογήθηκαν μονιμότερες λύσεις απέναντι στις απειλές της φύσης και τρίτον είναι μια πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και διαρκή παρακολούθηση» είπε στη συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δώσαμε 1,1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις και από αυτά τα μισά προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και το άλλο μισό από το υστέρημα των πολιτών. Έχουμε δυνατότητα να κάνουμε σοβαρή στήριξη του πρωτογενούς τομέα επειδή η οικονομία παράγει διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Από την πλευρά της η κυβέρνηση δείχνει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αλλά και με ειδικές πρωτοβουλίες όπως η χθεσινή δέσμευση του υπουργού που απαντά σε ένα βασικό αίτημα» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί κάτι που σημαίνει ότι το αγροτικό εισόδημα θα ενισχυθεί με 750 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα».

«Σε πρώτη φάση η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο τους μήνες των υψηλών καταναλώσεων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την πρόθεση έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα. Ωστόσο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε ρυθμίσει χρεών: «Σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία θα ρυθμιστούν χρέη των τοπικών και γενικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ύψους 87 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλία μάλιστα το κράτος θα αναλάβει το 75% αυτών των οφειλών ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι οφειλές αυτές θα ρυθμιστούν με δεκαετή άτοκη εξόφληση».

Η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή
«Να κάνω μια επισήμανση σε όσα είπε ο κ. Χαρίτσης. Δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησής σας για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα μετά τον Daniel. Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στη Βουλή για να συζητήσω για το θέμα αυτό. Και καλώς θα έλεγα γιατί είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για την αποκατάσταση των πληγέντων. Αλλά είναι μια ευκαιρία για να δούμε συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Θέματα που προσφέρονται για συναινέσεις και όχι διαξιφισμούς. Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση έτσι λειτούργησα και στη συνεδρίαση που κάναμε τον Νοέμβριο.

Θα ήταν καλό αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις. Διότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. απαιτεί χρόνο συνέπεια όρους.

Πολύ περισσότερο όταν οι πλημμύρες του Ντάνιελ χτύπησαν την περιφέρεια του Ιανού αμέσως μετά ήρθε και η καταιγίδα Ελιας, μια τριπλή συγκυρία που ήρθε όταν η χώρα βγήκε από τη μάχη που έδωσε η χώρα με τις πυρκαγιές.

Με άλλα λόγια έχοντας διαθέσει αρκετά κεφάλαια σε αποζημιώσεις αλλά και κρατικούς μηχανισμούς που ήταν καταπονημένοι επί μήνες.

Μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Η πλημμύρα της Θεσσαλίας ως τον απόλυτο όγκο νερού κατατάσσεται ως μια από τις δυο μεγαλύτερες καταιγίδες στην Ευρώπη.

Η πολιτεία ήταν παρούσα περιορίζονται όσο γινόταν τις ζημιές όχι χωρίς λάθη, όμως με επάρκεια και αυταπάρνηση απέναντι στον άνισο πόλεμο με την κλιματική κρίση.

Εστιάζοντας στα συγκεκριμένα ζητήματα να σας ενημερώσω δύο προτεραιότητες.

Να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους θεσσαλούς για να ξαναστήσουν τη ζωή τους. Να κατασκευάσουμε με τρόπο σύγχρονο ότι διέλυσε ο όγκος του νερού.

Είναι μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. Έχουν ήδη διατεθεί πόροι πάνω από 1 δισ. Χαιρετίζω την απόφαση των κατοίκων για μετεγκατάσταση με δωρεά του ΣΕΒ.

Τα εμπόδια είναι πολλά οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές ιδιαιτερότητες. Πάρα πολλά κάναμε στον τομέα των αποζημιώσεων και πιο γρήγορα, έχουν διατεθεί 148 εκατ. σε νοικοκυριά  και 20 εκατ. σε επιχειρήσεις.

Ξεκινούν και οι προκαταβολές του 50% της αρωγής σε αγρότες, κτηνοτρόφους.

Πρέπει πριν να γίνουν στοιχειώδεις έλεγχοι για να μην επωφεληθούν επιτήδειοι.

Στο παρελθόν είχαμε τέτοια παραδείγματα.

Τα σχολεία που έπαθαν ζημιά θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από ότι πριν. Δεν υπάρχει μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του.

Σε ότι αφορά τις αυτοψίες έχουν γίνει 58.000 σε 145 κοινότητες, κόκκινα πάνω από 3.000 κτίρια. Ένα κόκκινο σπίτι θα μπορεί να πάρει επιχορήγηση ως 120.000 ευρώ.

Η κρατική αρωγή είναι δημιούργημα αυτής της κυβέρνησης. Μπορεί να γίνεται γρήγορα να διασταυρώνει δεδομένα. Γνωρίζουμε ποια αίτηση έχει γίνει, ποια καθυστερεί.

Από πολλές αιτήσεις λείπουν βασικά δικαιολογητικά. Δεν φαντάζομαι ότι η εισήγηση στην κυβέρνηση είναι να μοιράζει χρήματα χωρίς έλεγχο. Θα κινηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Το ίδιο ισχύει και για τις υποδομές.

Τα έργα του Ιανού άντεξαν στην θεομηνία του Ντάνιελ.

Αυτό δείχνει τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και στο εξής. Ελάχιστα έργα του Ιανού υπέστησαν ζημιές και αυτό λόγω του όγκου του νερού.

Να πάψουν να αναπαράγονται ψέματα. Ετσι θα προχωρήσουμε στην μόνιμη αποκατάσταση των υποδομών δρόμους και γέφυρες. Αυτή η ανάταξη θα στοιχίσει 3,3 δισ. 500 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 600 εκατ. από το ταμείο ανάκαμψης 1,2 δισ. από το ΕΣΠΑ.

Δεν ήταν δεδομένη αυτή η εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Μετά τον Ντάνιελ πήγα στο Στρασβούργο για να συζητήσω την ευελιξία των προγραμμάτων να διαπραγματευτώ την ανακατανομή των χρημάτων από το ταμείο ανάπτυξης.

Έχουμε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Μέχρι τέλος του μήνα θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών ειδικών για το μέλλον της περιοχής. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το τι θα κάνουμε πχ με τα νερά της Κάρλας χωρίς να ακούσουμε τους ειδικούς.

Για τους αγρότες
Ένα ζήτημα που αφορά τους αγρότες της Θεσσαλίας αλλά όχι μόνο.

Καταβλήθηκαν 23 εκατ. αποζημιώσεων μαζί με ΕΛΓΑ και 43 εκατ. από το ευρωπαϊκό αποθεματικό. 

Ανακριβές ότι δεν έχει δοθεί η κρατική αρωγή.

Έχουμε ήδη διαθέσει 40 εκατ. και προσθέτουμε αύξηση που θα φθάσει ως τις 10.000 ευρώ. Έναν Θεσσαλό που να πληροί τις προϋποθέσεις και να μην έχει πάρει την αποζημίωση. 

Από τα στοιχεία της περιφέρειας περισσότεροι από 30.000 αγρότες δήλωσαν ζημιές αλλά φάκελο κατέλαβαν 4.400, ένας στους επτά.

Πρέπει να έχουν προχωρήσει όσοι υπέστησαν ζημιές στην κατάθεση του φακέλου.

Θέλω να είμαστε γρήγοροι αλλά τζάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε.

Από την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος τα 5.000 με 10.000 ευρώ παράλληλα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. 

33.0000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατομμύρια. Η κυβέρνηση επιτάχυνε τον ρυθμό των αποζημιώσεων.

Στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις του ζωικού κεφαλαίου.

Οι στάβλοι που καταστράφηκαν θα φτιαχτούν με νέες προδιαγραφές. Ανασφάλιστοι κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές αρωματικών φυτών πληρώθηκαν.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε προβλέπεται επταετής ρύθμιση των οφειλών των πληγέντων. αργήσαμε για ένα μήνα αλλά το κάναμε.

Για δύο χρόνια οι αγρότες δεν θα πληρώνουν τίποτα και μετά οι οφειλές τους θα ρυθμίζονται για επτά χρόνια. Θα ήθελα να ακούσω συγκεκριμένες προτάσεις, κοστολογημένες.

Έχουμε ένα πλαίσιο αποζημιώσεων πολύ συγκεκριμένο να μας πείτε τι προτείνετε και από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση. Να θυμηθούμε τι έχει κάνει η κυβέρνηση.

Εμείς δεν είμαστε που μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές από το 22 στο 9/Εμείς καταργώντας τον νόμο Κατρούγκαλου που αποσυνδέσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα των αγροτών

Εμείς δεν είμαστε που επιστρέφουμε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο; 160 εκατ.

Να ανακοινώσω ότι σε συνεννόηση με το ΥΠΟΚ και καθώς η οικονομία πηγαίνει αρκετά καλά η επιστροφή του ΕΦΚ θα επεκταθεί και για το 2024, 82 εκατ. ακόμη

Εμείς δεν είμαστε που μειώσαμε το ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές.

Εμείς δεν καταργήσαμε φορολόγηση ενισχύσεων που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εμείς δεν απορροφήσαμε αυξήσεις στην ενέργεια

Εμείς δεν ξαναχτίσαμε τον ΕΛΓΑ; Που αποζημιώνει πιο γρήγορα και εφάπαξ.

Μιας και μιλάμε για τον ΕΛΓΑ πόσα χρήματα δώσαμε τα τελευταία 4 χρόνια 1,1 δισ. ευρώ από αυτά πόσα προέρχονται από τις εισφορές; Τα μισά τα υπόλοιπα είναι από το υστέρημα των πολιτών. Το κάναμε γιατί  ήταν το σωστό.

Δεν θα αναβιώσει αυτή η κυβέρνηση το σύνθημα όλα τα κιλά όλα τα λεφτά. Με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζει κανείς και τίποτα.

Ο κ. Κασσελάκης δεν μου φάνηκε να γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Ενας κατάλογος που εκστόμισε δεν μπορούσε να το δικαιολογήσει. Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει, κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτρώσουν αλλά είναι σε λάθος εποχή.

Αν έχετε κάποιον μαγικό τρόπο να απομακρύνετε τα νερά από την Κάρλα να μας τον πείτε. Ξαναγεννήθηκε μια λίμνη που είχε αποξηραθεί αν έχετε κάποιον τρόπο να μας τον πείτε.

Υπάρχουν κάποια ευρύτερα ζητήματα.

Οι κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου είναι συνολικές και πρέπει να τους ακούσουμε. Κάποια είναι δικαιολογημένα.

Μετά από πολλές πιέσεις η Κομισιόν αποφάσισε να αναστείλει το 4 των στρεμμάτων που έπρεπε να βρεθούν σε αγρανάπαυση. Αυτό σημαίνει εισόδημα συνδεδεμένη ενίσχυση από τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Είναι κοινός τόπος ότι η πράσινη μετάβαση που είναι απαραίτητη μπορεί σε κάποιες εκφάνσεις της να πρέπει να προσαρμοστεί για να λάβει υπόψη της τους αγρότες.

Για γραφειοκρατικά θέματα και για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Η κυβέρνησή μας δείχνει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον της.

Με μέτρα που αναφέρθηκαν αλλά και ειδικές πρωτοβουλίες όπως η χθεσινή δέσμευση του υπουργού

Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των αποζημιώσεων 750 εκατ. πριν το Πάσχα.

Σε ότι αφορά στο κόστος του ρεύματος, η ΔΕΗ θα προσφέρει 10% πρόσθετη έκπτωση από Μάιο ως Σεπτέμβριο. Θα ρυθμισθούν χρέη οργανισμών εγγύων βελτιώσεων.

Να εξασφαλίσουμε στους αγρότες των συνεταιρικών σχημάτων και της συμβολαιακής γεωργίας, μεσοπρόθεσμη μείωση του ρεύματος της τάξης του 30% για μια δεκαετία.

Θα επιδοτήσουμε τα φωτοβολταϊκά πάρκα για μια δεκαετία.

Για μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στο χωράφι ύψους 30 εκατ. ευρώ.iefimerida.gr