MY KTEO

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Κατάθεση ερώτησης της βουλευτού Κατερίνας Καζάνη για την διατήρηση των Ειρηνοδικείων Αλιβερίου και Κύμης


Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Κατερίνα Καζάνη σχετικά με την ανάγκη διατήρησης των Ειρηνοδικείων Ταμυνέων (Αλιβερίου) και Κύμης, καθώς ο νέος Δικαστικός Χάρτης επιτάσσει την κατάργησή τους και την συγχώνευσή τους με το Ειρηνοδικείο Χαλκίδας.

Η κα Καζάνη αναφέρεται στον μεγάλο αριθμό πολιτών που εξυπηρετούνται από τα δυο Ειρηνοδικεία, συνολικά 50.000 κατοίκοι των δήμων Κύμης-Αλιβερίου και Σκύρου. Θέτει το ζήτημα της γεωγραφικής απόστασης και του οικονομικού κόστους μετάβασης των κατοίκων της Νότιας Εύβοιας και της Σκύρου στην Χαλκίδα, ενώ θίγει την καθυστέρηση που θα προκληθεί στην απονομή της δικαιοσύνης με την υπερφόρτωση των πινακίων του Ειρηνοδικείου Χαλκίδας, την πρακτική κατάργηση του αποδεικτικού της αυτοψίας, και το αποδεικτικό μέσο της πραγματογνωμοσύνης που θα καταστεί πολυδάπανο και δύσκολο στην άσκησή του.

Επειδή η πρόσβαση σε υπηρεσίες Δικαιοσύνης είναι θεμελιώδες δικαίωμα, προστατευόμενο από το εθνικό και ενωσιακό Δίκαιο,

Επειδή οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και οι χρόνοι μετάβασης καθιστούν την εξυπηρέτηση των Δήμων Κύμης-Αλιβερίου και Σκύρου χρονοβόρα και ιδιαίτερα κοστοβόρα,

Επειδή οι πόλεις της Εύβοιας έχουν ήδη υποβαθμιστεί με τη συνεχή κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών

Ερωτάται ο Υπουργός Δικαιοσύνης

1. Αν προβλέπεται όντως από το νέο Δικαστικό Χάρτη η κατάργηση των δυο αυτών σημαντικών Ειρηνοδικείων που εξυπηρετούν τόσο το σύνολο της Νότιας Εύβοιας, όσο και το νησί της Σκύρου,

2. Σε περίπτωση που όντως προβλέπεται η κατάργησή των δυο Ειρηνοδικείων, αν προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η κατάργηση τους και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση 50.000 πολιτών στις υπηρεσίες Δικαιοσύνης.