Εσύ το ήξερες ότι αν κάθεσαι στον υπολογιστή σου, μπροστά από τη webcam μπορεί να σε τραβήξει φωτογραφία κάποιος χάκερ; Εντάξει, δεν είναι τόσο απλό, αλλά αν κάποιος έχει αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή ή το δίκτυό σου, δεν είναι και δύσκολο. Το διαδίκτυο είναι ένας σκοτεινός και επικίνδυνος χώρος, αν δεν ξέρεις πώς να προστατευθείς. Υπάρχει όμως ένα πολύ απλό κόλπο, που σου επιτρέπει να κρατήσεις ανέπαφη την ιδιωτικότητά σου, χωρίς να μπαίνεις σε κόπο ή έξοδα.
Κλείστρο για την κάμερα
Τα τελευταία χρόνια αρκετά είναι πλέον τα μοντέλα των laptops, που χρησιμοποιούν κάποιου είδους κλείστρο στη webcam τους, το οποίο μάλιστα μπορεί να κλείσει χειροκίνητα ο χρήστης ανά πάσα στιγμή. "Μας το ζητούν οι χρήστες", είχε αναφέρει πριν μερικά χρόνια εκπρόσωπος μεγάλης τεχνολογικής εταιρείας στο Esquire, τότε που το είχαμε δει για πρώτη φορά και αναρωτιόμασταν για τον λόγο της ύπαρξής του.
Πλέον όμως βγάζει νόημα. Ζούμε σε μια εποχή που οι τακτικές των χάκερ έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα και ο μέσος χρήστης αναρωτιέται ανά πάσα στιγμή αν έχει πέσει θύμα επίθεσης ή κάποιος εισβολέας έχει αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του.
Ακόμη κι ο Zuckerberg καλύπτει την κάμερά του
Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, με την έλευση του video streaming και του Skype, ήταν χρήσιμο να έχει κανείς κάμερα στον φορητό υπολογιστή του. Πρέπει να πούμε ότι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πιο προφανής λύση ήταν η φυσική κάλυψη της κάμερας με ταινία ή αυτοκόλλητο. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, o Mark Zuckerberg, είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία που έδειχνε έναν φορητό υπολογιστή με φραγμένη κάμερα και μικρόφωνο, και κάποιοι τον αποκάλεσαν παρανοϊκό. Έως τώρα, θα έχεις ήδη καταλάβει ποιο είναι το κόλπο στο οποίο αναφερόμαστε: ένα εξωτερικό κλείστρο για την κάμερά σου, το οποίο μπορείς το βρεις διαδικτυακά πολύ φθηνά, για να μην χρησιμοποιείς αυτοκόλλητα και ταινίες.
Esquire.gr