MY KTEO

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει λιγότερες μέρες - Η «παρανόηση» με τα «γρουσούζικα» δίσεκτα έτη


Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ο Φεβρουάριος έχει λιγότερες ημέρες από τους υπόλοιπους μήνες και στην Ελλάδα τον λέμε και «Κουτσοφλέβαρο».

Η προσθήκη μιας επιπλέον ημέρας στα δίσεκτα έτη ξεκίνησε το 44 π.Χ., όταν ο Ιούλιος Καίσαρ άλλαξε το ρωμαϊκό ημερολόγιο σε συνεργασία με τον Έλληνα αστρονόμο Σωσιγένη από την Αλεξάνδρεια.

Βασιζόμενος στους υπολογισμούς του Ίππαρχου, του πατέρα της αστρονομίας, ο Σωσιγένης θέσπισε ένα ημερολόγιο με έτη διάρκειας 365 ημερών και πρόσθεσε μια επιπλέον ημέρα σε κάθε τέταρτο έτος, γνωστή ως «δις έκτη», μετά την «έκτη προ των καλενδών του Μαρτίου». Το γεγονός αυτό έφερε την ονομασία «δίσεκτο» στο έτος που περιείχε αυτήν την επιπλέον ημέρα.

«Γρουσούζικα» τα δίσεκτα έτη;
Η παρανόηση ότι τα δίσεκτα έτη είναι «γρουσούζικα» μπορεί να οφείλεται στη λανθασμένη ερμηνεία της λέξης «δίσεκτο». Αντί να ερμηνεύεται σωστά ως «δύο φορές», εσφαλμένα συσχετίζεται με το αχώριστο πρόθεμα «δυς», που σημαίνει δυστυχία ή κακότυχο αποτέλεσμα. Αρχικά, ο Φεβρουάριος είχε 29 ημέρες κατά τα κοινά έτη και 30 ημέρες κατά τα δίσεκτα έτη. Το 4 π.Χ., ο Αύγουστος Καίσαρας αφαίρεσε μία ημέρα από τον Φεβρουάριο και την πρόσθεσε στον μήνα Αύγουστο, που πήρε το όνομά του.

Ο επιστημονικός λόγος
Επιστημονικά, η αιτία που ο μήνας Φεβρουάριος έχει 28 ή 29 ημέρες σε δίσεκτα έτη είναι σαφής και συνδέεται με την ταχύτητα περιστροφής της Γης. Κατά την Ιουρασική περίοδο, η Γη είχε μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της σε 22 ώρες, αντί για τις 24 ώρες που ισχύουν σήμερα.

Η μετάβαση στην παρούσα διάρκεια των 24 ωρών οφείλεται στις παλιρροϊκές δυνάμεις που ασκούνται στους ωκεανούς από τη Σελήνη και τον Ήλιο. Οι παλίρροιες λειτουργούν σαν ένα είδος κολοσσιαίου «σφυριού», προκαλώντας συνεχείς αλληλεπιδράσεις των φουσκωμένων ωκεανών με την ξηρά, η οποία αργά αλλά σταθερά επηρεάζει την περιστροφή της Γης.

Ωστόσο, η αντίληψη του γήινου χρόνου, όπως τον κατανοούμε ημερολογιακά, διαφέρει από την ακριβή διάρκεια του ημερολογιακού έτους, το οποίο είναι 365 ημέρες και 6 ώρες. Η πρόσθεση αυτών των επιπλέον 6 ωρών κάθε 4 χρόνια καθιστά απαραίτητη την προσθήκη μιας επιπλέον ημέρας στον Φεβρουάριο, δημιουργώντας τα δίσεκτα έτη. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η σταθερότητα της αίσθησης της ροής του χρόνου, με τις 4 εποχές του έτους να συμπίπτουν ημερολογιακά.



iEidiseis.gr